Начало
За нас
Новини
Галерия
Форум
Файлов център
Документи
Подкрепете ни
Връзки
За контакти

Новини

ЮНЕСКО заплаши да постави Пирин в застрашения списък

Повече информация ТУК


Медиите в чужбина за българските избори

Повече информация ТУК


05.07.2009 - Себеуважението е смелост!

Днес е денят, в който нашият глас има значение. Досега никога не сме правили опит да влияем на мнението ви или да налагаме чуждо такова. Няма да го направим и този път. Искаме само да си кажем, като между съмишленици, колко е важно днес да имаме позиция и да я изразим чрез пуснатата бюлетина.

Четири години ни говорят, че всичко, което правят, е в името на страната, в името на народа. Така и не доживяхме през тази четирилетка поне една завършена магистрала, поне един политик осъден и вкаран в затвора за корупция, нито един разкрит атентат, повишение на жизнения стандарт, повече детски градини, по-малко емигранти... Доживяхме обаче да наричат Родината ни най-корумпираната страна в ЕС, Черноморието ни да заприлича на бетонна джунгла, райските ни планини и гори да се изсичат зверски, животновъдите да колят стоката, земеделците да блокират пътища с трактори и комбайни, в Студентски град да убиват млади хора, пред Парламента да бият протестиращи, а за жертви да бъдат обявявани тежко въоръжените полицаи, учители да стачкуват, а министри да им се подиграват, че са на седянка...

Животът е пъстър, но на нас май не ни е съдено премеждията да се редуват с радости, та да има някакво равновесие между хубавото и лошото.

Тези във властта ставаха все по-богати и все по-арогантни. Днес искат да им дадем нашето доверие отново, за да продължат напред, по своя път. Само че техният път не е наш. Ние искаме спокойствие, сигурност, нормални условия за труд и отдих, да не ни бият по улиците, да не ни разбиват апартаментите, да не ни надписват сметките за ток и парно, да не ни унижават в учережденията... Искаме да живеем нормално, по законите и правилата, както това се случва в много други страни.

Затова е важно за кого ще дадем своя глас. Някои, заради мизерията и рухналата система на ценностите, продават гласа си. Други са зависими и също нямат свободата на избор. Трети биват принуждавани да посегнат към определена бюлетина. Но не всички са засегнати от изборния деспотизъм, наложен от някои партии и политици. Именно тези хора са важни, техният глас може да се окаже решаващ.

Да си спомним в този ден какво сториха за нас Дякона, Ботев и останалите икони на българския дух. Не е отишъл зян животът им, нали?! Имаме възможност да заявим гражданската си позиция и да бъдем достойни пред паметта на предците си. Длъжни сме да го направим заради себе си, за децата си, за страната си. Животът е един и не е безкраен, за да го пилеем и продаваме заради чужди масрафи и щения.

Нека този път, вместо да удряме по масата след третата ракия, да отидем до урните и да пуснем своята бюлетина. Не е много, не е геройско, но е знак на самоуважение.

Да го направим!

Бог да пази България!


Участие в Нова телевизия

На 3.07.2009 г., Александра Йосифова взе участие в телевизионното предаване „На кафе”, с Гала, Нова телевизия. Основен гост беше г-н Бойко Борисов, който отговори на многобройните въпроси, сред които: „Ангажира ли се с проиемане на закон за младежта?”, „Ангажира ли се с приемане на закон за Студентски град?”, „Би ли злоупотребявал по примера на г-н Доган с етническата карта на България? ”, „С кои партии би се коалирал след изборите?”.


Наши хора се завърнаха от обучение в Охрид

Илиян Янев, Юри Апостолов и Даниел Панчев участваха в обучение на тема "Участие на младите в процеса на вземане на решение", проведено от 27 юни до 2 юли в Охрид, Македония. В обучението освен нашите представители участваха групи от Сърбия, Босна и Херцеговина, Македония, Хърватска.

Снимки може да видите в галерията.


Българите имат базов лагер в подножието на Гашербрум

На 28 юни, неделя, българските алпинисти Николай Петков, Дойчин Боянов, Боян Петров и Николай Вълков са изградили базовия лагер на експедицията в масива Гашербрум. Той е разположен на ледника Абруци, на 5100 м.


Нашите момчета са стигнали до него след седемдневен трекинг (7-9 часа дневно) с един ден почивка. Вчера те се устроили лагера. Днес се занимават с подреждането на багажа в него. Утре ще подготвят и сортират храната, екипировката и съоръженията за височинните лагери. Вдругиден ще се отправят към мястото на лагер 1 (6000 м), за да го изградят и да пренощуват в него.

Засега с намерение да атакуват Гашербрум-1 (Хидън пик, 8068 м) са българските алпинисти и Серап Джангбу Шерпа, който си поставя амбициозната цел да стане първият непалец, стъпил на всички осемхилядници. Вчера е имало среща между тях.

Като цяло през този сезон има сравнително малко експедиции в района. А доколкото ги има, са насочени главно към Гашербрум-2 (8035 м).

Настроението на нашите момчета е много добро. Формата им – също. Те изпращат много поздрави на приятелите и на всички, които се вълнуват от съдбата на тяхното начинание.


Наши хора на обучение на Боровец

Представителите на АРГО Снежана Йовева-Димитрова и Александра Йосифова  взеха участие във втория модул на обучителния двудневен семинар (27-28.06.2009), организиран от Фондация ЕВРИКА в х-л ЛИОН, к.к. Боровец. Модулът бе на тема “Проектна дейност и партньорство на организации в мрежа”. Обучението е част от дейности, които се организират от Фондация „Еврика” в партньорство със Съюза на математиците в България с финансовата подкрепа на ОПАК, съфинансирана от Европейския съюз.

Целите на обучението бяха да се предложат нови знания по теория и практика за работа  по проекти и в екипи, вкл. организации и управление на дейността, на основата на създаване на полезни партньорства


Горчиво !

Една от основателките на АРГО - Рени Трайкова, сключи брак.

Желаем на младото семейство Мутафови винаги да се обичат, да са много щастливи и да отгледат здрави и умни деца!


Хакнаха сайта на Станишев

http://www.novinite.com/view_news.php?id=105263


142 ДС-ченгета напират за парламента

142 имена от кандидатите за депутати са с принадлежност към бившата Държавна сигурност. Това обяви днес комисията по досиетата и публикува списъка на сайта си. Проверени са 3234 души. 1163-ма не подлежат на проверка заради възрастта си.ДПС и БСП са водещите по бройка в справката на комисията. След тях в класацията да Българска лява коалиция, съюзът "Защита", формацията на бившите командоси. Представителство имат и РЗС, Лидер, Атака, ГЕРБ, НДСВ, Социалдемократи, дори Другата България.В крайна сметка сред ДС-ченгетата ги няма Синята коалиция и Зелените.

Популярните имена в списъка са ДПС лидерът Ахмед Доган, придружен от своите първи партийни хора Лютви Местан, Юнал Лютфи и Рамадан Аталай, както и от земеделския министър Валери Цветанов и кметът на Гърмен Ахмед Башев.

В списъка най-известното име от ГЕРБ е на историка Божидар Димитров. Там са и представителите на ВМРО в листите на РЗС Красимир Каракачанов и Бойко Ватев.Сред обявените от комисията за пореден път е и зам.-шефът на досегашния парламент Петър Берон. познати са и имената на червените Добромир Задгорски, Минчо Минчев, Таско Ерменков, Георги Юруков.

Хора с прякори Кардам, Манол, Плиска са в листите за народни избраници. Мажоритарният кандидат в Бургас Божидар Димитров пък е агент с три псевдонима - Кардам, Тервел и Телериг.

Общо 62 са кандидатите с агентурно минало, излъчени от формациите, които имат шанс за влизане в следващото Народно събрание.Повече от половината от обявените сътрудници на бившите служби вече са били в списъците на комисията като досегашни депутати, кандидати за местната власт или част от изпълнителната власт. Единствен Янко Янков от ДПС не е бил обявен като нещатен служител на МВР, тъй като вътрешното ведомство не е предоставило документите му на комисията на Евтим Костадинов.

Източник : в-к Стандарт


Интервю с Александра Йосифова

Word версията дръпнете тук

Сканирана версия тук и тук


Скандално изказване на Ахмед Доган

Видео може да видите ТУК

Очаквайте скоро официална позиция на АРГО


За пети пореден път се провежда етно-джаз фестивал в Смолян

Повече информация ТУК


Доц. Орлин Спасов: Политиците не успяват да "напипат пулса" на младите

Мобилни, прагматични, аполитични и почти завършени егоисти.
Така най-често социолозите описват децата родени около и след 1989-та година.
Във всеки случай децата на прехода са много по-различни от своите родители.

"Новите млади, новите медии" е сборник на група автори, измежду които доценти в Софийския университет, докторанти, студенти, който си поставя за цел да изследва новите български млади, да анализира и осмисли разрива между поколенията днес.

"Младежите, които интервюирахме са израснали във времето на прехода, когато ценности и каузи се предефинираха, подменяха, осмиваха", казва за книгата единият от нейните съставители проф. Ивайло Дичев.

Дали обаче днешното поколение е толкова различно от онези млади хора, които се криеха, за да слушат любимата си музика и дали свободата на техните деца не става причина за една друга зависимост - тази на технологиите?

По темата news.bg разговаря с един от съставителите на книгата "Новите млади, новите медии" ръководителят на катедра "Радио и телевизия" в Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет доцент Орлин Спасов

От къде се зароди идеята за книгата "Новите млади, новите медии"?
С Ивайло Дичев от доста време работим заедно, макар и да сме в различни факултети - във философския и в журналистическия. От много време си говорим за нашите студенти, какво представляват те, що за "странни птици са" и не са ли всъщност едно енигматично поколение. Така постепенно се зароди идеята да навлезем малко по-надълбоко в тази група от млади хора, с която така или иначе общуваме всекидневно. След това направихме и проект, с който кандидатствахме пред институт "Отворено общество". Получихме тяхната подкрепа и за половин година трябваше да направим това изследване.

В нея участват различни автори...
Да, в екипа се включиха много наши колеги от университета от различни специалности. Участие взеха и много докторанти от различни факултети, както и студенти, които също може да видите като автори в книгата. Това беше и една от идеята. Ние да не сме доминиращи като изследователи спрямо другите, а и да има хора от самото поколение, които изследват сами себе си и които по-лесно биха могли да бъдат допуснати до самите младежки групи. Просто младите говорят по-открито пред млади. Трудно би било да си представим, че ние бихме влезли в културата на емутата например и те ще ни кажат всичко за себе си.

Виртуалните общност, интернет, технологиите са теми, застъпени изключително много във вашето изследване.Това ли е основното, което отличава днешното младо поколение?
Мисля, че това е основният маркер, който разделя това поколение от предишните поколения. Много лесно младото поколение заработи с виртуалните медии и тук не става дума, че то чисто технологично ги ползва по-лесно. То просто започва да живее в тях. Така, че този живот в новите медии, в интернет медиите е една от ключовите характеристики на новото поколение. То постепенно започва да променя практиката си на консумация на съдържание в медиите и започва да се преориентира радикално към използване на интернет.

Как се отразява това на останалите, традиционните медии?
Най-много страда разбира се телевизията. Това беше един от изводите, до които достигнахме. По-голямата част от активните в интернет млади хора почти не ползват телевизия. Това се отнася и за радиото и телевизията, но най-големият губещ е именно телевизията, като страда най-вече нейното време. То се отнема и вече се прекарва в стоене пред компютъра. Що се отнася до вестниците, те са в малко по-привилегирована позиция, защото много от младите четат on line изданията на пресата. Така че вестниците запазват известно присъствие сред младото поколение. Може би най-същественото е, че младите хора не използват традиционните медии, за да се информират, а за да се забавляват.

Цялото многообразие, което предлага интернет като съвкупност от текст, музика, видео предполага ли едно много по-информирано младо поколение от тези преди него?
Без съмнение младите днес са много по-инфомирани. Те просто "плуват" в едно море от информация.

А не мислите ли, че именно този океан от разнородна, понякога недостатъчна информация в интернет, който обгръща младите, не им дава по-скоро една фрагментарност на знанията и представите изобщо?
На пръв поглед е така. Но аз си мисля, че те вече са добили умението да сглобяват от тази фрагментарна информация, да извличат нужното от хаоса в интернет. Разбира се това е информацията, от която младите се нуждаят конкретно. И тук е разликата с предишното поколение, което получаваше информацията, която други искаха то да получи - например партията.

Като стана въпрос за политика, как ще коментирате факта, че много политици създадоха свои блогове. Това ли е начинът да достигнат до младите и да заговорят на техния език?
Илюзия, е че по подобен начин много бързо ще се постигне резултат. Струва ми, че по-скоро става въпрос за мода сред политиците да си правят подобни страници в интернет. Още повече мисля, че те самите не пишат в тях, а това го правят служители от техните щабове. Това произвежда известен фалш. А в интернет фалшът много повече си личи отколкото в традиционните медии. Не мисля, че младите ще се оставят така лесно да бъдат спечелени чрез трикове на простото присъствие в мрежата. Много по-важно е наистина да се намери диалога с младите и чрез мрежата "да се напипат" проблемите, които ги вълнуват. Мисля, че по-голямата част от политиците не успяват да напипат пулса на това поколение. То им отвръща или с безразличие или чрез ориентирането на политическото в съвсем други посоки.

А от какво се интересуват младите днес?
На първо място те се интересуват от много неща. Младите днес са много по-прагматични. Те търсят информация за това, което им върши конкретна работа за решаването на някакъв проблем. Тоест техният собствен персонален интерес диктува и потреблението на информация, което е много по-утилитарно, много по-прагматично. Именно заради това младите обръщат гръб на информацията въобще. За тях традиционните медии са скучни, защото те излъчват едно неадрисирано послание към всички и не очакват никакъв отговор от всички, защото такъв не може и да бъде получен. Неслучайно се използва и тази дума "сърфирам", защото те прескачат от сайт на сайт, от информация на информация, търсейки най-полезното за себе си в даден момент. Така че google е метафората на потребяване на информация от младите в интернет

А как възприемат младите новините в интернет?
Това, което показа нашето изследване е, че младите вече не четат дълги текстове. Те не могат да бъдат заинтригувани от анализи, те искат сами да направят анализи. За тях е достатъчно да получат информацията в много кратка форма. За това те често четат само заглавията или много кратки новини.  Ориентират се към агенциите, които предлагат такъв тип "чисти новини" без излишни коментари. Искат сами да създадат коментарната картина, без отгоре да им бъде налаган един чужд за тях дневен ред. Тоест младите не искат до тях да достигне филтрирана от редактори и коментатори информация.

Фрагментарността в интернет пренася ли се и сред самите му потребители? Обединява или разединява интернет пространството?
Много зависи от гледната точка. Разбира се обединява, но обединява хора, които се чувстват близки и извън интернет. Тогава интернет засилва тази близост. Но интернет умее и да разделя дълбоко, защото не всички имат достъп до мрежата. Именно защото не всички имат достъп до тази мрежа, малко или много се чувстват отхвърлени. Ето защо въпросът дали имаш или нямаш достъп до интернет се явява и въпрос, свързан със социалното ти положение в обществото. Така интернет допринася за един нов вид технологична стратификация в обществото, отхвърляйки определени групи и привилегировайки други. Така, че едновременно обединява и разделя

 Младите ли са най-активните потребители на мрежата?
Ако говорим пак за интернет ще видим, че горната граница на потребление се разширява доста от гледна точка на възрастта. Вече най-младите не са доминиращите потребители на мрежата. Тези, които най-много ползват интернет са на средна възраст 29-30 години. Има обаче една интересна тенденция - колкото по-възрастен става един човек, толкова повече той се връща към традиционните медии. Те започват да му изглеждат по-важни и някак си по-смислени. Това мисля, че ще случи и с днешните най-активни потребители.

 Какви възрастни очаквате да станат от днешните млади?  Фрагментарността на знанията им няма ли да им попречи да се изградят като пълноценни личности?
Тази фрагментарност по един парадоксален начин насърчава тясната специализация. Много от младите, които ние изследвахме, всъщност се проявят като тесни специалисти в своята област. Например IT специалистите. Те са истински магьосници и виртуози в своята сфера. Неслучайно толкова много български момчета и момичета печелят олимпиади по информатика. Неслучайно България имаше и славата на "страната на компютърните вируси". Да, всички тези хора имат фрагментарни знания в другите области, но аз мисля, че тези две неща - фрагментарността и тясната специализация ще вървят ръка за ръка.

Източник news.bg


Декларация на АРГО и сдружение СНЦ "Любословие"

До : Електронни и печатни медии
                                                       

 

Уважаеми госпожи и господа,

През последните дни покрай разбиването на група, занимаваща се с трафик на бебета, в българското медийно пространство  започна да циркулира името на сдружение “Слънчев свят”, с председател Мариус Донкин.

Ние от Асоциацията за изследване и развитие на гражданското общество и Сдружение “Любословие” изразяваме силното си притеснение от намесване по какъвто и да е начин на един от най – известните и обичани български актьори. И то при положение, че не съществуват никакви доказателства за връзка на ръководеното от него сдружение с дейността на тримата заловени.
Считаме, че през всичките тези години г-н Донкин се е доказал като човек с висок морал и ценности. С цялото си поведение той винаги е бил пример за много български граждани.

В тази връзка настояваме :

Компетентните органи на РБългария да  приключат максимално бързо с разследването и виновните лица да понесат съответните съгласно българското законодателство наказания

Да се спрат всякакви спекулации с името на г-н Донкин !

София
19.06.2009                                                                   Мими Рецкова
                                                    Председател на УС на СНЦ “Любословие”

                                                                          
                                                                                     Даниел Панчев
                                                                       Председател на УС на АРГО   
         


"Граждани срещу ДС" протестираха срещу ченгетата в изборните листи

Движение "Граждани срещу ДС" протестира в петък срещу поредното включване на агенти на бившите комунистически служби в листите за народни представители. Протестът бе в градинката между Народното събрание и Софийския университет "Св. Климент Охридски".

От движението, в което влизат осем неправителствени организации, стартираха национална подписка срещу участието на щатни и нещатни сътрудници на ДС в изборите. "Граждани срещу ДС" ще поискат следващият парламент да приеме закон за лустрация и да създаде Институт за национална памет.

Васил Къдринов от движението обясни пред Mediapool, че целта на института ще е образователна, тъй като сегашната комисия по досиетата само агентуртния апарат, но не учи. Къдринов добави, че ще се настоява комунистическият период да залегне обстойно в учебниците по история, в които в момента е много бегло засегнат.

Комисията по досиетата още не е огласила агентите сред кандидатите за депутати в предстоящия парламент, но миналото на някои е известно от предишни проверки, добави Къдринов.

Той посочи издигнатия от ГЕРБ председател на НИМ Божидар Димитров, който е мажоритарен кандидат и водач на листа в Бургас.

Известна е принадлежността към ДС на идера на ВМРО Красимир Каракачанов, който е водач на листа и мажоритарен кандидат в Русе от листа на партията РЗС, и активистът на ВМРО Бойко Ватев, който се явява в Пловдив също от партията на Яне Янев.


Подписка срещу ченгетата от ДС в 41вото НС

http://bgpetition.com/ne_na_ds_agentite_v_parlamenta/index.html


Георгиевски: Какво общо имаме с Александър Македонски?

Бившият македонски премиер Любчо Георгиевски остро се противопостави на опитите в Скопие да се променят историята и данните за етническия състав на населението в страната.

В телевизионен диспут с един от най-ярките привърженици на търсенето на антични корени в днешния етнос на Македония - археологът Паско Кузман, Георгиевски каза, че вкарването на антични елементи в държавната политика на страната ще има тежки последствия за нея.

По думите му опитите да се внуши, че македонският народ има предимно антични корени е опит за грубо фалшифициране на историческите факти.

Ако продължаваме по този начин целият свят ще ни се смее, каза още Георгиевски.

Бившият македонски премиер, който е и един от създателите на ВМРО-ДПМНЕ, отхвърли и твърдението на Кузман, че ако се направи връзка с античните македонци, страната много по-лесно ще защити позициите си в спора с Гърция за името на републиката.

Георгиевски на няколко пъти повтори, че днешният етнос в Македония е славянски и няма никаква връзка с държавата на Филип Македонски и Алексанъдр Велики, която е била в други територии, включително в рамките на днешна Гърция.

Ако ние твърдим, че сме антични македонци, защото те са превзели териториите на днешна Македония, това ще означава, че и народите от днешна Индия ще имат право да се наричат антични македонци, аргументира се Георгиевски.


Ето затова трябва да гласуваме !

Над 100 избирателни секции разкрива МВнР в Турция

36 са СИК в Истанбул, 6 в Измит, 15 в Чорлу, 22 в Бурса и т.н. Сънародниците ни в другите държави са силно ощетени. Сравнете сами!

Автобусите, маркиращи изборния туризъм, тази година може да се окажат по-малко
. В Турция очевидно ще има къде да се гласува. Нашето Външно министерство щедро предоставя тази възможност. Чудесно, стига да беше на реципрочен принцип. Сънародниците ни от старата диаспора в Украйна, в Западните покрайнини и на много други места по света обаче са видимо ощетени.

Бесарабските българи например, трябва да бият път за изборите нарочно до Одеса или Киев. Известно е, че сънародниците ни по тези места не разполагат с излишни средства, което почти автоматично означава, че дори и да искат, просто няма как да дадат вота си.

Бързият поглед върху разкритите за парламентарните избори секции извън държавните граници говори достатъчно красноречиво за дисбаланса, който ни най-малко не изглежда случаен.Холандски министър иска предпазна клауза за България и Румъния

Холандският министър на европейските въпроси Франс Тимерманс е поискал от еврокомисаря за правосъдието Жак Баро да бъде активирана предпазна клауза спрямо България и Румъния.

Това трябвало да стане едновременно с предстоящото публикуване на докладите за двете държави в случай, че напредъкът им е недостатъчен, съобщи румънската агенция "Нюзин", като се позова на писмо, подписано от холандския министър.

В писмо от две страници с дата 30 май министър Тимерманс иска среща с еврокомисаря Баро, за да бъде специално проучено влиянието, което ще има прилагането на предпазни клаузи върху сътрудничеството в съдебната област с България и Румъния.

Холандското правителство е взело решение да продължи да оказва съдействие на двете държави в областта на съдебната реформа и подкрепя препоръката на Европейската комисия механизмът за сътрудничество и оценка да остане да действа докато бъдат изпълнени всички цели, се посочва в писмото.

В сравнение с останалите доклади на Комисията, докладът през лятото на тази година, чието публикуване изглежда, че ще бъде отложено за септември, се подготвя много по-внимателно и ще представлява своеобразна равносметка за трите години на членство.

Две мисии на експерти от ЕК вече бяха в Румъния, а последната мисия е планирана за края на юни в Букурещ, отбелязва "Нюзин"

Източник : Интернет


Аванта до вота, после потоп

Политиците могат да направят живота лесен, но само докато ги изберат


"Виж какво, Андрешко, я направо ме карай в блатото, защото съм дошъл да секвестирам житцето на бедния Станойчо. Сиромах е той, затова няма да го закачам..." Така би звучал днес разказът на Елин Пелин. С наближаването на края на мандата на тройната коалиция добрите новини започнаха непрекъснато да се множат, както и бонусите за населението. Намаляват ни цената на тока, топлофикации опрощават лихвите на големите си длъжници, министерства орязват заплатите на чиновници, чиято единствена работа е да тормозят гражданите. Толкова хубаво, че ни се иска оставащите три седмици до вота да не свършват. Защото ни чакат още бонуси и подаръци от властта. 
Тактиката е добре позната - преди избори политиците по всякакъв начин правят мили очи на електората. Натискат държавните институции да се подмазват на тези, които довчера са мачкали с повод и без повод. Дори частните фирми, които не би трябвало да се влияят от политика и избори, са включени в социалния парад. Вероятно техните собственици са задължени за нещо на управляващите или чакат в последната минута подписването на поредната обществена поръчка. Всички тези жестове към потенциалните избиратели целят да покажат какви чудеса биха направили за нас политиците, ако ги изберем. Това са традиционните предизборни сергии с благини, които политиците без изключение опъват преди избори. А всъщност са дори по-неангажиращи от обещанията, дадени на циганска сватба. Защото следващите, които ще дойдат да ни управляват, със сигурност още повече да увеличат бремето.
Какво ни чака наесен? Държавната комисия за енергийно и водно регулиране вече допусна възможността за увеличаване на парното. Причината е, че петролът вече поскъпвал, а в него и газът, който ползват топлофикациите. Така че на по-ниските цени ще се радваме само под формата на по-евтин душ, но не и на по-ниски сметки за топло през зимата.
Най-късно догодина ни чака и по-скъп ток. Защото електроразпределителните дружества отдавна искат увеличение на цените с повече от 10%, за да включат разходите си за инвестиции. В името на социалния мир преди изборите ДКЕВР ги натиска и не им позволява. Но какво ще стане след вота? Още повече че мандатът на шефа на комисията проф. Константин Шушулов изтича през септември.
Наесен се очаква и дружествата сериозно да се заемат със събиране на вземанията, за които засега си затварят очите. "Софийска вода" и повечето топлофикации вече пробваха с добро - раздават бонуси, екскурзии, опрощават лихви. Някои ромски махали, в които неплащането на тока е хронично, пък намазаха покрай изборите - вместо да им раздават кебапчета, политици им платиха електричеството.
Наесен обаче тръгва армия от съдия-изпълнители
И много хора ще се разделят с имуществото си за неплатени сметки.
Твърде вероятно е и банките тогава да започнат по-активни наказателни акции за събиране на лошите си кредити. Засега те се увеличават сравнително бавно. Една от причините е, че финансовите институции преговарят със закъсалите си клиенти и търсят всякакви начини за преструктуриране на заемите. Но какво ще стане след септември? Според много анализатори рецесията ще продължи и през следващото тримесечие и ръстът на икономиката отново ще бъде отрицателен. Фалитите на фирми ще се множат, а хората ще остават на улицата. Мрачните прогнози са за двуцифрен ръст на безработицата.
А след тежката есен ни чака още по-тежка зима.
Затова да се радваме на подаръците, които ще получим през оставащите три седмици до вота.

Източник :


Българите - най-образованите имигранти в САЩ

Данни на Бюрото по преброяване на населението на САЩ показват, че измежду имигрантите от европейски произход в САЩ най-високообразовани са българите, съобщава сайтът Examiner.com.
Измежду имигрантите в САЩ от европейски произход 92,6% от българите имат най-малко завършено средно образование или по-висока образователна степен.
Следват швейцарците с 90,6% и ирландците с 90,4%. Най-ниско в европейската класация са португалците (42,9%), италианците (53,7%) и гърците (59,9%).
За сравнение 61,8% от общото имигрантско население на САЩ е със завършено средно образование или по-висока степен на образование. За останалото население на САЩ този процент е около 70%.

Новини Архив 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

©2010 Асоциация за изследване и развитие на гражданското общество. Всички права запазени.