Начало
За нас
Новини
Галерия
Форум
Файлов център
Документи
Подкрепете ни
Връзки
За контакти

Новини

Спаска Митрова си върна детето

Интервю на Спаска Митрова пред БТВ гледайте ТУК


Българският Охрид откупва със злато наши войници

Четете ТУК

Видео от БНТ ТУК

Филмът "Спасените българи" гледайте ТУК


ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ В 41-то НАРОДНО СЪБРАНИЕ във връзка с приемането на оставката на министъра за българите чужбина

Уважаеми Народни представители,

Назначаването на Божидар Димитров като министър за българите в чужбина бе с право разглеждано от много българи в чужбина като провокация, пред вид неговото агентурно минало. Mинистър-председателят тогава не се вслуша в призивите на българите в чужбина да оттегли неговата кандидатура и пое политическата отговорност. Рано или късно обаче бумерангът се връща. В този смисъл, оставката на министър Димитров, епилог на едно предизвестено отстраняване, закъсня с година и половина.

Фокус на политиката на министър Димитров беше реформата на Закона за българското гражданство, в частност придобиването на българско гражданство от лица с български произход. Ние подкрепяме всички положителни стъпки, които могат да съкратят сроковете на получаване и да отстранят съществуващите и сега спънки.

 
В същото време, защитата на правата на българските граждани по рождение, живеещи в чужбина, в това число тяхното конституционно право на вот, беше оставена на заден план. Наистина, Божидар Димитров бе първият държавен служител от такъв ранг, който подкрепи в интервюта за медиите създаването на избирателен район чужбина, в който българите живеещи извън страната да могат да избират народни представители, както сънародниците в Отечеството. За съжаление, тази подкрепа остана само на думи, като министър Димитров не се наложи в дебата по изработване на новия изборен кодекс, а ресорната Държавна агенция за българите в чужбина дори не прояви инициатива да се включи. Отсъствието на избирателен район в чужбина, в който да се регистрират поименни кандидатски листи, лишава от представителност в парламента над 1 млн. български граждани.


Законът за българските граждани живеещи извън Р. България, в сила от над 10 години, продължава да не се прилага. Вместо да организира широк обществен дебат, вкл. с участието на българите в чужбина, каква да е националната доктрина по отношение на диаспората, как българите извън страната да бъдат най-удачно и полезно за нацията привлечени в националния живот, под каква форма те да имат свое институционално представителство и т.н., министър Димитров започна, на тъмно, подготовката нов Закон за българските общности в чужбина. С какво този закон би бил по-добър от предишния и дали като него няма да остане само на книга? Каква е визията, политическата рамка, в която този закон се пише, какви национални политики се залагат в него, какви институции той предвижда? Това са въпроси, които една междуведомствена работна група на експертно ниво няма право да предрешава. За тях трябва обществен политически дебат. Отговор на тези въпроси ни бе отказан от министър Димитров и продължава да ни бъде отказван от г-н Росен Иванов, настоящ председател на ДАБЧ. Дали причината не е, че в този проект не се предвижда създаването на легитимен представителен орган (Национален съвет) на българите зад граница?

Ще заявим още веднъж, че Национален съвет, чиито членове по старому ще се назначават, не може да ни представлява. Единствено участието на българи, живеещи в чужбина и избрани от българските общности зад граница, може да легитимира неговото съществуване и осъществи истинска представителност.

Уважаеми народни представители,
Абсурдно е институцията "министър за българите в чужбина" да се свързва с конкретна личност. В този смисъл, нейното закриване ще е много тревожен знак за всички български общности в чужбина. Не трябва конюнктурните съображения да подменят националната политика към диаспората.
България не свършва на гранично-пропускателния пункт. България е там, където има българи!

Обществени съвети на българите в чужбина

http://www.globalbulgaria.org


АРГО на кукерски събор в Брезник

http://www.youtube.com/watch?v=zy97PkzgDeE


Fraternite 2020 - европейска инициатива за повече средства в областта на младежките програми, доброволчеството и програмите за учене през целия живот

Манифест


ЕурАктив: Езикът на омразата се връща в бившата Югославска Република Македония?

Влиятелната европейска медия ЕурАктив публикува анализ на БККС относно някои актуални събития в Република Македония.

Колкото и странно да звучи, главата на (непризнатата) Македонска православна църква (МПЦ) архиепископ Стефан разкритикува в коледно интервю за медиите младата майка Спаска Митрова, която беше тормозена от властите в Скопие за придобитото си българско гражданство. Лазар Младенов, председател на Българския културен клуб в Скопие, разглежда въпроса.

Този коментар е изпратен за EurActiv от Лазар Младенов, председател на Българския културен клуб в Скопие.

"Като да е най-важен морален проблем за хората в страната, архиепископ Стефан заяви, че Спаска Митрова принадлежи към "отпъдниците, предателите и изродите".

Това стана на фона на решението на Софийския апелативен съд да освободи арестувания православен епископ Йован Вранишковски, двоен македонски и сръбски гражданин, отхвърляйки по такъв начин искането на БЮРМ за екстрадицията му заради предполагаеми финансови злоупотреби. Решението на съда в България се основава на очакваните политически репресии ако Йован се завърне в БЮРМ.

„...Той [владиката Йован Вранишовски] отдавна е по свой начин Спаска за МПЦ и това, което реши Апелативният съд в София, само потвърждава, че винаги получават поддръжка отпадъците, предателите и изродите...”, заяви архиепископ Стефан.

Някои мои сънародници казват, че от времената на средновековната инквизиция такива нехристиянски думи не са били произнасяни от действащ свещеник, а още по-малко от църковен глава и духовен пастир.

Други считат, че възмутителното изказване на архиепископ Стефан е още едно ярко доказателство, че в Македония продължава да господства пост-югославска тоталитарна социално-политическа система, където инакомислието се наказва със затворничество, уволнение от работа, публично анатемосване, физически и психически тормоз. Смятам, че тези становища са правилни.

През последните две години Спаска Митрова стана символ на смелостта и човешкото достойнство в борбата срещу етническата дискриминация на българите в Македония.

Сагата на Спаска Митрова, млада българска майка от Република Македония, започна през 2009 г., когато тя беше хвърлена зад решетките на зловещия затвор Идризово, близо до Скопие, под смехотворния претекст че не осигурявала на бившия си съпруг подходящо настаняване в дома на родителите й винаги, когато той идва да посети малката им дъщеричка.

Освен това, невръстната дъщеричка на г-жа Митрова беше насилствено отнета, последвано от безкрайна серия от съдебни дела за родителски права, придружени със злобни заплахи и публични анатеми в медиите – всичко това защото тя публично обяви българската си националност.

Македонските власти безскрупулно подтискат множество други дисиденти и активисти на гражданското общество само защото те публично са говорили за българските си национални чувства. Публичното изразяване на българска национална принадлежност винаги е било престъпление в тази страна (от началото на Югославската ера до днес).

Като примери от последните няколко години, могат да бъдат споменати два такива случая с ръководители и активни членове на Българския културен клуб – Скопие. Инженер Мирослав Ризински беше осъден през 2007 г. на три години затвор, в резултат на непрозрачен и силно политизиран съдебен процес, след като той отказа да служи на разузнавателните служби на БЮРМ, които се опитаха да го завербуват като техен агент за да шпионира колегите и приятелите си.

Най-новото нарушение е случая с г-н Миле Йованоски (социален работник в Дневния център за детски грижи в гр. Прилеп), който беше арогантно уволнен от работа през 2010 г., макар да беше сред малцината служители, чието образование и професионална квалификация перфектно отговарят на изискванията за длъжността.

Скандалното поведение на архиепископ Стефан идва след като той безцеремонно присвои за непризнатата канонично МПЦ свещенното име и историческото наследство на Българската Охридска патриаршия и архиепископия и лично си присвои светите титли на Охридските архиепископи, хитро пропускайки последната част от истинската им титла "и на цяла България".

Създаването на МПЦ е единственият случай в света, където религиозна институция е била основана с решение на комунистическата партия (през 1967г.). Оттогава МПЦ остава непризната от всички православни църкви по света.

Това е много малко вероятно да се промени скоро, тъй като МПЦ е активен пропагандатор и поддръжник на много смехотворни проекти на македонските власти, претендиращи за наследството на антична цивилизация с естествено превъзходство над държавите наоколо.

През 2008 г. архиепископът на МПЦ лично благослови необичайна делегация от Северен Пакистан – мюсюлманския принц Газанфар Али Кан, съпругата му принцеса Рани Атика и техния антураж.

Както посочва "Файненшъл таймс", членовете на племето Хунза, мюсюлмани в преобладаващата си част, никога не бяха чували за съвременна Македония допреди 14 години. Въпреки това, те бяха поканени и еуфорично посрещнати от министър-председателя Никола Груевски, както и отличени с най-високите държавни награди като наследници на Александър Велики и управници на днешна Македония.

Същевременно МПЦ подкрепи едно скандално расистко видео, наречено "Македонска молитва" (излъчвано по националната телевизия), което твърди, че човешката раса произлиза от така наречените "Македоноиди", населявали планетата между Атлантическия океан и Японското море.

За да помогне на властите да разрешат кризата на етническия идентитет и да осигурят „исторически-обосновани” аргументи в спора за името с Гърция, МПЦ въвежда и популяризира нехристиянски езически символи и ритуали в православните църкви в Македония (например Слънцето от Вергина и Розетския камък), докато множество гробища, стенописи и артефакти, които принадлежат на българското културно-историческо наследство на тези земи от ранното Средновековие досега, са напълно разрушени и изоставени.

Както подчертават последните Европейски доклади, т. нар. "антиквизация", която властите насилствено налагат на населението "отгоре-надолу”, създава вътрешни разделения в обществото и заплашва регионалната стабилност.

Последните социологически проучвания откриват голям брой евроскептици в БЮРМ, които се увеличават в резултат на безкрайната носталгична про-югославска пропаганда, провеждана от преки наследници на покойните диктатори Тито и Милошевич.

Въпреки това, все още има значителен брой македонски граждани, които адмирират евро-атлантическата интеграция. В най-близко бъдеще ще видим коя от двете групи ще надделее.

Докато МПЦ се обръща към сестринските православни църкви по света в опитите си да получи канонично признание, наблюдателите иронично отбелязват, че най-новите примери за долнопробен говор на омразата от страна на архиепископ Стефан предполагат по-близка връзка с Ку Клукс Клан, отколкото с всяка друга християнска деноминация на планетата."

Статията в оригинал може да прочетете ТУК


Декларация на Асоциацията на българите по света

Относно: Преследванията и терора над българи в Р Македония

С тревога научихме за преследванията от страна на властите на Р Македония срещу Миле Йованоски, който е български и македонски гражданин. След случаите със Спаска Митрова, Мирослав Ризински и семейството на Здравко Здравески, това е поредният пример за натиск срещу наш сънародник, заявил публично българското си самосъзнание и принадлежността си към българската национална кауза.

За съжаление, не става дума за прецедент, а за съдбата на хиляди македонски българи, които живеят в условията на постоянен психически и дори физически натиск и тормоз, които все още не изразяват на висок глас своя протест. Ето защо настояваме за по-решителен протест на Р България към Македония, за да бъде спряна всякаква дискриминация спрямо българите и фалшификация на исторически факти и събития. Настояваме да се засили ангажираността на държавата за защита на социалните и духовни права на българите, живеещи зад пределите на Родината.

Вярваме, че все повече ще се засилва солидарността на гражданското общество със съдбата на нашите сънародници зад граница. Вярваме също, че във ваше лице ще намерим достойни и решителни политици, които да работят за българската национална кауза и да не позволят асимилирането и преследването да се превърнат в системен подход към който и да е българин, изявяващ своята българска свяст и защитаващ правото си на национална принадлежност.

Председател на АБС: Акад. проф. д-р Александър Чирков


20.12.2010г.

УС НА АРГО свиква общо събрание на 15 февруари 2011г.

Събранието ще се състои на 15 февруари 2011 г., вторник, от 18,30 ч.


Място: гр. София, бул. "Васил Левски" 25, ет.1, ап.3


Дневен ред:

1. Отчет за изминалия период - 2010 г.

2. Промени в състава на УС

3. Приемане на нови членове.

4. Определяне условията и размера на членския внос.

5. Разни.

При липса на кворум на основание чл. 27 от ЗЮЛНЦ събранието ще се проведе в същия ден от 19.30 часа на същото място при същия дневен ред.

Регистрацията на членовете за участие в общото събрание ще започне един час преди общото събрание.

За регистрацията си членовете, респективно пълномощниците им, трябва да представят документ за самоличност и/или удостоверение за уктуална съдебна регистрация. Пълномощниците на членовете трябва да представят писмено пълномощно, което се прилага към документите на събранието.

Материалите по дневния ред са на разположение на членовете всеки работен ден в офиса на "Асоциация за изследване и развитие на гражданското общество", гр. София, район Витоша, ул. Ген. Кутузов 23а, ет. 1.

Поканват се всички членове на "Асоциация за изследване и развитие на гражданското общество" да вземат участие в общото събрание.


Първото френско-българско електронно списание за България

Първото френско-българско електронно списание за България, посветено на културата, изкуството, туризма и актуалните теми на деня.
Нестандартен поглед, ново място или познатото вече такова, празник и делник, всичко може да намери място на страниците на списанието, за да бъде то интересно на своите читатели.
Ако имате желание да представите своя инициатива с текст и снимки, ако търсите френски партньори, не се колебайте да ни пишете.
Бъдете наши партньори! Направете първата крачка смело - станете наши читатели! Следващата ще направите с удоволствие, сигурни сме - да препоръчате списанието на ваши приятели.

http://www.missionbulgarie.fr


Номинираме „Българско събитие на годината в САЩ”

http://www.eurochicago.com/2010/12/balgarsko-sabitie-v-usa/


Искане за сезиране на Конституционния съд във връзка с Изборния кодекс

входящ номер  3560/21.12.2010г. 

До

Г-н Константин Пенчев

Омбудсман на Република България

ул. Джордж Вашингтон N°22

1202 София

Относно : Искане за сезиране на Конституционния съд във връзка с Изборния кодекс

Уважаеми г-н Омбудсман,

Mакар и от дистанция, българите живеещи в чужбина, внимателно следим развитието на дебатите по Изборния кодекс. С огорчение посрещаме вече приетите на второ четене текстове, уреждащи гласуването на българските граждани живеещи извън страната. Обръщаме се към Вас като към конституционен застъпник за правата и свободите на българските граждани, където и да живеят те.

По наше мнение, приетите текстове нарушават конституционните права на българските граждани, живеещи извън страната и създават дискриминационна ситуация както между българите живеещи в чужбина и тези в Отечеството, така и между самите българи живеещи в чужбина.

1/ Съгласно чл. 26 ал. 1 от Конституцията на Р. България, не може да има разлика в правата, включително изборното право, на българските граждани, където и да се намират те. Равното избирателно право е основополагащ принцип в Конституцията на Република България (чл. 10).

В този смисъл, не може да съществуват два различни режима на гласуване на българските граждани, каквито въвежда Изборният кодекс за изборите за народни представители. Чл.160 ал. 3 и 4 предвижда гласуването в страната да става с поименни кандидатски листи за всяка партия или коалиция, с възможност за преференциален вот. Ал. 5 на същия член обаче разписва, че извън страната се гласува само с бюлетини за партии или коалиции, несъдържащи реквизитите по ал. 3 и 4. т.е. с интегрална бюлетина, без имена на кандидати и без преференциален вот.

Очевидно е, че гласът на българин живеещ извън страната, който не може да укаже преференциален вот за кандидат, не е с равна тежест на този на сънародник живеещ в България. Това по същество е противоконституционно.

Това становище за нарушаване на равното избирателно право споделя и проф. Mихаил Константинов в свои скорошни интервюта1.

Отсъствието на поименни кандидатски листи в чужбина лишават от представителност в парламента над 1 млн български граждани.

Нека напомним, че аналогично нарушаване на конституционния принцип за равно избирателно право беше вече отбелязано от шестима конституционни съдии по конституционно дело N° 5/20092 във връзка със създадените в страната 31 едномандатни мажоритарни избирателни райони на Избори 2009 и отсъствието на такива извън страната.

2/ Начинът за образуване на избирателни секции в чужбина също води до нарушаване на правата на избирателите. Българите в чужбина нямат равни права в зависимост от местоживеенето си. В градове с дипломатически представителства ще могат да се сформират избирателни секции при наличието на 20 избиратели, изявили желание за това (чл. 74. ал. 4 т.1), докато в другите населени места се изискват 100 заявления (чл. 74. ал. 4 т.2).

Очевидно е, че се създава неравностойна ситуация и се дискриминират едни избиратели спрямо други.

Това, освен всичко друго, ще доведе до абсурдни ситуации - например българин живеещ в Сеул, където има българско посолство, ще може да гласува (там на последните избори има само 24 гласували), а българин в Mарсилия, където гласуваха близо 400 души, няма да може, освен ако не се съберат 100 заявления!

Добра или лоша, вече имаме 20 годишна практика на гласуване в чужбина и натрупан опит. Държавата разполага с избирателните списъци от секциите в чужбина, знае се къде (и дори кои) българските граждани гласуват и къде не. Една справедлива и балансирана законодателна разпоредба би била, че в градовете, където на последните избори е имало, примерно, 100 гласували, се открива автоматично секция.

Впрочем, само по себе си, изискването за активна регистрация на избирателите извън страната (чл.44 ал. 2), при това повтарящо се всеки път при всеки избори, е доста спорно от гледна точка на европейските директиви. Именно, за да се избегне евентуална санкция от страна на европейските институции, в симетричния случай на пребиваващи в Р. България граждани на други европейски държави, които имат право да гласуват за местни органи и за български евродепутати, законодателят приема, че след като те веднъж са включени в избирателния списък, то тяхното вписване на последващи избори е автоматично (чл. 59 ал. 2 и чл. 63 ал. 2). Стенограмата от дебатите в Правната комисия не оставя съмнение в това3.

Сравнението не издържа и ако отчетем грижата, с която законодателят третира в кодекса сформирането на секции в лечебни и здравни заведения, почивни домове, домове за стари хора и други социални заведения, както и на корабите плаващи под български флаг (чл. 72 ал. 6) - изискването е от 20 избиратели. Гласуване с подвижна урна по домовете на инвалидите (чл. 170. ал. 1 и 3) е възможно при 10 избиратели, заявили желание за това. Ситуации, в които се прави всичко възможно, и с право, за да се гарантира конституционното право на вот на българските граждани, практически без значение на броя им.

Очевидно е, че става дума за различно третиране на българските граждани, в зависимост от тяхното местоживеене, което по същество е дискриминиращо и съответно антиконституционно.

Господин Омбудсман,

България не свършва на гранично-пропускателния пункт, както очевидно смятат много политици от парламентарно представените партии. България е там, където има българи.

Ваше задължение е да защитавате правата на българските граждани, поставяйки националния интерес над дребните политически сметки.

Отправяме молба към Вас да сезирате Конституционния съд във връзка с посочените нарушения на конституционното право на вот на българските граждани, живеещи извън страната.

 

С уважение,

Проф. д-р Любомир Гаврилов lubomir.gavrilov@math.univ-toulouse.fr

Д-р Стефан Mанов stephan.manov@gmx.fr

НПО Френско-Български Форум, Тулуза, Франция

 

Тася Тасова tasiatassova@hotmail.com

Обществен съвет на българите в Австралия

 

Петър Стаматов p.stamatov@yahoo.com

Български информационен портал Eurochicago.com , Чикаго, САЩ


Честита нова 2011 Година !


Q4 октомври-декември 2010 на АРГОменти

Четете ТУК


Предколедна среща

Над 15 човека от АРГО, планинарски клуб към АРГО и приятели се събрахме заедно да отпием по чаша вино за отминаващата си година. Сбирката бе на традиционното място - бирария "Халбите" на 29 декември. Хубави моменти от 2010-та и планове за следващи инициативи и планински преходи бяха сред най-честите теми на разговор.


Контактен семинар във Франция

От 15 до 19 ноември Даниел Панчев взе участие в контактен семинар в гр.Сепуа, Франция. Целта на семинара бе среща на организации от цяла Европа. Бяха направени контакти с представители на различни НПО с цел осъществяването на бъдещи съвместни инициативи и проекти.


МПО "Швейцария на Балканите" в подкрепа на БАН

Македонската патриотична организация Швейцария на Балканите от Торонто, Канада, е дълбоко разтревожена от предложенията за закриване на Българската академия на науките. По тази повод МПО ‘Швейцария на Балканите’ е излязла с открито писмо, където се казва:

„Ние сме наследници на българи, емигрирали в Канада от Македония преди няколко поколения. Някои от нашите предци пристигат тук непосредствено след Илинденското въстание. Благодарение на БАН и публикациите й нашите предшественици са запазили националната си идентичност. За тези от нас, които могат да четат на български, тези публикации са твърде многобройни за да бъдат споменати, а за тези, които знаят само английски, е достатъчно да отбележим капиталния труд “МАКЕДОНИЯ. Сборник от документи и материали”, София, издателство на БАН, 1978г. - книга, която за нас е „перлата в короната на БАН”. (Нашият председател е сътрудничил тясно с големия лингвист проф. Благой Шклифов от БАН и е финансирал книгата му ‘Български диалектни текстове от Егейска Македония’, Академично издателство ‘Проф. Марин Дринов’, София, 2003г.)

Държавно-финансираните академични организации по света често са подложени на бюджетни ограничения, но закриването на такива прославени институции като БАН е наистина драконовска мярка.

Настоятелно призоваваме отговорните български институции да изостявят погрешните планове за закриване на този престижен център на знанието в името на спестяването на малко пари. Докато незначителни финансови средства могат да бъдат спестени по такъв начин, вредите за националната наука, култура и икономика биха били непоправими”, завършва писмото на МПО ‘Швейцария на Балканите’.

Оригиналното писмо може да видите тук


Диньо от АРГО прави фурор с авторската си песен

Чуйте ТУК

Повече за песента четете ТУК


Синдикат - OFF!

http://www.webcafe.bg/id_271979318_Sindikat_-_OFF


МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА ИЗРАБОТВАНЕ НА ЛОГО НА ПРОЕКТА
„ЗАЕДНО СРЕЩУ ДРОГАТА И НАСИЛИЕТО”

Повече за конкурса четете ТУК

Талон за участие

Видео клип


АРГО подкрепя инициативата за построяване на паметник-параклис на св. Йоан Рилски в София

С решение на УС на АРГО се подкрепя инициативата на кръг "Будител" за издигане на паметник на Св. Йоан Рилски в гр. София. Повече може да прочетете ТУК


Завърна се наша група от проект в Турция

Групата на АРГО взе участие в международния проект „My body is my instrument” по програмата на ЕС „Младежта в действие”. Проектът бе проведен в периода от 23 до 30 октомври в столицата Анкара. От България бяха изпратени трима души. Другите страни партньори в проекта бяха Унгария, Полша, Чехия, Румъния, Германия и организаторите от Турция. Основната идея на проекта беше да даде по-широка представа за използването на човешкото тяло и неговата изразност като основен инструмент в младежите активности. Програмата на проекта включваше семинари и уъркшопи на теми фокусирани върху значението на човешкото тяло, спортуване без използване на тренировъчни уреди, взаимовръзката между психическото състояние и спорта, езика на тялото и неговото значение, основи на драмата, пантомимата и хореографията, както и формиране на идеи за нови проекти в контекста на инициативата. В програмата беше включено и посещение на една от основните забележителности в Анкара, а именно Мавзолеят на Ататюрк в празничният ден за Турция - Денят на републиката.


Български организации зад граница: Гласуването по интернет не отменя необходимостта от откриване на секции в чужбина

http://www.focus-news.net/?id=n1459021


Обръщение към народните представители в 41-вото НС във връзка с публикуването на проекта за Изборен кодекс

Уважаеми народни представители,

Българската конституция признава равни права на всички български граждани, където и да се намират. Легитимни  са очакванията на българите в чужбина, дългоочакваният законопроект за изборен кодекс да даде законови гаранции за реалното осъществяване на тяхното право на глас.

Прочетете повече


АРГОменти Q3

Четете ТУК


Македоно-българската черква „Св. Георги Победоносец” в Торонто се завърна в лоното на майката-църква

Македоно-българската черква „Св. Георги Победоносец” в Торонто официално обяви, че църковната община се връща в лоното на Българската православна църква, създена преди 1140 години (на 4 март 870 година)

В съобщението се казва, че на 24 октомври 2010 г. членовете на черквата „Свети Георги”, Торонто, имаха извънредно събрание, на което взеха решение за връщането на черквата към Българската епархия на светия български Синод в Северна Америка. Повече от 90% от членовете на „Свети Георги” гласуваха за връщането на черквата, която от 1963 година досега беше част от Американската православна църква. „С това гласуване се туря край на лутанията на черквата по черковното пространство на Северна Америка. Засега всички български православни храмове в Канада са с българския Свети Синод”, се казва още в съобщението, но задават въпроса: „Какво ще става с онези Македоно-български православни черкви в САЩ, сега не се знае”. Важното в момента е, че „Свети Георги” се върна към майката-църква, от която по политически причини се беше отделила.

Припомняме, че разделението на българската църква в Северна Америка се случва, след като през 1963 година се основава втори български диоцез, който отказва да приема административни нареждания от политически обвързаната Българска православна църква. През 1976 диоцезът се присъединява към Православната църква в Америка (Orthodox Church in America – ОСА). Тя, от своя страна, е създадената от руски емигратни в САЩ първоначално като руска гръко-католическа църква, която получава през 1970 г. томос от Московската патриаршия. С този томос Руската църква дава статут за самостоятелна църковна юрисдикция. Скоро след това руската гръко-католическа църква променя името си на Православна църква в Америка. Повечето православни църкви не признават автокефалността на ОСА, която се приема като дъщерна църква на Руската православна църква.

За епископ е избран архимандрит Кирил Йончев, като през 1964 се приема устав на епархията, който казва, че епархията е „неразделна част от духовната цялост на Българската православна църква”; изграждането, съществуването и запазването на църквите към епархията в голяма част се дължи на българи от Македония; църковното богослужение да се служи на старобългарски (църковнославянски), български и английски езици, да поддържа български училища за изучаване на майчиния език, „запазване народното минало, традиции и култура на нашия народ”; епархийските архиереи да бъдат българи по народност или американци от български произход. Завещанието на създателите на църковната община с тези условия е те да останат „непроменени завинаги”. Днес ОСА изисква промяна на устава на българския диоцез, с която промяна всички от споменатите точки за валидни „завинаги” са целенасочено изключени

Факсимилие на съобщението от Торонто


24 октомври - Ден на ООН

Представители на АРГО участваха в тържеството по случай Деня на ООН - 24 октомври, и 5-годишнината от дейността по кампанията "Български младежки делегати в ООН", което се проведе в Аулата на СУ.


30 000 НПО-та в България, само 6000 от тях работят

"Във всички окръжни съдилища в България до момента има регистрирани над 30 000 неправителствени организации. Само около 6000 от тях обаче поддържат активна дейност.". Радваме се , че едно от тези работещи и много активни НПО-та е АРГО !

По данни на www.ngobg.info


БККС ще поиска оставка на министъра на правосъдието на Република Македония Михайло Маневски

Българският културен клуб – Скопие (БККС) изпрати протестно писмо до министъра на правосъдието на Република Македония Михайло Маневски в защита на несправедливо осъдените общественици Мирослав Ризински и Зуди Джелили. Писмото резюмира фактите около задържането и осъждане им, изфабрикуваните и фалшиви обвинения, както и злонамерните съдебни нарушения и двойни стандарти на македонската съдебна система.

БККС изразява тревогата си по повод на драматичния застой в реформите за изпълнение на критериите от Копенхаген - върховенството на закона и човешките права. Последните развития на случаите със Спаска Митрова, Сопот, братя Миладинови, Кирил Тодоровски, Владо Бучковски, Васил Тупурковски, Змийско око, Любе Търпески, Петра Митева и др. недвусмислено показват, че политизацията на процеса срещу Ризински и Джелили не е изолиран случай.

БККС призовава министър Маневски да предприеме незабавни действия за да се отхвърли несправедливото обвинение срещу Мирослав Ризински и Зуди Джелили. БККС напомня, че този съдебен случай се следи много внимателно от българската и европейската общественост в контекста на доклада и оценката на Европейския съюз за функционирането на македонските институции.

Ако министър Маневски не съдейства за незабавно преразглеждане на процесa, БККС ще поиска неговата оставка, тъй като незавидното състояние на македонското правосъдие (и, следователно, забавената евро-атлантическа интеграция на Република Македония) в голяма степен се дължи на неговата работа.

Копие от писмото на БККС е изпратено до: президентите, министър-председателите, министрите на външните работи и парламентарни комисии за човешки права на Република Македония и Република България; политически партии; депутати в Европейския парламент, делегацията на Европейския съюз в Република Македония; чуждестранни посолства, международни организации и мисии, Хелзинския комитет, медии.

Пълният текст на писмото е приложен по-долу.

Уважаеми г-н Маневски,

Гражданският сектор и неправителствените организации са свидетели на особенно драматичен застой в реформите за изпълняване на критериите от Копенхаген - върховенството на закона и човешките права. Наближава денят когато Европейският съюз ще даде оценка на македонските институции за прилагането на тези фундаментални принципи на демокрацията.

Дълбоко сме загрижени за съдбата на Мирослав Ризински и Зуди Джелили, които станаха невинни жертви на злонамерна провокация и постановка. През септември 2007г. цивилни служители на полицията, с насочено оръжие, задържат нашия колега Ризински и със сила и заплахи в продължение на над 2 часа го принуждават да вземе затворен плик, подхвърлен на маса в ресторант от криминално проявено и осъждано лице. Отвеждат Мирослав Ризински насила в офиса му, където отново го арестуват. Веднага след това е арестуван и г-н Джелили, който се намира в своя офис през цялото време на полицейската постановка в ресторанта. Както е добре известно, такива показни арести нарушават основните човешки права и презумпция за невинност, гарантирани според международните стандарти.

Съдът и прокуратурата укриват случилото се през тези повече от 2 часа – изобщо не са приети аргументите на защитата, която категорично подчертава несъответствието между часа на полицейската постановка в ресторанта (10 ч.) и официалния арест (13 ч.), при положение че от ресторанта до офиса на Мирослав Ризински се стига за 10 минути ходене пеш.

На 5 октомври 2007г. извън всички норми и закони, г-н Кнежевич, един от началниците на Дирекцията за сигурност и контраразузнаване (ДБК) на Република Македония, посещава Мирослав в предварителния арест. Службите за сигурност се опитват да завербуват Ризински, напълно в стил „а-ла-Милошевич”, за да стане техен агент и да шпионира своите приятели и колеги. Поставят му се въпроси защо e посещавал Македонската патриотическа организация (МПО) в САЩ и Канада, дали контактува с българското посолство в Скопие и т.н. След отказа на Ризински да сътрудничи на гореспоменатата служба, обвинение срещу него е повдигнато официално и е незабавно осъден на лишаване от свобода. Все още не е отговорено на писменото запитване на Мирослав до бившата директорка на затвора, г-жа Зефич как е допуснато и кой е разрешил такова нерегламентирано посещение в затвора.

Ризински остава в следствения арест цели 5 месеца, а Джелили цели 3 месеца, с което се нарушава презумпцията за невинност и не им се позволява да подготвят ефикасна защита. Подменя се оригиналният обвинителен акт с цел осъждане на всяка цена, когато се вижда, че защитата оборва първоначалното обвинение. Съдът не предостави новото обвинение в писмена форма, нито позволи на обвиняемите да призоват свидетели в своя защита. По такъв начин Република Македония драстично нарушава подписаната от нея Конвенция за правата на човека. Между другото, на Мирослав няколко пъти му е отказано освобождаването под гаранция (предложен е семейния апартамент) с мотива, че е български гражданин и можел да се укрие. Именно този мотив масово е тиражиран в македонските медии.

Присъдите срещу Ризински и Джелили са абсурдни, крайно непрофесионални и правно необосновани. Повдигнатите обвинения са изфабрикувани и фалшиви, защото се твърди, че двамата са взели подкуп, за да извършат действия, които всъщност са далеч извън служебните им задачи (определени с вътрешни правила, а не със закон), като обикновени държавни служители в Бюрото за неразвити райони.

Невиността на Ризински и Джелили е потвърдена с писмени документи и от Ресул Мемети, директор на Бюрото по това време, който е единственото лице с изпълнителни правомощия според законите на Република Македония. Това се потвърждава и с т.н. „Картон за депонирани подписи”, издаден от Министерството на финансиите, където ясно се вижда че в Бюрото за неразвитите райони има само едно лице с пълномощия и това е директорът. Голяма част от колегите на Ризински и Джелили се подписват с нотариална заверка в техна защита. Приложени са доказателства за сериозно нарушение и на Закона за държавните служители и Наказателния кодекс. Обаче, нито един от тези документи и факти не беше взет предвид от македонския съд.

Прокуратурата вменява на Ризински и Джелили несъществуващи служебни правомощия за да може злонамерено да се образува наказателното дело за подкуп. Г-жа Филимена Маневска, председателстваща съдебния състав на Апелативния съд, попита съдията-докладчик г-жа Миряна Дуковска дали прокуратурата има доказателства за предполагаемите правомощия, а последната публично призна липсата на такива правомощия пред цялата аудитория на съдебното заседание (което обаче остана непротоколирано).

Въпреки това, Апелативният съд осъди Ризински и Джелили на 3 години затвор. Върховният съд потвърди присъдата на Апелативния съд, може би страхувайки се да отмени присъда, постановена от Вашата съпруга. Обаче, БККС разполага с документи, показващи че присъдите срещу Ризински и Джелили са двоен стандарт в съдебната практика, пар екселанс.

Нарушенията на човешките права винаги имат широкообхватни реакции в международната общност. Като български гражданин Ризински получи много сериозна подкрепа от всички български евродепутати, които изпратиха официална декларация до г-жа Вивиан Рединг, еврокомисар по правосъдието, и г-н Щефан Фюле, еврокомисар по разширяването, където са резюмирани нарушенията в съдебния процес. В края на август изявени български общественици изпратиха апел до ръководните институции на Република България с призив за категорична подкрепа за Мирослав Ризински. Апелът е подписан от над 100 авторитетни общественици, между които има видни професори, доктори на науките, журналисти, бивши посланици и дипломати, действащи кметове на български общини, експерти от министерства и агенции, културни дейци и лидери на неправителствени организации, специалисти от различни области.

БККС споделя становищата на Държавния департамент на САЩ и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа относно нарушенията на правата на човека в Република Македония и сериозните им критики срещу политическата намеса в съдебната система на страната. Тревожните действия срещу Ризински и Джелили създават крайно негативен образ на Република Македония пред Европейския съюз и НАТО, тъй като са в драстично противоречие с Копенхагенските политически критерии за членство в ЕС.

БККС смята че политизацията на съдебната система и нарушаването на човешките права са главни пречки за демократизацията на страната и приближаването й към евро-атлантическите структури. Последните развития на случаите със Спаска Митрова, Сопот, братя Миладинови, Кирил Тодоровски, Владо Бучковски, Васил Тупурковски, Змийско око, Любе Търпески, Петра Митева и др., недвусмислено показват, че политизацията на процеса срещу Ризински и Джелили не е изолиран случай. Нашата позиция е добре известна и на нашите международни партньори - ние сме категорично против използването на празни фрази за „независимата” съдебна система, прикриващи репресиите над общественици, активисти на гражданското общество, политически неудобни противници и обикновени граждани.

Поради всичко това, Ви призоваваме да предприемете незабавни действия за да бъде отхвърлено несправедливото обвинение срещу Мирослав Ризински и Зуди Джелили и да им се възстанови доброто име на специалисти и общественици. Призоваваме Ви незабавно да съдействате за преразглеждане на този процес, който се следи много внимателно от цялата българска и европейска общественост. В противен случай, БККС би поискал Вашата оставка, след като незавидното състояние в македонското правосъдие (и, следователно, забавената евро-атлантическа интеграция на Република Македония) в най-голяма степен се дължат на Вашата работа.

С уважение,

Лазар Младенов
Председател на БККС

Копие от писмото е изпратено до: президентите, министър-председателите, министрите на външните работи и парламентарни комисии за човешки права на Република Македония и Република България; политически партии; депутати в Европейския парламент, делегацията на Европейския съюз в Република Македония; чуждестранни посолства, международни организации и мисии, Хелзинския комитет, медии.


Върнаха детето на Спаска! Изявление на инициативен комитет "Спаска Митрова"

ИА Фокус

Пълен текст на съобщението до медиите


Семинар в Банкя, 16-17 октомври

На 16 и 17 октомври АРГО съвместно с МПДС и с подкрепата на Фондация "Фридрих Еберт" организираха съвместен семинар, посветен на младежката безработица и борбата за нейното преодоляване. Лекция за икономическата обстановка представи проф. Чавдар Николов, декан на Икономическия факултет на ЮЗУ "Неофит Рилски". Софт скилс частта бе водена от Даниел Панчев. В неделя сутринта семинара продължи с участието на Радост Раданова - директор Дирекция "Управление на проекти по младежки и други донорски програми" в Националния център европейски и младежки програми. Любезен домакин на семинара бе х-л "Жеравна", гр. Банкя.


За Пирин и Карадере - в сряда пак сме там!

Елате на поредния протест За Пирин и Карадере в сряда 20.10.2010, от 9:00 до 10:00ч. на площад Независимост в София, да изразим подкрепата си за запазване на природата в България.


Онлайн допитване за бъдещата европейска младежка програма

http://ec.europa.eu/youth/news/news1815_en.htm


Съобщение за медиите по повод случващото се беззаконие на Македонската граница

ТУК


Ани Тодорова се завърна от Унгария

Там тя участва в тренинг курс с наименованието Shout out loud. Курсът беше организиран, за да се  дадат основни знания по ПР и маркетинг на членовете на различните организации.
Бяха разгледани, както основни инструменти на маркетинга /SWOT, Marketing mix/ и ПР-а/интервю и пресконференция/, така  и някой по-нестандартни техники, свързани с интернет популяризирането на НПО. Участниците имаха възможност да станат герои в комикси, да участват в клипове и да държат речи, за да усъвършенстват уменията си да изразят себе си.
Преподавателският екип беше с българско участие в лицето на дългогодишния  изпълнителен директор на  Българската медийна коалиция Димитър Сотиров.
Другите тренери бяха  от Австрия и Италия-експерти с дългогодишен опит в журналистиката и комуникациите


Българските евродепутати изпратиха декларация до Европейската комисия в защита на Мирослав Ризински

Българските евродепутати от всички парламентарни групи изпратиха писмена декларация до европейските комисари по въпросите на правосъдието Вивиан Рединг и по въпросите на разширяването Щефан Фюле в защита на македонския гражданин с български паспорт Мирослав Ризински.

"Мирослав Ризински е български и македонски гражданин, който излежава присъда в македонски затвор. Българските членове на Европейския парламент сме дълбоко убедени, че присъдата на г-н Ризински е постановена на политическа основа, за което говорят многобройни факти от неговото дело", се посочва в декларацията.

Текстът описва подборно фактите около задържането и осъждането на Мирослав Ризински както и дейностите, извършвани от българския гражданин с македонски паспорт, провокирали интереса на властите в Скопие.

"Българските членове на Европейския парламент сме единни в позицията си, че в Македония се провежда последователна политика по сплашването на всички, които държат на своя български произход. Мирослав Ризински и Спаска Митрова (чиито права бяха драстично нарушени, за което вече информирахме комисар Фюле) са двама души, граждани на Европейския съюз, използвани за назидание на всеки самоопределящ се като българин в Македония. Ние смятаме, че подобна политика на целенасочено потъпкване на определено национално самосъзнание не отговаря на принципите на Европейския съюз", се казва още в декларацията.

В заключение българските евродепутати отправят призив към Европейската комисия да проведе разследване по случая и да вземе отношение по него, както и да призове властите в Скопие да разрешат трансфера на Мирослав Ризински за излежаване на присъдата в България, "което е негово право по силата на Конвенцията на Съвета на Европа за трансфер на осъдени лица".

Приложено можете да намерите текста на декларацията, подписан от всички български членове на Европейския парламент


Протест в подкрепа на Пирин и Карадере!

30 септември 2010 г. · 09:00 - 11:00

София, площад “Независимост” – пред бившият Партиен дом, в четвъртък, 30.09.2010 от 9:00 часа


Българското гражданско общество - независимост и солидарност

Александър Радонов и Даниел Панчев в студиото на "Час по България" - за гражданското общество, за случая "Ризински", за потъпкването на човешките права в БЮРМ и др.

http://www.skat.bg/products.php?type=10&genre=1780


Гласуването на българите в чужбина : радио Хоризонт, събота 150, 25 септември 2010

Интервюто със Стефан Манов от Тулуза, Франция може да чуете ТУК


Американка с уникална колекция от български фолклор

Видео може да видите ТУК


Продължават строежите в национален парк "Пирин"

Две решения на Министерството на околната среда (МОСВ) разрешават строителство на два нови лифта без да се провеждат оценки за въздействие върху околната среда и оценки за съвместимост с Натура 2000, каквито са законовите изисквания. Съгласно депозираните в МОСВ планове на концесионера, долна и горна станция на единия от новите лифтове ще бъдат построени извън концесионната територия, съобщават от природозащитната коалиция „За да остане природа в България”.

Строителството на един от двата нови лифта бе спряно от МОСВ през месец август заради незаконна сеч от страна на коцесионера при строителството. Без да е събрало глобите и да е завършена прокурорската проверка, сега МОСВ издава ново разрешение за строителството на лифта. Това се случва при започната наказателна процедура за нарушаване на директивите за Натура 2000 срещу България от страна на Европейската комисия за две подобни решения, взети от правителството на тройната коалиция през 2007 година.

В рамките на две седмици Министерство на околната среда и водите показа явно незачитане на решението на ЮНЕСКО за национален парк Пирин, смятат еколозите. В началото на август на своето 34-то заседание, Комитетът за световно наследство на ЮНЕСКО към Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство взе решение, че всяко развитие на ски съоръжения в Националния парк ще доведе до включването на парка в списъка на световното наследство в опасност.

Източник: За да остане природа в България


Честит празник ! Честита 102-ра годишнина от обявяване Независимостта на България!

На 22 септември 1908 г. във Велико Търново с манифест княз Фердинанд обявява независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта, а след това и Великите сили признават официално българската независимост. Обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г.

Манифест на цар Фердиданд за обявяване на Независимостта


Приключи обучението в Елин Пелин

24 човека от Словакия, Словения, Унгария, Люксембург, Белгия, Франция, Монако и България участваха в обучение, финансирано по проект BG10/A4.3/233/R2 "Заедно срещу младежката безработица". В рамките на 6 дни младежите се запознаваха с възможностите, които предоставят европейските програми и основно "Младежта в действие" и Учене през целия живот, придобиха ключови софт скилс умения като Успешно представяне по време на интервю, Презентационни умения, Водене на разговори по терефона. Запознаха се и с Европейската доброволческа склужба и Youthpass сертификат. В края на обучението бе организирано и пътуване до гр. София, където бяха разгледани НИМ, Боянска църква, катедрален храм "Св.Ал. Невски", Църквата "Св. София", Ротондата "Св. Георги", Президентството, Народен театър "Иван Вазов" и др. Повече информация може да прочетете на страницата на проекта http://together.argobg.net/


Фестивал "Живо наследство" - Традициите оживяват

„Наследството не е дърво, църква, занаят или камбана, а онова, което хората решат да си спомнят.” Над 270 човека от цялата страна, активни участници в програма „Живо наследство” ще представят на софиянци и гостите на столицата това, което си спомнят в един нетрадиционен фестивал „Живо наследство”. Kолоритни кукерски и момински обичаи, каракачански и цигански танци, както и демонстрация на различни занаяти и народни обичаи ще бъдат представени на 25 септември от 15.30 ч. на лятната сцена в Борисовата градина в София . Оранизатор на събитието е Фондация „Работилница за граждански инициативи”. Всички желаещи ще могат на живо не само да видят, но и да опитат сами да изплетат шарени чорапи, да си избродират шевица, да си направят бижута от мъниста или кукли от слама, да си изработят декоративни дървени каручки, да пострелят със специално изработени дървени стрели или да се запознаят с някои от тайните на грънчарството. Любителите на кулинарните изкушения пък ще могат да опитат от вкусните традиционни банатски ястия, а за най-малките е подготвена изложба от детски рисунки, кукли и други интересни сувенири. Фестивалът представя 20-те инициативи от програма „Живо наследство” на ФРГИ. Целта е да се възстанови, съхрани и предаде на поколенията материалното и нематериалното наследство на България. Програма „Живо наследство” се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България ” и медийното партньорство на списание National Geographic България . Партньори на събитието са Столична община и БНТ. Програма на фестивала можете да намерите тук: http://wcif-bg.org/news/0/344/New-news


ВОДЕН БУЛЕВАРД НА ИЗКУСТВАТА И ЗАНАЯТИТЕ

От 25 септември до 9 октомври Мостът на влюбените в София ще е Воден булевард на изкуствата и занаятите. За две седмици мостът при НДК ще се превърне в открито галерийно пространство, на което ще бъдат изложени номинираните фотографии в националния фотококурс "София с обич за водата". Но това не е всичко. Водата, която всички знаем, е живот, ще енергизира атмосферата, ще я зареди с животворни съзидателни сили и ще превърне любимото на софиянци място в пъстра сцена, на която ще представят талантите си много музиканти, художници, артисти, занаятчии, самодейни състави във всички области на изкуствата и занаятите. Очакват ви и много вкусни изненади, забъркани от небезизвестния Шеф Пеньо Иванов и още редица самобитни майстори готвачи.

Пищното водно веселие се организира от сдружение "Аз обичам водата", асоциация за изкуствата и занаятите «А.Р.И.З.-7» с финансовата подкрепа на Столична програма "Култура".

ПРЕДВАРИТЕЛНА ПРОГРАМА

25 септември /събота/ 18:30 Официално откриване с празничен парад

26 септември /неделя/ 18:30 Латино-парти

27 септември /понеделник/ 18:30 С ритъма на тангото

28 септември /вторник/ 18:30 Етно кухня

29 септември /сряда/ 18:30 1. Стрийт данс, брейк, бойни изкуства 2. Екстремни емоции с Outward Bound BG

30 септември /четвъртък/ 18:30 Вино вечер – дегустации на подбрани реколти български вина

1 октомври /петък/ 20:00 Нощ на галериите

2 октомври /събота/ 14:00 - Воден празник с много мокри игри и забавления 16:00 - 17:00 - Пленер на тема "Водата е живот"

3 октомври /неделя/ 18:30 Пъстра трапеза на гости на Водния булевард...

4 октомври /понеделник/ 17:00 1. Млади художници рисуват на тема „Български традиции" 2. Представяне на декоративно изкуство и арт бижута

5 октомври /вторник/ 18:30 Фолклорна вечер – надиграване и надпяване

6 октомври /сряда/ 18:30 Вечер на занаятите

7 октомври /четвъртък/ 18:30 Вечер на занаятите

8 октомври /петък/ 18:30 1. Дръм парти 2. Вечер на занаятите

9 октомври /събота/ Последен ден. 11:00 – деца в неравностойно положение рисуват Водата 18:00 – Каним всички да се включат в благотворителния търг в полза на децата в неравностойно положение, участници във водния булевард на изкуствата и занаятите. 19:00 – Официално награждаване на победителите във фотоконкурса "София с обич за водата" Закриване на "Водния булевард на изкуствата и занаятите"


Българи по света се обръщат към Светия Синод на Българската православна църква с искане църквите на българската Епархия, които към момента се числят към Православната църква в Америка, да се върнат към БПЦ.

Тези църкви са били български до преди 1963 година, когато нашата църква в Америка се разцепва, за да избегне влиянието на комунистическия режим в България. Вече 20 години след падането на Берлинската стена България е демократична страна, а църквите ни в САЩ вече отдавна би трябвало да се се върнали към БПЦ - това е обетът, който дават в своя устав.

През 1991 г. Епископ Кирил се покайва пред БПЦ за проведения разкол. Опрощение е дадено с очакването той да се върне заедно с църквите към майката Църква. До края на живота си обаче той не сторва това. На 17 юни 2007 г. почива.

Реалната опасност днес е, че тези български църкви, строени и основавани предимно от българи от Македония, са на път да изгубят завинаги своя български облик:

"Повече от 80% от свещениците не са българи. Не е българин и митрополитът. В тези църкви не се споменават имената на българските светии, не се споменава добруването на целокупния български народ, не се честват българските национални и църковни празници, обичаи и традиции. Няма българско училище. Нарушени са основните изисквания, заложени в Устава - завещание към поколенията - да се съхрани техният български етнически характер и българската им принадлежност завинаги, докато свят светува.", се казва в петицията.

Пълният текст на петицията можете да намерите, както и да я подпишете, тук:
http://bgpetition.com/our_Bulgarian_-churches_back/index.html


Официалната страница на проект "Заедно срещу младежката безработица"

http://together.argobg.net/


120 години гимназия "Св.Св Кирил и Методий", Димитровград (Цариброд) и откриване на учебната година

По покана на директорката Снежана Симеонова представители на АРГО посетиха гимназия "Св. Кирил и Методий" при откриването на новата учебна година. Групата включваше Стоян Христов, Надя Барух от в-к "Азбуки" и Даниел Панчев. На място от предния ден бяха пристигнали и Игнат Калинов и Борис Стоилов. От името на сдружението Панчев благодари за поканата и пожела успех на учениците и на г-жа Снежана Симеонова като директор на гимназията, на която той подари диск с филма на БНТ "Скритият връх". "През 2009г. 4-ма българи изкачиха вр Гашербрум на височина 8064м.. Пожелавам на всички ви много изкачени върхове през настоящата учебна година, а на вашата директорка- да продължи да дерзае" каза той пред събралите се ученици. АРГО дари брошури и плакати на България на гимназията.


115 години организиран туризъм в България

115-ата годишнина на организираното туристическо движение в България се отбелязва по традиция в последната неделя от август

Стотици туристи изкачиха Черни връх в деня на туризма по случай 115-ата годишнина български организиран туризъм. От страна на Туристическия Клуб към АРГО участие в похода взеха над 10 човека, сред които Ралица Янкова, Николай Найчов, Живко Тодоров, Даниел Панчев.
На върха се изкачи и смесена организирана група от българи от туристическо дружество „Осогово” и около десетина туристи от Крива паланка, Македония. Някои от тях идват в България за първи път, а други вече са посещавали и други български планини.


Справедливост за Мирослав

Група изявени български общественици, дейци на науката, културата и бизнеса, са изпратили апел до Президента Георги Първанов, Министър-Председателя Бойко Борисов, Председателя на Народното събрание Цецка Цачева и Министъра на външните работи Николай Младенов, призоваващ за силна и категорична държавна и дипломатическа защита на българския гражданин Мирослав Ризински, излежаващ несправедлива, политически мотивирана присъда по скалъпено обвинение в Република Македония.

Пълният текст на апела „Справедливост за Мирослав” може да прочетете ТУК


СКАНДАЛНО !!! Л. Левчев повика духа на идеолога на македонизма и антибългаризма в Охрид

Четете статията във Фрогнюз ТУК

в-к АТАКА ТУК

Политическият теляк Левчев стана втори Блаже Конески


ЮНЕСКО постави строги условия за опазването на Национален парк Пирин като част от световното природно наследство

Статията четете ТУК


Група от АРГО посети Македония

В периода 21-22 август делегация от АРГО посети БЮРМ. Групата се водеше от Даниел Панчев - председател на УС и Илиян Янев - зам. председател на УС. Първата спирка бе в гр. Струмица, където нашите представители се срещнаха с г-н Лазар Младенов, председател на Българския културен клуб- Скопие. След като предоставиха книги, дискове и брошури за България бе коментирана обстановката и възможностите за съвместна дейност между АРГО и БККС - Скопие. От Струмица през Валандово, Кавадарци, Прилеп и Ресен нашите момчета пристигнаха в гр. Охрид, където се срещнаха с директора на Културния център на РБългария г-н Димитър Христов. Срещата с него предшестваше презентирането на тазгодишния лауреат на "Стружките вечери" Любомир Левчев в църквата "Света София". Скандалното изявление на Левчев, в което той повика духовете на едни от най-големите антибългари като Блаже Конески и Гане Тодоровски смути голяма част от присъстващите българи, които с възмущение напуснаха църквата.


За непознатия, забравен и забранен Талев

Чуйте ТУК


Тася Тасова пое ръководството на българското дружество "Родина" в Сидни, Австралия

Тася Тасова, член и задграничен представител на АРГО, от понеделник пое ръководството на българското др-во "Родина" в Сидни. Желаем й успех в съхраняването на българщината сред нашите сънародници в Австралия. От името на АРГО до седмица предстои да бъдат изпратени рекламни материали и плакати на България.


Всеки осми младеж иска да емигрира

Младежите у нас са демотивирани от условията за работа, всеки осми има желание да емигрира в чужбина. Това сочат данни, които са залегнали в проекта на Националната стратегия за младежта за периода 2010-2020 г. на Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН), качен на сайта на ведомството. Според данните младите българи са сред най-късно влизащите в пазара на труда в сравнение с другите европейски държави. В повечето случаи те нямат опит по специалността, която са учили, и трудно се включват на пазара на труда. Данните сочат още, че през последните години се наблюдава покачване на желанието за емиграция при младежите от 20 до 29 години.

Прочетете повече ТУК


Съболезнователна телеграма по повод кончината на Димана Никол

От името на УС на АРГО бе изпратена съболезнователна телеграма по повод кончината на Димана Никол - сестра на нашия приятел, голям български родолюбец и председател на МПО "Швейцария на Балканите" Лабро Королов. Димана Никол (Димитра) почина на 56 годишна възраст, оставяйки скърбящи съпруг Филип и синове Евангел, Матю и Лазар.

Пълният текст на телеграмата може да прочетете ТУК


Георги Иванов (Чикаго):  В САЩ и Канада върви безвъзвратна асимилация на българските църкви пред очите на българската емиграция, консули, дипломати и българската държава.  

Интервюто на Тася Тасова с Георги Иванов четете ТУК


Продължава отразяването на проекта ни по сайтовете на Младежките информационно консултантски центрове

http://www.sf1.mikc.bg/node/394

http://www.pld2.mikc.bg/node/192

http://www.lch.mikc.bg/node/390


ПОВЕЧЕ ФОЛКЛОР В БЪЛГАРСКИЯ ТВ И РАДИО ЕФИР !

http://www.facebook.com/group.php?gid=135039573204299


Отбелязват Международния ден на младежта с купон в Борисовата градина

НЦЕМПИ кани всички млади хора и техните приятели, които в петък, 13 август, са в София, да се забавляват с нас по повод старта на Международната година на младежта!

Началото е 17.00 ч., а мястото – Лятната сцена в Борисовата градина!

Специален гост е Калин Вельов с група „Тумбаито”!

В хепънинга „Лято без риск”са включени още:

  • танцова академия – народни и латино танци за начинаещи и напреднали с награди за най-добрите танцьори
  • младежко изложение – атрактивни идеи за свободното време на младите хора
  • спортни демонстрации и игри на открито
  • арт ателиета
  • конкурси
  • забавления ...
  • дискотека под звездите

Очакваме ви! Поканете и приятелите си! Носете си усмивки и добро настроение!

Вход СВОБОДЕН


12 август в Царево

Повече инфо ТУК


Копривщица 2010 – събор на народното творчество

На всеки пет години в Копривщица се провежда национален събор на народното творчество. От всички краища на България и света се стичат състави, самодейци, професионалисти, туристи. С над 15 хиляди участници, града се превръща в жужащ кошер, пълен с живот и кънтящ от народна музика. По сцените – построени за целта на красивите поляни около града – едновременно свирят, пеят и танцуват българи, японци и шведи.

Традицията за този събор започва през 65та година. Тогава е и първия събор, а тази година се проведе юбилейния 10ти. От страна на АРГО присъстваха Стоян Христов, Илиян Янев, Даниел Панчев, както и нашите приятели Ралица Янкова и Любо Колев. Всички ние имахме щастието да се насладим на прекрасните изпълнения, пресъздали по неповторим и автентичен начин магията на българския фолклор.

Видео - Японка пее "Излел е Делю хайдутин"

Видео - Великолепната Таня Сърбинска и хор "Диви жени" (САЩ)


Радио "Емигрант БГ"

Може да слушате на живо ТУК


ЕК стартира информационна кампания "Вашите пътнически права на длан"

На 29 Юни 2010 година в Брюксел беше обявено началото на организираната
от Европейската комисия Кампанията „Вашите пътнически права на длан“.
Целта на кампанията, която ще бъде осъществена на 23 езика, е да
информира пътниците за техните права при пътуване с влак и самолет. На
летищата и гарите във всички държави-членки ще бъдат разлепени плакати,
напомнящи на хората за техните права. Пътуващите ще могат също така да
получат повече информация от безплатни брошури и специално създаден за
целта уебсайт на всички официални езици на Европейския съюз
http://ec.europa.eu/passenger-rights.


Широко медийно отразяване на пресконференцията по повод нашия проект "Заедно срещу младежката безработица" в БТА

България Нюз

Фрогнюз

Новините.ком

в-к "Класа"

Академика

Медияпул

БНТ "Денят Започва"

Кариери.БГ

МИКЦ - София

МИКЦ - Пловдив

Еврочикаго

БНР, програма "Христо Ботев"

в-к "Стандарт"

Новини Архив 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

©2010 Асоциация за изследване и развитие на гражданското общество. Всички права запазени.