Начало
За нас
Новини
Галерия
Форум
Файлов център
Документи
Подкрепете ни
Връзки
За контакти

Новини

 

5 години АРГО

На 10 март 2005г. точно преди 5 години 2ри състав на СГС потвърждава "В Името на народа" създаването на Сдружение Асоциация за изследване и развитие на гражданското общество. От тогава до днес Асоциацията разшири своята членска маса, участва в множество български и европейски проекти, написа десетки писма, становища и декларации, повдигна и участва в значими граждански акции и се утвърди като водеща неправителствена структура, глас на младите хора в България.

Продължаваме напред!


България – свободна от ГМО

Тази неделя, 28 февруари 2010г., пред Храм-паметник „Св. Александър Невски” от 12 до 15 часа ще се проведе голям митинг-концерт под надслов: „За България свободна от ГМО! Да съхраним земята си чиста и да пазим здравето на нашите деца!”. Това е поредната гражданска инициатива на родители, подкрепена от фермери, зърнопроизводители, пчелари, биоземеделци, учени и природозащитници.

Протестът е насочен срещу промени на Закона за генетично модифицираните организми (ГМО), които биха позволили освобождаване в околната среда или отглеждане на ГМО в България.Ние настояваме:
- българските власти да изпълнят препоръките на европейската комисия и да изработят и представят на българското общество политически документ - НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЯ за развитие на държавна политика и приоритети, която да утвърди България като свободна от ГМО територия;

- незабавно да се създаде екип с широко гражданско участие за изработването на този документ.

Инициативата е изцяло гражданска и е доказателство за товa, че българските граждани отстояват правото си на живот и поминък в страната си и бъдещето на децата си в нея.

На митинга ще вкусите родна българска продукция: зърно, мед, вино, билки, зеленчуци, хлебни и сладкарски произведения от производители на традиционни български сортове, с методите на традиционно и био земеделие.

В подкрепа на каузата, в митинга ще вземат активно участие и известни български писатели, художници, актьори, спортисти, лекари, учени.

Засега участие в концерта са потвърдили Елица Тодорова и Стунджи, Камелия Тодорова, Коцето – Калки, Теди Кацарова, Поли Генова, Христо Караславов, Мартин Костадинов, женски народен хор „Елица”, детски хор „Бон – Бон”, вокално студио „Dstars”, Влади Въргала и други. Всички изпълнители участват напълно безплатно в подкрепа на идеята.

Молим всеки, който има възможност, да изтегли и разлепи плакат за мероприятието в колкото борйки желае на удобни за него места! Плакатите са черно-бели и формат А4.

P.S. На концерта можете да донесете картички, изработени или надписани от вас, за кампанията "Картички за Зелена България", които ще бъдат изпратени до Европейския парламент. Ще поставим кутия за тях на видимо място.


Гражданска петиция против облекчаване на забраните за тютюнопушене и за отстраняване на депутата Емил Димитров от парламентарната група на ГЕРБ

http://bgpetition.com/bez-tsigaren-dim/index.html


Емигранти гневни на властта в София за гаврата с Митрова

Четете статията ТУК


МПО "Швейцария на Балканите" отново в защита на Спаска Митрова

Пълен текст на декларацията ТУК

Отзвук в медиите ТУК и ТУК


ПЕТИЦИЯ В ПОДКРЕПА НА СПАСКА МИТРОВА ОТ МАКЕДОНИЯ - НЕЗАБАВНО ВЪРНЕТЕ ДЕТЕТО НА СПАСКА !!!

http://bgpetition.com/deteto_na_spaska_mitrova/index.


137 години от обесването на Левски

Студеният 6 февруари /18 нов стил/ на 1873 г. отнема един от най-достойните синове на България. Край София е обесен Васил Кунчев. В съзнанието и сърцата на българите той остава икона - Апостола на свободата, както пръв го нарича Иван Вазов. Иван Унджиев, изследвал продължително и задълбочено живота на Васил Левски, обобщава: „Апостола е най-съвършен синтез на мисъл и воля, на живот и дело. Затова у него няма колебания, няма раздвоение, няма връщане назад. Вдъхновен от безгранична обич към България и от желанието да види отечеството си свободно, той работи с ненадмината прозорливост и такт, с непостижимо себеотрицание и с неизчерпаема воля за борба и подвиг.Неговото безстрашие, ловкостта, с която излизаше невредим от опасностите, естествената му скромност, нравствената му чистота, голямото му търпение и великодушие заедно с величието на подвига и жертвата му превърнаха неговото дело в легенда. Неговото име стана най-скъп символ на народното съзнание. А самият той израсна като един от най-съвършените изразители на българския народностен дух."

И тази година ние от АРГО поднесохме цветя на паметника на Левски в центъра на София. Организацията беше представена от двамата зам. председатели - Илиян Янев и Александра Йосифова, от председателя на УС Даниел Панчев, Пламен Благоев, Сашо Радонов, Никлой Николов, Константин Илиев и др.


Инициативен комитет Спаска Митрова : Не не расизма! Върнете детето на Спаска!

http://www.youtube.com/watch?v=W7bNiqC4Y-c


Инициативен комитет от граждани в подкрепа на Спаска Митрова бе създаден и в САЩ

Днес редакторите на www.Eurochicago.com се срещнаха с инициативен комитет от български граждани живеещи в САЩ.  Нашите сънародници, представители на най-различни професии, заявиха, че не могат да останат безучастни по случващото се в Македония с българката Спаска Митрова, която независимо от решението на съда, продължава да е разделена от невръстната си дъщеря. Организаторът на комитета г-н Петър Божинов ни връчи тяхно писмо адресирано до президента на Македония. Молбата на комитета е да го разпространим в Интернет и да го изпратим на адреса на президентството на съседите ни,  заедно с обръщението на българските медии зад граница публикувано преди няколко дни. (линк).


Мариус Донкин на 60 години

Кръгъл юбилей тази година има един от най-обичаните български актьори и почетен член на АРГО Мариус Донкин.На 13 февруари той направи точно 60 години. Специални поздрави от името на организацията изказа Даниел Панчев


Завърна се групата от Турция

От 5 до 13 февруари наши представители участваха по проект "Catch the rainbow", финансиран от ЕС чрез програма "Младежта в действие". По време на пребиваването си в Турция нашите момчета и момичета имаха възможност да разгледат останките на древна Троя, Асос, да преплуват с ферибот Дарданелите, както и да намерят нови приятели от Унгария, Чехия, Гърция, Полша.


ГОРЧИВО !

От целия АРГО екип Горчиво на най-новото семейство - това на Ники и Любослава Вълкови:) Пожелаваме ви щастлив семеен живот!
Нека здравето, щастието и любовта са ваши вечни спътници.
Заедно преминете всички трудности по трънливия път на живота и сбъднете всичките си мечти.


Наши хора се завърнаха от участие по проект в Македония

От 1 до 10 февруари наша група участва по проект " All in Europe", финансиран от ЕС чрез програма "Младежта в действие". Нашите момчета и момичета прекараха 10 дни в гр. Куманово, където със свои връстници от Италия, Хърватска, Македония, Сърбия и Румъния се запознаха с историята та ЕС, ръководни органи и др. теми. Водач на групата бе Емил Николов. Очаквайте скоро снимки в нашата галерия.


Първанов наложи вето върху промените на Закона за митингите, шествията и събранията

Президентът Георги Първанов налага вето върху Закона за отбраната и въоръжените сили и върху Закона за събранията, митингите и манифестациите.
Това обяви той след среща със синдикатите и премиера Бойко Борисов.

Относно промените в Закона за събранията, митингите и манифестациите спорен момент се оказала т.н. зона за сигурност.

„Оформи се едно консенсусно решение тази зона да е не по-малко от 5 и не повече от 20 метра", заяви Георги Първанов.

По думите му чрез активния диалог между отделните институции ще се подобри качеството на отделните законодателни актове.

Източник : News.bg


При голям интерес премина обучението и дискусията за Управление на времето и стреса

На 4ти февруари АРГО съвмество с Центъра за обучение, анализи и симулации към БАН, Джентълменски клуб България и сдружението на младите учени КОГИТО организираха лекция и последваща дискусия на тема Управление на времето и стреса. Гост-лектор бе Даниел Панчев от АРГО , а домакин - Института за паралелна обработка на информацията към БАН


Стоян Христов и Даниел Панчев гости на предаването "Час по България"

http://www.skat.bg/products.php?type=10&genre=3409&page=0


Открито писмо на медии и журналисти от българската диаспора

Съдът в Гевгелия (Македония) назначи  психиатрична експертиза на Спаска Митрова. Това решение ни припомни методите в някогашния Съветски съюз, където често неудобните на властта бяха обявявани за невменяеми.

Създава се опасност българската гражданка да бъде обявена за психически неуравновесена и  детето й да бъде окончателно дадено на бащата. Спаска не е виждала дъщеричката си от месеци, въпреки че има спечелено дело за това на първа инстанция.
Явно след като властите на съседната на България държава, хвърлиха Митрова в затвора по скалъпено обвинение и попречиха малката Сузана да вижда майка си, сега се опитват да отнемат детето окончателно. Решението на съда буди недоумение, защото прилича на опит за узаконяване на психическата репресия срещу Спаска – след като с действията си македонските администратори положиха всички усилия да разбият психиката на младата жена. Нека припомним, че вече двама от адвокатите й бяха принудени от властите да се откажат от делото.

Днес българските журналисти и медии по цял свят се обединяват и се обръщат за подкрепа към своите читатели, както и към македонските институции, организации и обикновени граждани.     Заедно с тях и българският интернет портал www.Eurochicago.com подписва открито писмо към ръководителите на Република Македония за незабавно връщане на 3-годишната Сузана на нейната майка:

 

До г-н Георге Иванов

Президент на Република Македония

До г-н Никола Груевски,

Министър-председател

До г-н Антонио Милошовски,

Министър на външните работи

 

Уважаеми г-н Президент,

Ние, представителите на електронни и печатни медии на българската диаспора по света, сме сериозно обезпокоени от съдбата на нашата сънародничка г-жа Спаска Митрова и нейната тригодишна дъщеря. Отноношението на македонските власти към г-жа Митрова е в разрез с писаните и неписани правила на хуманизма и християнските ценности. Българите по света възприемат отношението към г-жа Митрова и нейната дъщеря като акт, противоречащ на приятелските отношения на хората от двете ни страни.

Г-н Президент,

От името на нашите читатели Ви призоваваме за съдействие малката Сузана да бъде незабавно върната при своята майка. Смятаме да запознаем с развитието на случая медиите, компетентните институции и правозащитни организации в съответните страни в Европа и Америка. Изразяваме нашата убеденост, че г-жа Митрова ще получи дължимото извинение и компесации.

С уважение,

Еврочикаго.ком

(По-късно ще бъде приложен списък с имената на подписалите журналисти и медии)


Излезе първи брой на тримесечния бюлетин на АРГО

Може да го прочетете онлайн ТУК


 

Отзвук в медиите по повод писмото на Инициативен комитет Спаска Митрова

Frognews

http://www.obshtestvo.net/content/view/1590/13/

http://www.eurochicago.com/2010/01/stop-na-savremennoto-enitcharstvo-pres-saobshtenie/

http://www.skat.bg/news.php?action=7&newsID=7276

http://www.cross-bg.net/balgariya/88-novini-i-sabitiya/1098661-initziativen-komitet-varnete-deteto-na-spaska-mitrova


Над 50 хиляди души се подписаха в националната петиция на WWF за запазване на горите в България

Над 50 хиляди души се подписаха в интернет и близо 5 хиляди на хартия в националната петиция на международната природозащитна организация WWF за запазването на българските гори. Кампанията започна в средата на миналия октомври и настоява за промени в Закона за горите, които да ограничават корупцията и незаконните сечи, за сертифицане на горите в България по международната система FSC,  приета в над 90 държави, за опазване на най-старите естествени гори, които сега не са защитени.

Кампанията има за цел да промени нагласите, че гората е само източник на дървесина, след като тя опазва водата, която пием, пречиства въздуха, спира ерозията и свлачищата, дава убежище на 43 световно застрашени вида растения и животни, ограничава промените в климата. а също така е източник на вода, въздух, дом за много редки растения и животни и място за отдих и почивка.

Според 73,6 % от българите изсичането и унищожаването на горите е най-сериозният проблем на българската природа и околна среда. 77,3 % пък заявяват, че държавата не прави достатъчно за опазването на българските гори от изчезване.*

Всеки желаещ да се включи в петицията може да го направи в интернет на http://wwf.bg. Подписите ще бъдат внесени при министър председателя Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Цецка Цачева

Източник: WWF - България


Декларация на Инициативен комитет "Спаска Митрова"

Изтеглете ТУК


ОБРЪЩЕНИЕ ПО ПОВОД ОБСЪЖДАНЕТО ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ НА „ОБЩА РЕЗОЛЮЦИЯ” ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА РЕЛИГИОЗНИТЕ СИМВОЛИ НА ПУБЛИЧНИ МЕСТА НА ТЕРИТОРИЯТА НА СЪЮЗА

http://www.sveta-nedelia.org/tm/nowini/bg/2010/2010-01-20-2.html


Доц. Павлов: Изхвърлете скелетите от общия гардероб с Турция

Пълното интервю четете ТУК


Искане за изтегляне от Парламента на проекта за „Закон за развитие на академичния състав

http://bgpetition.com/Ne-na-ZRAS/index.html


GENERATION 89

Were you born in 1989?

Are you a citizen of Austria, Belgium, Bulgaria, the Czech Republic, Germany, Hungary, Poland, Romania or the UK?
Meet people from your generation! Join the “Generation ’89” project!
You have the chance to participate in one of the simultaneous meetings in Brussels, Bucharest, Prague or Warsaw, and to present the Declaration “Generation ’89” to EU representatives in Brussels!

Application deadline: 31 January 2010 (10 February for Brussels and Warsaw)

More info at www.generation89.eu

With the support of the “Citizenship” Programme of the European Union.

GENERATION 89
The project “Generation 89” proposes to commemorate the fall of the communist systems in the European countries, through the lens of the young people born in 1989. The young people from Czech Republic, Romania, Poland, Belgium, UK, Germany, Hungary, Austria and Bulgaria and have had different historical context in which they lived their lives, and one of the objectives of this project is to bring together these youngsters and to offer a space where they can share experiences and expectations for the future. In order to attain this objective, 4 international meetings will be organised in Prague, Bucharest, Warsaw, and Brussels, where for two days the participants will have a various programme focused on two themes: national past and European future. The programme will comprise movie screenings and debates on the events from 1989, as their parents’ generation lived and storied them, informational session regarding the EU policies in the matter of youth and young professionals, workshops focused in drafting a Declaration upon how they perceive their future in EU, a documentary visit to a local organisation with activity in the field of communist systems studies, sightseeing and international night. A second meeting in Brussels of a delegation of the young representatives will be organised with the EU representatives, in order to present the Declaration “Generation 89” and the young people opinion on the future of Europe and their future as citizens of EU. With the support of the “Citizenship” Programme of the European Union.


Пресконференция по повод присвояване името на "Охридската архиепископия"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=464344

http://frognews.bg/news_19064/Makedoniia_da_ni_varne_Ohridska_episkopiia/

http://www.focus-news.net/?id=n1330998


Национален протест: БЪЛГАРИЯ НЕ Е БИГ БРАДЪР!

Една година след кървавото и насилствено потушаване на протеста на гражданите срещу безскрупулното управление на тройната коалиция, днес сме в ръцете на нова двойна коалиция: ГЕРБ и АТАКА, която отново нарушава гражданските ни права.

В милиционерски стил, управляващите от коалицията ГЕРБ – АТАКА са на път да приемат изменения в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), които, казано най-общо, ще застрашат демократичните принципи и ще нарушат правата на гражданите, позволявайки нерегулиран и нерегламентиран достъп на МВР до лични данни. Освен това, типично по милиционерски, всеки един от нас ще може да бъде профилиран и проследяван според местоположението си, телефонните си контакти и Интернет трафика си.

ПП ЗЕЛЕНИТЕ, съвместно с групата „България е наша“, „Електронна граница“ и други формални и неформални граждански инициативи и организации, организира общ протест срещу предложените промени в ЗЕС, станал известен като Закон за електронното следене.

ЗЕЛЕНИТЕ канят всички организации, сдружения, политически партии и техните симпатизанти, определящи се като демократи, на общ протест срещу тоталното следене в на електронната ни комуникация, мобилната ни телефония и трафика ни в Интернет.

Протестът ще се състои отново на 14 януари, отново на площад „Народно събрание“ и отново от 11:00 часа, под наслов:
„БЪЛГАРИЯ НЕ Е БИГ БРАДЪР! 2010 НЕ Е 1984!“

Каним всички свободомислещи граждани, несъгласни с това, че настоящият парламент е сляп изпълнител на еднолична политическа воля, а не орган, излъчен от нас, който взима отговорни и демократични решения, в името на гражданите на Република България, да се присъединят към протеста: 14 януари, 11:00 ч.,площад „Народно събрание“.


Национализъм и комунизъм

Взимам повод от моя приятел thetrooper, който се гневи на безмозъчната носталгия към комунизма, която все още припламва тук-там след третата домашна крушова и салата с много лук.

Пак се сетих за онази теза, че национализма бил заболяване по  комунистите и ченгетата. И пак не мога да се въздържа да не повторя:

В периода между Ньойския договор (1919) и съветската окупация (1944) в българското общество има две враждуващи течения - комунисти и националисти. Българският национализъм се ражда под въздействието на Ньой, но се структурира и организира като реакция срещу все по-наглия комунизъм. Преди 9 септември антикомунизъм означава национализъм.

След 9 септември най-тежките репресии и гонения са тъкмо срещу българските националисти. От Москва Георги Димитров издава декрет "Да се гори с нажежено желязо българския национализъм". Комунистите създават македонската нация и убиват българските националисти, които отказват да се нарекат македонци.

Два пъти комунистическата партия официално иска от Съветския съюз България да стане 16-та съветска република.

Така че днешната претенция на някои комунисти да бъдат патриоти, национално отговорни, родолюбци, да гледат за националния интерес и да ни учат на история, както и напъните на някакви партизани и запасни офицери от Народната армия да ни учат на патриотизъм и държавност не струват и колкото сухите фъшкии от бащините им магарета.

Друг въпрос е, че десницата се остави да и отмъкнат под носа националната тема, въпреки че сърцевината на десния електорат се състои от потомци на българските националисти преди 9 септември.

Искам да ви покажа картинка на един паметник - плоча на загиналите във войните за национално освобождение и обединение от с. Студено буче. Правен е по времето на комунизма.


Прочетете отново надписа най-отгоре.
Толкова за национализма и комунизма.

Източник : http://templar.blog.bg/


Бетонни градини, Слънчев бряг

Слънчев бряг - пътят на курорта от зелен оазис за 30 хиляди души, до бетонното гето за 200 хиляди. Как от пясъците през 60-те и 70-те години след много грижи израства гора и как през 90-те гората е безогледно унищожена. Луксозният комплекс от недалечното социалистическо минало, който днес се рекламира с водки на промоция. От идеите за семеен уют до ежедневието на евтиния разврат. Филмът е стряскаща съпоставка между реалността преди края на 80-те години и последвалата ера на беззаконие и хаос

Автор: Генка Шикерова, оператор: Борис Пинтев, продуцент: Венелин Петков

Гледайте ТУК и ТУК


ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО
ЩАСТЛИВА НОВА 2010 ГОДИНА!


Петиция за проверка на досиетата и принадлежността на академичния и преподавателски състав в Република България към ДС

http://bgpetition.com/rektorite-da-si-hodqt/view.html


АРГО спечели традиционния младежки боулинг турнир, организиран от нашите приятели от МПДС

Отборът на АРГО зае първо място в традиционния коледен боулинг турнир. Втори станаха младите хора от Института за решаване на конфликти, а трети-МПДС. В турнира участваха общо 18 отбора, представители на младежки политически и неправителствени организации с активна гражданска позиция. Снимки от събитието може да видите в нашата галерия.

Отбор Точки
1 Арго 1234
2 Институт за решаване на конфликти 1170
3 МПДС 1155
4 Приятелите на Марина 1138
5 МГЕРБ 1068
6 Младежко обединение БСП 1035
7 СК по Нац.и межд.сигурност – НБУ 1015
8 Атака 1007
9 МДПС 995
10 КНСБ 974
11 G.O.D.  916
12 Нова дипломация – НБУ 902
13 ЛМА 857
14 Франкофонски клуб  за развитие 837
15 ОНБ 760
16 ВМРО 748
17 Журналистите  566
18 Обединени замеделци(ЗМС) 560

Нетактично за “Българската Коледа”

Иван Бедров

Преди 2 години написах нещо кратко за предколедната благотворителност и по-специално за инициативата на президента “Българската Коледа”. Озаглавих текста “Нетактично за “Българската Коледа”.
Тогава този текст беше публикуван за първи път във в-к “Класа”, но колегите решиха да “накървавят” заглавието и текстът се появи като “Българската Коледа” е ненужна“. Резултатът: повече не поискаха мои текстове и до ден днешен ми дължат сериозна сума за хонорари.

Но темата днес е съвсем друга. 2 години по-късно си спомних за онази история, защото част от медиите отново ни заливат със същата сълзлива пропаганда. Преди по-малко от месец пък гръмна скандалът с Фонда за лечение на деца в чужбина, който си “спестил” 24 млн. лв. от лечението на деца. Затова днес онзи текст ми се струва не по-малко актуален и го публикувам отново:

По радиото пак пускат едни и същи песни. Наближава Коледа и десетките варианти на Jingle bells изплуват от всеки ъгъл. И после цял ден не излизат от главите ни. Задължителният репертоар включва и една любима моя песен – “Знаят ли те изобщо, че е Коледа?” с гласовете на Боно от Ю Ту, Джордж Майкъл, Боб Гелдоф … Тази песен е изпълнена за първи път преди 22 години с благотврителна цел. Тогава Боб Гелдоф решил да организира колегите си, да направят един страхотен концерт и да съберат малко пари за бедстващите в Етиопия. Числото все още е спорно, но събраните пари са поне няколко десетки милиона.

За пета поредна година България посреща Коледа с “Българската Коледа”. За пета поредна година България посреща Коледа с потресаващите репортажи за крайно отчаяни хора, които очакват много малко помощ и я очакват именно от “Българската Коледа”. След по-малко от минута ще ме наречете безсърдечен циник, но това изобщо не ме интересува, защото разумът и най-простите сметки ме водят до един непопулярен за повечето хора извод - “Българската Коледа” е ненужно мероприятие. Тя отнема енергия и създава емоции, които не си струват крайния резултат. На официалната страница на кампанията в интернет пише, че досега “Българската Коледа” е събрала 7 384 953 лева. До тази Коледа вероятно ще минат 9 милиона. Дано да станат 10 милиона.

Само преди две седмици правителството даде 10 милиона на Държавната агенция по горите за придобиване на дълготрайни материални активи. Само преди две седмици правителството даде на Националната разузнавателна служба 1 милион и 204 хиляди лева за операции в чужбина. Само преди две седмици правителството даде по половин милион лева на няколко държавни комисии – за защита на конкуренцията, за защита на личните данни и за регулиране на съобщенията. Даде им ги, за да си вършат работата, за която веднъж вече са получили бюджетна субсидия. Списъкът е много дълъг. Събраните в продължение на 5 години почти 10 милиона лева от кампанията “Българската Коледа” държавата ги има. Но не иска да ги даде за тъжниите детски очи, които виждаме във всеки клип.

Числата обаче не са най-важното. Кампанията “Българската Коледа” е деморализираща. Тя изкривява ценностите, защото кара невинните да се чувстват виновни, а виновните – невинни. Всички, които гледаме тъжните детски очи в клиповете на кампанията, сме направили много повече за тези деца отколкото онези, които са задължени да им помагат по закон. Един е изпратил есемес, друг е купил благотворителна картичка, трети директно е дал пари на нуждаещи се. Децата без родители и хората с уврежданията обаче “се намират под особената закрила на държавата и обществото” – така е записано в конституцията. Още няколко закона задължават управляващите да отделят от събраните от всички нас пари именно за “особена закрила” на слабите и болните деца. Когато организаторите на кампанията “Българската Коледа” се похвалят, че са осигурили кувьози за някоя болница, те замазват престъпното бездействие на други властимащи. И когато ни покажат поредното детско отделение, където няма кувьоз, се чувстваме виновни, че не сме дали достатъчно. А наистина виновните по това време не гледат телевизия, защото са на поредния предколеден коктейл.

Както забелязахте, не коментирам политическите ефекти от кампанията “Българската Коледа”, защото това не е толкова важно. Най-важното е, че ние вече сме дали достатъчно пари с данъците си, но тези пари не достигат до страдащите. Това не се лекува с кампании като “Българската Коледа”.


Сърбите печелят от липсата на жп линия между България и Македония

http://world.actualno.com/news_275530.html

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?
vest=121491025116&id=9&prilog=0&setIzdanie=21861


Всяка шеста фирма не иска да изпълнява вече подписани договори по Оперативна програма Конкурентоспособност

Всяка шеста фирма с одобрен проект и дори подписан договор по Оперативна програма Конкурентоспособност (ОПК) впоследствие се е отказала от него. Това показва справка за изпълнението на програмата две години след старта й, предоставена от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма
(МИЕТ).

Причини
Забавянето в оценката и изплащането на парите по програмата отчая потенциалните бенефициенти. Оценката на проектите по ОПК бе доста мудна и когато вече се стигнеше до самото изпълнение на проекта, ситуацията вече бе коренно различна, коментира за в. Пари Петър Стоянов, председател на УС на Българската асоциация на микропредприятията. Поради тази причина дори и иновативни идеи с времето вече не бяха актуални. Междувременно компаниите смениха и приоритетите си. Според Стоянов забавянето на плащанията не е
проблем само по тази оперативна програма, а по всички и към момента държавата дължи на бизнеса над 700 млн. лв. от неизплатени авансови и междинни плащания.


АРГО в подкрепа на инициативата на Gentlemen's Business Club Bulgaria

Повече за инициативата четете ТУК


Поклон пред гроба на Свети Кирил Философ

На 1ви декември Даниел Панчев и Божидар Алексов разгледаха част от забележителностите на Рим. Специално внимание бе обърнато на църквата Сан Клементе, намираща се недалеч от Колизеума. Именно там, в подземията под църквата се съхраняват тленните останки на Св. Константин Кирил Философ -покровител на Европа

Снимки ТУК и ТУК


Финална декларация от срещата в Италия

Final Declaration

After analyzing the situation in the Mediterranean and debate on issues of social inclusion, development and Euro-Mediterranean cooperation symmetric, we, as representatives of associations of the Mediterranean youth meeting in the Meeting MeYouMe 2009, we highlighted some key points in this geographical context.

It is undeniable that the Mediterranean is a place where segmentation cultural, political and religious present, and within which the divisions and instability occurs.
However, the Mediterranean area is also a place where contacts, exchanges and coexistence has been achieved through the centuries. Revitalize and re-create a Euro-Mediterranean cooperation and co-development is crucial and politically urgent. A review of the Euro-Mediterranean cooperation is essential to develop a laboratory for mediation and dialogue to be opposed to simplistic and alarmist paradigm of the "clash of civilizations."

We want the new "Mediterranean Union" to become a positive agenda, rather than a shell.This ongoing process requires a renewed and coordinated mobilization of civil society, as well as the effective participation and equality between the two shores of the Mediterranean. We, as representatives of associations of the Mediterranean youth, are the expression of the rich tradition of an active and supportive and they want to be the leaders and promoters of development processes and integration into our communities.

Therefore, we, the young, we ask our governments, international organizations and civil societies as follows:

 • Responsible actions to ensure the legality;
 • Constant and continuous involvement of associations to promote local dialogue, communication and participation;
 • The promotion of the possible role of innovative young people in decision making;
 • The media become responsible for quality information, which does not contribute to prejudice and clash of civilizations and consider alternative sources of information;
 • Using multiple resources to implement and support projects and initiatives for development and social inclusion, with the possibility of acquiring economic resources from companies committed to corporate social responsibility;
 • Investment in research, education, integration, political education of young people from civic consciousness through models of formal and non formal education;
 • Overcoming the digital divide;
 • The promotion of knowledge of the plurality of languages, cultures and religions present in the Mediterranean;
 • A clear and transparent management and a continuous monitoring of the funds used for development;
 • The recognition by the European institutions, NGOs and associations, the privileged and local stakeholders for the development operations;
 • Support the creation of institutions that represent the young people of the Mediterranean, such as assemblies and / or out of it;
 • The promotion of common policies on migration based on the principles of "reception" and the values of integration, including through multilateral agreements;
 • The recognition and enforcement of fundamental human rights;
 • The promotion of social policies and economic development.

Considering all these requests, as representatives of organizations of young and students from the countries of the Mediterranean, we will:

 • Create a network of associations, youth operating in the Mediterranean;
 • Share goals and best practices through time and place of meeting;
 • Promote and develop alternative forms and sources of information;
 • Support programs for intercultural exchange;
 • Spreading the active and responsible citizenship;
 • Improving and protecting the principles of legality and justice, from daily activities;
 • Promote equal opportunities, social inclusion and respect for the environment in the whole social fabric;
 • Promoting dialogue between cultures, thereby overcoming the conflicts and divisions;
 • To disseminate and implement this declaration to all institutions at various levels.

Us, young, we believe strongly in the urgency and the need to consolidate the creation of a Euro-Mediterranean cooperation.

This space may seem unrealistic and utopian because of the many unresolved conflicts. However, despite all the difficulties, what they want to work and the creation of a Euro-Mediterranean Community equal and cohesive society.

Falerna Lido (Italy) November 29, 2009


АРГО представя България на среща в Италия

В продължение на три дни - от 27 до 30 ноември над 150 делегати от Испания, Италия, Алжир, Мароко, Египет, Румъния, Белгия, Йордания, Израел, Либия, Ливан, Палестина, Малта, Черна гора, Турция, Сирия, Тунис и др. дискутираха проблемите на Средиземноморски регион. Срещата бе под патронажа на кметството в Козенца и с любезното съдействие на властите на регион Калабрия. България беше представена от АРГО в лицето на Божидар Алексов и Даниел Панчев. Интересно изказване още първия ден направи проф. Галина, който говори за Средиземноморското сътрудничество. Неговият доклад може да изтеглите от тук. Тържественото закриване бе проведено в красивия Teatro Rendano, където приветствие към гостите отправиха кмета на Козенца Салваторе Перуджини и световния шампион с волейболния отбор на адзурите Андреа Джорджи.

Снимки ТУК и ТУК. Още може да видите в нашата галерия.

Отзиви в италианската преса ТУК, ТУК и ТУК


Т. Тасова: Дипломатите ни са безучастни към антибългарската кампания

Четете ТУК


Завърна се наша група от Турция

От 20 до 27 ноември четирима представители на АРГО взеха участие в международния проект "Europe on the air - EUota", провел се в Турция – гр. Ечеабат. В него участваха и участници от Словения, Гърция, Испания, Румъния и разбира зе домакините от Турция.Целта на проекта бе създаване и ръководене на аматьорско радио.

Снимки може да видите в нашата галерия


Двуличната македонска политика към България и нашите реакции

Четете ТУК


Рила буфер - в полза на частния интерес или на обществения

Четете ТУК


Една интересна гледна точка на случилото се преди 20 години

Повече четете ТУК


За "македонизирането" на Пиринския край и предателската политика на комунистическата власт в България спрямо българското население там

Повече четете ТУК


Участвахме в дебат „Младежки политики и стратегии”

Повече информация четете ТУК


Първанов в нагласено интервю при Слави

Повече четете ТУК


International Winter Week, Poprad, Slovakia

http://www.tdm2000.org/index.php?option=com_content&view=article&id=6&Itemid=35


ЕК съди България за отпадъците на София и започва наказателна процедура за нарушения в Рила

http://www.bluelink.net/index.shtml?x=42124

 

Новини Архив 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

©2010 Асоциация за изследване и развитие на гражданското общество. Всички права запазени.