Начало
За нас
Новини
Галерия
Форум
Файлов център
Документи
Подкрепете ни
Връзки
За контакти

Новини

Французи мачкат спрените реактори

Спрените I и II реактор в АЕЦ "Козлодуй" ще бъдат демонтирани и преработени от френската компания "Онет". Вчера дружеството подписа договор за преработка на 3600 куб. метра радиоактивни материали от спрените блокове на Първа атомна. За целта "Онет" ще изгради инсталация в близост до централата. Договорът беше подписан във френското посолство в присъствието на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Дейностите по преработката ще се финансират от Европейската банка за възстановяване и развитие.


Българи в масива Гашербрум

Четирима българи заминаха за Пакистан. Сред тях са както едни от най-добрите и най-опитните български алпинисти Николай Петков (ръководител), Дойчин Боянов, Боян Петров, така и Николай Вълков, който е от онези млади момчета, които притежават много добри качества и на които принадлежи бъдещето.


Нашите представители ще атакуват Гашербрум-1 (или Хидън пик, 8068 м) и евентуално Гашербрум-2 (8035 м). Двете цели се намират във втория по височина планински масив в света – Каракорум. При това само на няколко километра разстояние от К-2 (8611 м) – втория връх на Земята след Еверест, смятан за най-труден и най-красив между осемхилядниците. Ако тазгодишното начинание завърши успешно, няма да е изненада, ако веднага започне подготовка за експедиция на К-2. Защото този връх не е изкачван от българи, а и по принцип представлява едно от най-големите спортни предизвикателства пред алпинистите. Само за сравнение – ако на Еверест от 1953 до 2008 г. включително са стъпили над 4000 души, то на К-2 (от 1954 до 2008 г.) има само 302 изкачвания на 298 души (по данни на един от най-известните статистици в тази област – Еберхард Юргалски от Германия).

На добър час!

Източник : ClimbingGuidebg


ПЕТАР КОЛЕВ: МАКЕДОНСКИЯТ ВЪПРОС ПОПАДНА В РЪЦЕТЕ НА ТЕЗИ, КОИТО ГО СЪЗДАДОХА

http://www.obshtestvo.net/content/view/1277/3/


Отиде си Голямата Вера Мутафчиева

Проф. Вера Мутафчиева е родена на 28 март 1929 г. в София. Завършва история. В литературата дебютира в началото на 60-те години с исторически очерци за епохата на османското владичество. Днес зад гърба й са повече от 30 книги, претърпели многобройни издания в България и преводи на десетки езици в чужбина.
Сред по-известните ѝ произведения са: “Книга за Софроний”, “Случаят Джем”, “Летопис на смутното време”, “Аз, Анна Комнина”, “Предречено от Пагане”, „Дъщерята на Калояна“, “ спомените ѝ “Бивалици”, “Разгадавайки баща си”, “Семейна сага” и др.

Поклон пред паметта и !


Македония отказва да възстанови българските войнишки паметници

Българските власти са официално уведомени на 1 юни с нарочно писмо от македонското правителство, че засега се отказва възстановяване на паметника на полковник Коста Каварналиев и на Фердинандовата чешма. Като претекст македонската страна изтъква отсъствието на реципрочност, т.е. невъзможността да се възстановят македонски паметници в България, съобщава агенция "Фокус". Говорителят на българското МВнР заяви за в. "Сега", че е чул за подобно писмо, но не го е виждал, нито чел и поради тази причина не може да коментира решението на македонските власти. Повече от две години нашите дипломати в Скопие са в очакване на разрешение за възстановяване на разрушения монумент, издигнат в памет на полк. Коста Каварналиев. Паметникът се намира край шосето по пътя, водещ от Валандово за Дойран. Подобно е положението и с Фердинандовата чешма. Тя също е български военен паметник близо до Дойран. Изграден е от нашата армия през 1916 г. в чест на българските войници и техните победи на Солунския фронт през Първата световна война. На многобройните изпратени ноти от страна на българското посолство в Скопие до македонските официални власти няма отрицателен, но няма и положителен отговор. Проект и средства за паметниците могат да бъдат намерени, но на практика те не могат да бъдат възстановени, защото за това се изисква официално разрешение от властите в Скопие, допълва агенцията.

Македония продължава да прилага двойни стандарти и не прилага въпросния принцип на реципрочност към френските, британските и сръбските военните гробища, които се намират на нейна територия в отлично състояние. По отношение на българските военни гробища обаче от Скопие винаги намират причини да създават пречки и проблеми за тяхната поддръжка, припомнят запознати.


Гласувайте ! Пасивното поведение подкрепя статуквото!

http://www.youtube.com/watch?v=qBYqFm4SfHE


Двама наши на конференция в Бела паланка, Сърбия от 06 до 08 юни

Вики Йосифова и Христиан Даскалов заминаха на среща в сръбския град Бела Паланка.На конференцията ще се наблегне на работната част, в която участниците ще се запознаят с възможностите за разработване на общи проектни инициативи по програма "Младежта в действие" на Европейската комисия. Срещата е част от проект за създаване на връзки между младежкия неправителствен сектор от двете страни на границата на България и Сърбия.


Нашите хора се завърнаха от Турция

Нашите доброволци се завърнаха успешно от Ризе, Турция, където бяха по проект "Small steps for intercultural dialoguе". Припомняме, че АРГО бе партньор от българска страна.


ЗЕЛЕНИТЕ внасят жалба до омбудсмана за изборните депозити

Партия ЗЕЛЕНИТЕ внася искане до обмудсмана да сезира Конституционния съд за нарушаване на основни граждански права в Закона за избиране на членове на Европейския парламент и Закона за избиране на народни представители в частта им за изборните депозити.

Повече информация ТУК


Снежана Йовева на семинар в Боровец

Представител на АРГО Снежана Йовева взе участие в двудневен обучителен семинар (30-31.05.2009), организиран от Фондация ЕВРИКА в х-л Рила,   Боровец. Модулът бе „Повишаване на ефективността в работата с деца и младежи с изявени способности в науката и техниката на основата на прилагането на съвременни методики”. Обучението е част от дейности, които се организират от Фондация „Еврика”в партньорство със Съюза на математиците в България с финансовата подкрепа на ОПАК, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд по Договор № 08-23-18-С/02.09.2008 г.

Целите на обучението бяха да се предложат нови знания по теория и практика за работа с талантливите деца, вкл. организации и управление на дейността, на основата на създаване на полезни партньорства.

Снежана Йовева и |Александра Йосифова ще вземат участиевъв втория модул от обученията, който предстои през юни месец на тема: “Проектна дейност и партньорство на организации в мрежа”.


Запалянковците на Левски призовават цяла България да се присъедини към тях и да им помогне в борбата с бюрокрацията, която се опита да изнесе две български деца зад граница.


ДЕКЛАРАЦИЯ


"Национален клуб на привържениците на Левски" изразява дълбокото възмущение на всички свои членове, породено от скандалното еничарско поведение на няколко антибългари от Асеновград, които пред очите на цяла България най-безсрамно съдействаха за насилственото отнемане на две български деца и предаването им на един чужд гражданин.
Намираме за недопустимо лакейското усърдие, с което двете деца бяха откъснати от Българския си баща с цел да бъдат предадени на алкохолизирана полякиня, въпреки че и двете недвусмислено изразиха волята си да останат да живеят в България, която считат за своя родина.
Срам ни е, че в държавата на Балканджи Йово днес живуркат мижитурки, които с лека ръка отнемат на един Български баща най - ценното му и лишават нацията от най- голямото и богатство.
Обръщаме се с апел към държавния глава да предприеме всички необходими мерки за защита на двете български деца.
Настояваме за незабавна намеса на всички компетентни държавни органи и неправителствени организации, които сега трябва да докажат, че са Българи, а не съучастници в това позорно престъпление.
Нашата позиция и решимост да не допуснем този позор ще покажем ясно в неделя след мача с Миньор Перник.
Призоваваме всеки, който се чувства Българин, да ни подкрепи и по този начин да си спечели званието достоен родолюбец.
Нека в тези траурни за държавата дни всички да се обединим около една родолюбива кауза и по този начин да почетем паметта на загиналите край Ямбол, защитавайки бъдещето на родината им .
България загуби 16 човека, но ако спечелим две Български деца, надеждата, че сме народ, остава жива .

НАЦИОНАЛЕН КЛУБ НА ПРИВЪРЖЕНИЦИТЕ НА ЛЕВСКИ
28.05.2009г.


Покана за дебат

http://amtv.amtv.bg/index.php/bul/Novini/Vtori-debat-ot-seriyata-Informiran-izbor-Ima-li-Evropa-doverie-na-B-lgariya-pravos-die-i-evropejski-fondove


АКЦИЯ Да спасим Николета и Павел

Започваме тази масирана акция до ДАЗЗ и Президента на Република България ,за да помогнем на Николета и Павел.Моля ви копирайте всичко написано по долу ,за да няма грешки при изпращането... Отворете пощата си и изберете да напишете писмо.
В плето "До" или "To" копирайте следното:
press@president.bg , n.markov@prb.bg , infocenter@prb.bg , gospodari@gospodari.com , tazi_sutrin@btv.bg , 1x1@kanal3.bg , 5za4@kanal3.bg , neudobnite@kanal3.bg , zdravei_bulgaria@ntv.bg , story@slavishow.com , e.akcia@gmail.com
В следващото поле, което се казва "относно" или "Subject" копирайте следното: Писмо до Държавната Агенция за Закрила на Детето
И накрая текста на самото писмо:

Писмо до Държавната Агенция за Закрила на Детето

Копие до:

Президента на Република България

Нова телевизия , БТВ , Канал 3
Господари на ефира
Полско посолство


Уважаеми г-не/г-жо председател на ДАЗД и всички лица, работещи в агенцията, потресени съм от кадрите, излъчени по Нова телевизия, на 28 .05.2009 г, във връзка с двете деца - Николета и Павел. Крайно недопустимо е професионалисти, работещи с деца, отговорни за физическото и психическото им състояние, да позволяват подобни сцени на насилие. Защото това е насилие. Не можем да приемем, че Вашите служители са допуснали да се стигне до подобно нещо. Именно, защото са професионалисти, би следвало да направят изводи дали тази майка е способна до осигури подходяща среда за нормалното развитие на децата й. Защото нито една отговорна и заинтересована за състоянието и развитието на децата си майка, ни би ги подложила на това психическо изтезание. На кадрите ясно си личи грубото, насилствено и безразлично отношение на майката и бабата на двете деца. Вашите служители, както и всички други държавни такива, са отговорни за случилото се, независимо, че има съдебна заповед за отвеждането на децата. Тези служители са длъжни да се уверят, че майката е способна да се грижи за тях. А както се вижда на записа, това съвсем не е така, още повече, че те са присъствали на мястото на събитието. Те не са ли се запитали, след като пред камера и толкова много хора, тази майка се отнася така с децата си, какво би направила, ако са сами? След като всички видяха тази подигравка с децата, нито един родител не би се чувствал уверен в това да разчита на Вас, при нужда от помощ. Нито едно дете не Ви би потърсило, ако се нуждае от закрила, тъй като ясно се видя, че такава НЕ осигурявате.Николета и Павел са български граждани, и каква защита им усигорява нашата държава? Как допускате те да бъдат отвлечени пред очите на толкова хора? Чии интереси се защитават пак ? Случилото се,ще остави неизлечими травми в децата,кой помисли за това?!?! Обръщаме се с апел към държавния глава да предприеме всички необходими мерки за защита на двете български деца.
Настояваме за незабавна намеса на всички компетентни държавни органи и неправителствени организации, които сега трябва да докажат, че са Българи, а не съучастници в това позорно престъпление. http://vbox7.com/play:dab7d60b................


Висши полицаи на купон по време на траур

В деня на Национален траур висши полицейски ръководители празнуваха в центъра на София рожден ден на свой колега, предаде БГНЕС.

Повече информация ето тук


Участие в Първия дебат от поредицата  “Информиран избор”


На 25 май в СУ се състоя първия от поредицата дебати, организирани от Re:tv. На него присъстваха кандидатите за евродепутати от големите български партии. Като част от публиката активно участваха Александра Йосифова, Николай Николов и Даниел Панчев.


Изпратихме наши хора в Ризе, Турция

АРГО е партньор по проект "Small steps for intercultural dialoguе", в рамките на който наши представители ще участват в обучение от 25 до 29 май в турския град Ризе. Групата се състои от трима човека и е водена от Ася Чанева. Другите двама участници са Диана Йолова и Невена Радурова.


Вторият събор на българите в Европа започна от Прага

Повече информация ТУК


Отговор от приемната на МС по повод уволнението на Виктория Петрова от МРРБ

Пълният текст може да прочетете тук тук тук и тук


Снежана Йовева представя АРГО на форум в НС

На 20 Май 2009 г. заместник-председателя на АРГО Снежана Йовева взе участие в обществения форум „България в Европейския съюз – перспективи за следващите 5 години” в Парламента, където бе отбелязана 60-та годишнина от създаването на Съвета на Европа.
 Организатори бяха  Информационният офис на Съвета на Европа в България и Българското училище за политика към НБУ в сътрудничество с Народното събрание.
Георги Пирински откри форумът и отбеляза активната работа на българската парламентарна делегация в ПАСЕ. По думите му българските представители през годините са успели да спечелят уважение и заслужен авторитет. Официалният представител на Съвета на Европа у нас Теодора Калейнска каза, че България, Народното събрание, неправителствените организации, изпълнителната власт стоят достойно в институциите на Съвета на Европа и активно защитават позицията на страната ни по изграждането на една по-голяма и обединена Европа. Сред гостите на отбелязването на 60-годишнината на Съвета на Европа бяха посланиците на Норвегия и Франция.
След официалният прием скоктейл, форумът продължи с дискусията „България в Европейския съюз – перспективи за следващите 5 години”, в която говориха кандидати за депутати в Европейския парламент от ГЕРБ, РЗСы БСП, ДПС, Движение НАпред, НДСВ и БНД. Модератор на форума беше директорът на Българското училище за политика Светлана Ломева.
В обсъждането се включиха млади хора, участници в обществените форуми „Аз гласувам за Европа”. От началото на февруари Българското училище за политика работи по проект, посветен на изборите за Европейски парламент през тази година. Той е финансиран от програма „Младежта в действие” на Главна дирекция „Образование и култура” на Европейската комисия.


Третият референдум срещу Бургас - Александруполис е успешен

След Бургас и Созопол Поморие гласува срещу проекта. На практика всички гласували са заявили несъгласието си тръбата да минава през залива на общината. В референдума са участвали 23 хиляди души или 60 процента от избирателите в общината. По този начин е постигнато законовото изискване да са гласували повече от 51 % от имащите право на глас и допитването ще бъде легитимно.

Предишните допитвания също отхвърлиха категорично проекта за газопровод, но тъй като пред урните се отзоваха по-малко от половината гласоподаватели, резултати от тях бяха омаловажени.

Освен категоричния резултат, референдумът в Поморие се отличава и по зададения въпрос. Целта на допитването не беше да се отхвърли проекта като цяло. Поморийци не желаят трасето и инсталациите за тръбата да минават през територията на общината.


Благотворителен търг, Част от кампанията „ДА СПАСИМ ЕМО С ИЗКУСТВО”

Емил Харизанов е талантлив и обещаващ млад български скулптор и художник. Той е на 23 години, завършил е НУИИ “Илия Петров”, след което учи шест семестъра скулптура и мултимедии в ателието на професор Ервин Вурм в Академията за приложни изкуства във Виена. Емил преживява тежък инцидент, който парализира цялото му тяло. Лекари в специализирани клиники в Швейцария и Израел могат да му помогнат, но лечението е много скъпо – 300 000 евро. Неговите приятели, съученици и преподаватели, както и изявени художници, организираха множество благотворителни събития, благодарение на които са събрани повече от 180 000 лева.
ТВ „Алма матер” посвети на Емил Харизанов специално издание на студентската работилница за култура и изкуство „Ателие” и създаде инициативен комитет, който да подпомага всички благотворителни прояви на каузата. За председател на инициативния комитет е поканен Светослав Кокалов – Ректор на Националната художествена академия. Сред останалите членове на комитета са известният режисьор и оператор, носител на международни награди – Радослав Спасов, Георги Лозанов, Софийски университет „Св. Кл. Охридски”, Росица Обрешкова, НАТФИЗ, Петя Тетевенска, член на управителния съвет на БНТ, Валерия Велева, вестник “Труд”, Борислав Зюмбюлев, вестник “24 часа”.

На 21 май 2009 г. телевизия „Алма матер”и инициативният комитет организират благотворителен търг в помощ на кампанията. Известни български художници предоставиха творбите си за благородната кауза.

Търгът ще се проведе в изложбена зала „Академия”, гр. София, ул. Шипка 1.


Първа сесия – 11.30 ч., регистрация на участниците – 11.00 ч.
Втора сесия – 18.30 ч., регистрация на участниците – 18.00 ч.

Моля, потвърдете участието си до 19 май на имейл: a.yosifova@amtv.bg или на телефони: 930 83 97, 0898 442 540


Приключи обучението в Хърватска

Двамата наши доброволци - Юри Апостолов и Величка Шумантова, успешно се завърнаха от обучение за личностно развитие по проект KITE - Knowledge + information = training experience, което се проведе от 03 до 13 май близо до хърватският град Осиек.


Българите - робите на Европа

България се нарежда на последно място в Европейската общност по заплащане на труда, сочат данните на Федералната статистическа служба на Германия.
Средното заплащане на час у нас е едва 2,50 евро, на фона на средна надница в размер на 23,10 евро за всички 27 страни-членки на Европейския съюз. Ниското заплащане у нас съвсем не е за сметка на работното време, тъй като продължителността на работната седмица в България е с три часа повече от средната за Евросъюза. По-голямата част от работодателите обясняват аномалията с ниската производителност на труда.

Най-добре платени са датчаните, които заработват по 36,50 евро на час, сочат резултатите от проучването. Люксембург, Белгия, Швеция, Франция и Холандия заемат следващите места в класацията. Седма остава Германия, с 29,80 евро надница.

Авторите на доклада се съсредоточават върху средния доход на германците за изминалата 2008 година, като според директора на статистическата служба Родерих Угелер, положителната картина на заплащането в страната не се изменя съществено, въпреки кризата.

Брутните заплати във водещата европейска икономика през 2008 година са нараснали с 2,8%, а потребителските цени са се повишили с 2,6 процента. Ръководните квалифицирани кадри са припечелили средно 81 000 евро за годината, докато неквалифицираните и слабо квалифицираните работници, и служители са получавали средно 23 400 евро. За сметка на това, продължава да расте разликата в заплащането в западните и в източните немски провинции.


Инициатива Гражданска Задруга, част от която е АРГО, излезе със следната

Д Е К Л Р А Ц И Я

Ние, събрали се по инициатива на Сдружение “СУТКЯ”- гр. Ракитово, представители на 27 НПО от областите Смолян, Пловдив, Пазарджик, София, Хасково, Кърджали и Стара Загора, които от години работим за ускоряване на демократичните промени на страната ни чрез организиране на съвременни социални услуги, модернизиране и подобряване на образованието, опазване на природата и пренос на добри практики, призоваваме да се даде на гражданите на България по-голяма реална възможност да участват в развитието на държавата ни. Събрани от идеята да разгледаме дейността си и перспективите за развитие на гражданското общество в България, ние констатирахме, че макар и различни, имаме общо в различието си – имаме енергия и желание за действие, за промяна; възприемаме всички хора като значими и способни; работим за изграждане на мостове на разбирателство и съпричастност. Ние виждаме гражданската активност като верен път за формиране на добра политика на управление. Гражданското общество на България, макар и още крехко, доказа, че може да се справя с правилното насочване на промените. То може да предоставя равноправно и справедливо на болни, възрастни и нуждаещи се подкрепа и услуги с далеч по-малко средства от държавата и бизнеса. За това ние доброволно и неформално се обединяваме и създаваме нашата ГРАЖДАНСКА ЗАДРУГА за контрол над управлението.
Ние призоваваме да се даде право на гражданите пряко да оценяват възможностите на граждански организации да осъществяват гъвкаво, ефективно и далеч по-евтино дейности, много от които днес са обект на корупционни практики и неморално високи печалби. Нека гражданите имат възможност сами да насочват средства към тези, на които вярват и които могат лесно да контролират. Ако и в България, както в повечето други страни – членки на ЕС, всеки гражданин може да насочва процент от своите платени данъци за подлежащи на пряк граждански контрол дейности на граждански организации, това ще намали корупцията и практиките на привилегията на “връзките”. Прякото финансиране на НПО от гражданите ще даде възможност за откриване и поддържане на много нови здравни, социални и образователни центрове и услуги за подкрепа на болни, социално слаби и страдащи.
Ние не искаме събираните ни данъци да продължават да бъдат обект на лошо и непрозрачно управление. Нека поне част от тях да остане под наш контрол и да бъде управлявана според реалните нужди, желания и приоритети на хората. Призоваваме всички, които подкрепят тази идея за укрепване на гражданското общество и засилване на контрола му над управлението, да се включат в откривания от нас Обществен дебат как да се запази и разшири, а не подтисне гражданската активност. Призоваваме медиите, в качеството им на четвърта власт, да подадат ръка на своя естествен партньор – неправителствените организации. Активният неправителствен сектор е гаранцията за позитивна промяна в общественото развитие.
Нека когато формулираме ясно гражданските си искания чрез обществения дебат да бъдем готови да поведем борба за конкретни предложения. Овладяване на корупцията и равнопоставеност при получаване на услуги и подкрепа при нужда може да се постигне само чрез гражданска активност и граждански контрол на управлението. Инструменти за такъв контрол съществуват и нуждата от гражданска активност е осъзната в ЕС – неслучайно в момента се провежда допитване до гражданите на Европа по въпроса за ОБЩО ЕВРОПЕЙСКО ЗАКОНОДАТЕЛСТО в областта на гражданските организации. Сега е моментът да участваме в дискусията за такова законодателство. Да се борим за развитието си чрез отваряне през следващия планов период на специална Оперативна програма за развитие на НПО.
Граждани на България, организирани или не в неправителствени организации и граждански групи, които искате волята ви да бъде зачитана, присъединете се към дебата ни и нека заедно да решим как да насочваме бъдещето си.


Първото преброяване на колоездачи в България

„Всеки колоездач с номера си!” – това е мотото, под което сдружение „Велоеволюция” и Велосипеди „Драг” организират първото в България преброяване на колоездачите в града, което ще се проведе на 16 май в 19:00 ч. на Колодрума в парк „Борисова градина” в София. Там всеки велосипедист ще получи своя символичен уникален номер, като целта е да се преброят максимален брой хора.
Поводът е ежегодното велосипедно шествие в средата на май, което тази година ще започне на 16 май в 18:00 ч. от Зала „Универсиада” в София и ще свърши точно в 19:00 на Колодрума в „Борисовата грaдина”.

Среща за шествието - 18.00ч., зала Универсиада
Шествието - 18.30 – 19.00ч., бул. Цариградско шосе
Преброяване и купон - 19.00ч., Колодрума в Борисовата градина

Организаторите канят всички велосипедисти в София, които карат колелото си за удоволствие, ползват го като транспорт или за спорт, да участват в преброяването, за да може да бъде представена актуална информация за хората, които биха карали колелото си в София, ако бъде изградена подходящата инфраструктура.Идва пета "Нощ на музеите"

http://news.ibox.bg/news/id_709155149


От замени на гори БСП нанесла щети за 4 – 8 млрд. лв.

3443 дка гори са заменени през последните 6 дни преди Народното събрание да наложи забрана в средата на януари тази година. Това съобщиха от ГЕРБ на пресконференция.

Според партията на Бойко Борисов само за периода 16 – 23 януари са подписани 47 заменки като само през последния ден те са били 25. Средната цена за всеки квадратен метър по държавна оценка е около 8,09 лв. Изнесените факти показват, че само за последните 6 дни Държавната агенция по горите е заменила повече площи отколкото през цялата 2008 г. За една година управление в горския сектор, преди влизане на забраната, БСП са заменили 2,5 пъти повече гори отколкото ДПС за 7 години власт в сектора, разкриват от ГЕРБ.
Експерти от неправителствения сектор изчислили, че щетите за държавата от прилагането на не-пазарна процедура за замяна на гори е в размер на 4 – 8 милиарда лева. Крайният размер на кражбата ще бъде установен след обстоен анализ от експерти.
От ГЕРБ предупредиха, че ще сезират прокуратурата и Европейския съюз за далаверата със заменките на гори.

 Хората на Бойко Борисов са категорични, че като дойдат на власт ще наложат мораториум за промяна на предназначението на вече заменените гори, за да бъдат спасени, а не изсечени и застроени. За да бъдат защитени държавните и обществените интереси в горския бранш, ГЕРБ ще предложи нов пакет от законодателни мерки.

Източник : Frognews.bg


Чашата преля

С проекта на правителството за нов закон за събранията, митингите и манифестациите се цели една дискриминация, един покварен опит да се елиминират граждански, синдикални и човешки права. В него се предвижда публичните социални прояви да бъдат забранени в района на НС, президенство, министерски съвет, министерства, здравни заведения, съдебни палати и други обекти , свързани с националната  сигурност, както и се забраняват блокадите на републикански пътища, мостове, надлези и подлези към тях. С други думи ще си протестираме в градинките, необятните ниви, на поляните или в “гората”, за да необезпокояваме правителството, да не тормозим нашите честни, работливи и почтени депутати и министри.

Според Валентин Никифоров – вицепрезидент на КНСБ с одобряването на този закон се цели Управляващите да принудят българските граждани да си “мълчат “ до изборите. Пресен пример за това е протеста на работниците от Кремиковци, които подготвят  колективен иск до международният съд в Хага за неизплатените им заплати и безхаберието на държавата и ръководителите на комбината за съдбата на дружеството.
 Новия проектозакон забранява на митинги да се водят животни или да се използват превозни средства. Явно управляващите “осъзнават” че по този начин ще се ограничи средството използвано от фермерите на митингите – селскостопанска техника, трактори, влекачи, домашни животни и др. Таксиджиите и тираджиите също се лишават от основния си “атрибут” – колите.
С този законопроект на практика се ограничава необосновано правото  на мирни събрания, митинги, манифестации , прогласено в Международния Пакт за граждански и политически права, Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, както и противоречи на чл.43 от Конституцията на Р България.
Считам че чашата преля, защото през последните дни сегашните управници си играят с изборните закони и искат да си осигурят служебна победа  в следващото управление. Опитват се да налагат държавност ,без да се съобразяват с демократичните устои на държавата ни – което е само на една крачка от връщането на тоталитаризма у нас.

Николай Георгиев, общество.нет


ЕП прие доклад на Петя Ставрева

Днес,07 май, Европейският парламент прие с голямо мнозинство доклада на Петя Ставрева, относно подпомагане на развитието на селските райони.

"Днес селските райони в Общността се нуждаят от повече средства за развитие и модернизиране. Само така ще спрем миграцията, ще опазим природата и ще осигурим заетост и нови работни места". Това каза днес евродепутатът Петя Ставрева при представянето на доклада си в пленарната зала на ЕП в Страсбург.

Част от средствата ще могат да бъдат насочвани към фондове за заеми и кредитни гаранции, които са необходими на земеделските производители в условията на криза.

"Трябва да отбележим, че 1 020 000 000 евро ще подкрепят агросектора на Европейския съюз в един труден момент", каза Ставрева по време на дебата.

"Докладът показва активното отношение и съпричастността на европейските институции към бъдещето на аграрния сектор и селските региони в Общността. Винаги съм смятала, че помощта е най-ценна, ако дойде в момент, когато хората имат най-голяма нужда от нея", каза още българският евродепутат.


Наши доброволци на обучение в Хърватия

от 03 до 13 май двама наши доброволци - Юри Апостолов и Величка Шумантова участват в обучение по проект KITE - Knowledge + information = training experience, който се провежда близо до хърватският град Осиек.

Да им пожелаем успех!

Новини Архив 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

©2010 Асоциация за изследване и развитие на гражданското общество. Всички права запазени.