Начало
За нас
Новини
Галерия
Форум
Файлов център
Документи
Подкрепете ни
Връзки
За контакти

Новини

„Притури се планината” вече ще я пеят само в Рая

Няма вече кой да пее на Земята „Притури се планината". Голямата българска певица Стефка Съботинова се пресели в Рая. Народната песен, с новия аранжимент на Жаки Анона , прочу България, стана световен хит, заедно с триото "Мистерията на българските гласове". Талантът й е открит през 1947-ма. Тогава тя е ученичка в Пловдив.
„Тя казваше още, че не обича да мълчи и е яд на хора, които са забравили откъде идват и допълваше „Пази боже сляпо да прогледа". Такава ще я помни прочутата Валя Балканска: - Да й е лека пръстта и да отиде на най-доброто място", кръсти се родопчанката.
Великата българка имаше здравословни проблеми в последно време. Наскоро постъпи в болницата, но според лекарите нямало причина за безпокойство, дори се очакваше да я изпишат тези дни.
Тя оси отиде щастлива във Военна болница, защото любимият й внук Митко я ощастливи с правнук. Напоследък не общуваше с никого извън семейството, тъй като не искаше близки, приятели и почитатели да я виждат безпомощна и безжизнена. Последната й публична поява беше през пролетта. Неузнаваемо отслабнала и доста изморена, тя беше излязла от дома специално заради стария си приятел Иван Иванов-Дядо. Шоуменът, неин мениджър от 18 години насам, беше режисирал "Кабаре" в "София лайф клуб". На финала той обяви, че Стефка е сред публиката. Всички станаха на крака и я аплодираха няколко минути.

Бог да я прости!

Притури се планината - линк


Пресконференция за представяне на проекта "Заедно срещу младежката безработица", финансиран по Програма "Младежта в действие” на ЕС

На 3 август (вторник) от 12.00ч. до 13.00ч. в Пресклуба на БТА, бул. Цариградско шосе 49 ще се проведе пресконференция за представянето на проекта "Заедно срещу младежката безработица"

Участници: Даниел Панчев – председател на АРГО и  ръководител на проекта, Илиян Янев – Финансист, екип по проекта

Основната цел на проекта е да привлече участници – младежки лидери и младежки работници от различни неправителствени организации от 6 държави – Словакия, Словения, Унгария, Турция, Люксембург и България, които ще имат възможност да се запознаят с възможностите, които предоставят Програма “Младежта в действие”, Евродеск информационна мрежа и др в борбата срещу едно от най – големите съвременни предизвикателства – младежката безработица. Младежите ще придобият и ключови софт скилс умения като успешно презентиране, ефективна комуникация по телефона, как да се държат по време на интервю и др.

“Този проект се реализира с финансовата подкрепа на програма “Младежта в действие” на Европейската комисия, администрирана в България от Национален център „Европейски младежки програми и инициативи”. Съдържанието на настоящото издание/вестник/брошура/ не отразява позицията на Европейската общност, програма “Младежта в действие” или НЦЕМПИ.”


Турне в България на Лондонския хор за български народни песни

През август Лондонският Български Хор ще се отправи към България за втори път през десетгодишната си история. През 2005 г. 40 певци и приятели на хора пътуваха до София, Триград и Гела в Родопите, Стара Загора, Пловив и Русе – много публика, емоции и срещи с български състави като Бистишките баби, Ансамбъл «Тракия» и Ансамбъл «Загорче».

Тази година хорът ще пътува в още по-голям състав. Началото на турнето е в Копривщица, където на 7 август хорът ще пее на сцената за чуждестранни състави на фолклорното надпяване. На 8 август от 20 часа предстои концерт на централния площад в Пловдив, а на 10 август, също от 20 часа, пълен концерт в театъра в град Стара Загора. От 11 до 13 август хорът ще гостува на Джаз фестивала в Банско, където ще изнесе пограма на 12 август от 19 ч.


15 души организирано на х. Синаница

15 човека наброяваше групата, която Туристическия клуб към АРГО организира по маршрута х. Вихрен - Муратово езеро - Муратова порта - Синанишка порта - х. Синаница. Това бе първата по-мащабна проява на наскоро създадената структура към АРГО. От името на УС Даниел Панчев изказа специални благодарности на Живко Тодоров, ръководител на клуба, за перфектната организация. Клип от събитието може да видите ТУК


АРГО и сдружение "Тук - там" ще си сътрудничат

Сътрудничеството между двете организации ще е насочено към работата с българските общности зад граница, както и към училите в чужбина и завръщащи се в Родината наши сънародници. Първата мащабна съвместна проява се планира за м. септември.


Завърна се още една група от Турция

Групата на АРГО взе участие в международния проект „Healthyouth - Healthyfuture” по програмата на ЕС „Младежта в действие”. Проектът бе проведен в периода от 05 до 13 юни в Далян, Турция. От България бяха изпратени петима човека. Другите страни партньори в проекта бяха Белгия, Полша, Словения, Унгария и организаторите от Турция. Основната идея на проекта беше младите хора, участващи в него, да развият навици за здравословен начин на живот чрез запознаването им с различните въможности за здравословно хранене и поддържане на здравето чрез различни видове спорт. Програмата на проекта включваше семинари на теми свързани със здравословния начин на живот и тренировки по пилатес, айкидо, плажен волейбол и други. В програмата бяха включени и посещения на античния град Каунос, плажа Изтузу, на които гнезди защитеният вид морски костенурки Caretta-Caretta, разходка по река Далян с лодка и други.


Завърна се наша група от Турция

АРГО взе участие в международен проект "Working with open air tools" по програма на ЕС "Младежта в дейтвие" . Проекта бе проведен в периода от 3 до 11 юни в региона на Чанаккале - Турция. От България бяха изпратени четирима човека. Други страни партньори бяха Испания, Литва, Полша, Гърция и Турция. В програмата на проекта освен дейности за подобряване на работата в екип, бе включено и посещение на античните градове Асос и Троя.


БЪЛГАРСКАТА МЛАДЕЖ СЕ СЪБИРА ВЪВ ВАРНА

Третата национална младежка среща “Младежка заетост” ще се проведе в  курортен комплекс Слънчев ден, край гр. Варна в периода 9-13 юни 2010г. Събитието е част от кръга консултации, които се провеждат във всички страни -членки на ЕС по приоритетите на Испанското председателство на ЕС, и е утвърдено като най-престижния младежки форум в България. Над 190 участници и гости ще дискутират младежкото предприемачество, кариерното развитие, образованието, правата и задълженията в трудовата заетост и младежки политики за заетост, които следва да бъдат включени в националния доклад на страната ни, предлагащ конкретни мерки, които следва да бъдат предприети.
Гости на събитието ще бъдат Петя Евтимова - зам. министър на образованието, младежта и науката; Ивайло Калфин и Дамиан Абад - членове на интергрупа МЛАДЕЖ на Европейския парламент; Фин Денстад - представител на Европейската комисия, Ксения Константину - зам. председател на Европейския младежки форум, представители на Националните младежки съвети на Великобритания, Испания, Хърватска и Литва.  Гости са и представители на най-мощната младежка структура на Европа – Европейски младежки форум.

Повече информация ТУК


Сватби и бебета бележат средата на годината в АРГО

Преди няколко дни зам-председателят на АРГО адв. Ники Вълков стана горд татко на момче. Честито от името на целия АРГО екип !

Съвсем наскоро предстои още един приятен повод - сватбата на нашите колеги Ники Николов и Александра Йосифова.


АРГО подаде всички необходими документи и отчети съгласно действащото българско законодателство

Всички необходими отчетни документи са подадени в срок - към НСИ, НАП, Централния регистър за юридическите лица с нестопанска цел.

Годишния доклад за дейностите ни за 2009г. може да бъде изтеглен от Файловия център


АРГО с одобрен проект

АРГО спечели финансиране от фондовете на ЕС за своя проект "Заедно срещу младежката безработица". Сдружението е водеща организация (ВО), а партньори са организации от Словакия, Словения, Унгария, Турция, Люксембург и България.


ЧЕСТИТ ПРАЗНИК !

Върви народе възродени, към светла бъднина върви
 с книжовността, таз сила нова, ти чест и слава поднови.
     

http://vbox7.com/play:98d1a970

Думи, които всеки българин знае от момента на пристъпването на училищния праг за първи път.
   Думи, които често пъти изговаряме наизуст без дори да се замислим за смисъла и гордостта, които носят.

24 май не е просто поредния официален празник - това е денят, в който всеки българин може да изкрещи с пълно гърло, че е горд потомък на нация, заемаща стратегическо място в историята на Европа.

24 май е символ на достойнство, традиция и духовност.

   Достойнство, защото на този ден честваме азбуката, която сме дали на света. Даваща самочувствие, образованост и културна независимост на "вси славяни".
   Традиция - най - дълго празнуваният ни празник в историята - вече повече от 200 години.
   Духовност - празник не на политици и военни, а на културата и науката. На хората градящи устоите на нацията, на хората даващи ни идентичност и на тези, които възпитават поколенията след нас.


Международен форум по създаването на Национален младежки съвет в България

На 31 май 2010 г. от 13.00 ч., в аулата на Нов български университет, гр. София, ще се проведе Международен младежки форум във връзка с предстоящо формиране на Национален младежки съвет в България. По време на форума ще бъде представен опитът на Франция в създаването и функционирането на успешна малдежка политика и Национален младежки съвет, както и добри европейски практики в тази сфера.
Представители на Министерство на младежта - Франция, френския национален младежки съвет, Министерство на образованието, младежта и науката на Република България и експерти към Европейската комисия ще споделят изводите си за успешна младежка политика.

За участие са поканени представители на младежки организации. За повече информация и заявка за участие можете да получите на на ел.поща: youth.forum.31may@gmail.com, до 25 май 2010г.

Форумът е организиран с подкрепата на МОМН и финансовата подкрепа на Френския културен институт и Нов български университет.

От ТУК може да свалите Формата за регистрация:

http://www.youthbg.net/sites/www.youthbg.net/files/imce/Registrationna_forma_31_05.doc

От ТУК може да свалите ПОКАНАТА за събитието:

http://www.youthbg.net/sites/www.youthbg.net/files/imce/Pokana_31_05.pdf

Форумът ще се проведе на: 31 май 2010г., 13.00ч. в Нов български университет, аула Адрес: Ул. Монтевидео 21


Завърна се наша група от проект в Турция

На 16.05.2010 членове на АРГО се завърнаха от Чанаккале-Турция, където взеха участие в трейнинг курс наречен ”International kitchen”. Александър Радонов, Юри Апостолов, Диньо Господинов и Ани Тодорова имаха възможността да приготвят и представят някой от традиционните български ястия. В курса взеха участие групи от Каталония, Италия, Литва, Полша и България. Всяка от страните трябваше да приготви характерни за страната си ястия и да ги представи пред другите за дегустация.
Участниците в тренинг курса имаха възможността да опитат таратор, пилешка кавърма, шопска салата и родопски клин. Според отзивите им - българската кухня е здравословна, вкусна и уникална. Комплиментите бяха получени под формата на празни чинии и доволни усмивки


Стоян Христов се завърна от проект в Дания

В периода 28.4 -07.05 в северна Дания се проведе работното ателие "Footprints(Отпрчатъци)". В него взехме учатие над 20 младежи от 12 Европейски страни.
Целта на събитието беше да се обенят знания и опит в опазването на околната среда. Проведоха се среия от лекции и дискусии на екологична тематика. Всеки от участниците паказа кратък материал за локален проблем или разрешение на такъв а също така представи държавата си със специфична хрна/напитка по време на междукултурната вечер. Имахме възможноста да посетим най голения океанариум на северно море. Живяхме два дена във "природно чулище", прези които ние приготвяхме собственоръчно всичката си храна , спахме под открито небе и създохме различни сечива от дърво и желязо.


9 май - Честит Ден на Европа!

На този ден в Париж френският министър на външните работи Робер Шуман прочита пред международната преса декларация, в която се призовават Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като „първа стъпка към европейска федерация“.

Той предлага да бъде създадена наднационална европейска институция, която да управлява въгледобивната и стоманодобивната индустрия - сектор, който по това време е бил в основата на военната мощ. Страните, към които той отправя призива си, почти са се били унищожили взаимно в ужасен конфликт, оставил след себе си чувството на материално и морално опустошение.

Затова всичко започва на този ден. Честит празник българи и европейци!


Изкачихме Черни връх, с което отбелязваме Дните на младежката активност

Над 15 човека, разделени в два отгборя покориха Черни връх, с което ние от АРГО отбелязваме Дните на младежката активност. Снимка от върха може да видите тук


По случай Дните на младежката активност АРГО организира изкачване на Черни връх

Повече информация може да прочетете ТУК


Наши хора участваха по проект в Хърватска

От 10 до 19 април 2010г. Юри Апостолов и Цветан Костурков представиха АРГО и България по проект в Хърватска. Освен тях участваха организации от Германия, Швеция, Ирландия, Румъния, Латвия и др. CHANGE!” беше обучение, целящо да даде възможност на младите хора да използват театъра като средство за включване в обществото. През деветте дни всички 31 участници сподeляха информация, изследваха и откриваха нови пътища  за осъществяването на дейности в полето на  социалното включване базирани на театъра или по-конкретно Theatre of  the oppressed – Augusto Boal.


Civil Society Forum 2009 Bratislava

Пълен текст от заключенията на провелия се в края на миналата година в Братислава Civil Society Forum може да прочетете ТУК


АРГО кандидатства със свой проект към програма Младежта в действие на ЕС

Темата на проекта е "Заедно срещу младежката безработица" като освен АРГО, която е водеща организация, партньори са НПО от Словакия, Словения, Унгария, Турция, Люксембург и България. Резултатите от селекцията се очакват да излязат към началото на юни.


Часът на Земята 2010 - 27 март (събота), 20.30 ч

Изключи светлината, включи се

Започнал като кампания, приканваща жителите на Сидни да угасят осветлението за един час, "Часът на Земята" се разрастна и стана една от най-сериозните световни инициативи за борба с климатичните промени.

"Часът на Земята" започна през 2007 г. в Сидни, Австралия, където 2,2 милиона домакинства и фирми угасиха осветлението си за един час, за да покажат, че е време да се предприемат реални стъпки срещу промените в климата.

През 2008 г. това събитие стана глобално движение с повече от 100 милиона участници в 35 държави.

През 2009 г. в "Часът на Земята" се включиха 4189 града в 88 държави.

Новини Архив 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

©2010 Асоциация за изследване и развитие на гражданското общество. Всички права запазени.