Начало
За нас
Новини
Галерия
Форум
Файлов център
Документи
Подкрепете ни
Връзки
За контакти

Новини

2 години от трагедията във водите на Охридското езеро

Преди две години на 5 септември 2009 година македонското корабче "Илинден" потъна за минути на 200 метра от брега на Охридското езеро заедно с над 15 български туристи, тръгнали към манастира "Свети Наум".

В град Охрид в малката цвърква "Никола Геракомия" около 30тима човека, сред които посланика и консула на България в Македония, граждани от България и Македония, участваха в панахида за загиналите. Представител на АРГО бе Даниел Панчев. Бяха поднесени и цветя на кея, недалече от мястото, където се е случила трагедията.


Балкански младежки фестивал

От 7 до 12 септември в гр. Сандански и региона ще се състои 16. издание на Балканския младежки фестивал „Младостта на Балканите”.

Фестивалът е най-голямото международно младежко събитие в Югоизточна Европа, съобщават организаторите. Ежегодно той се провежда под мотото “Младостта на Балканите днес – бъдеще за Европа утре!”.

Очаква се, че във фестивала тази година ще участват 500 младежи – танцьори, певци, художници, фотографи, студенти и представители на неправителствени организации, местни власти и държавни институции.

В програмата на 16. фестивал са включени дефиле (шествие по централните улици на града) и концерти на три сцени на фолклорни ансамбли, групи, поп-рок музиканти и изпълнители на съвременни танци от България и от чужбина. Ще бъде организиран конкурс за фестивална фолклорна двойка, за фотография, както и изложба с творби на млади художници. Освен това на специална сцена за съвременни улични изкуства ще покажат уменията си графити майстори и танцьори на брейк.

От страна на сдружение АРГО за медийното отразяване на фестивала ще се грижи и нашата Веси Василева.


Панде Евтимов: Тодор Александров и неговите чети спряха колонизацията на 250 000 сърби в Македония

http://www.focus-news.net/?id=n1560915


Ще продължи ли правителството ни предателската политика към Македония?

http://www.eurochicago.com/2011/09/shte-prodalzhi-li-pravitelstvoto-ni-predatelskata-politika-kam-makedoniya/


68 години от кончината на цар Борис III

http://www.youtube.com/watch?v=nCYxMgkazkk


Наши във Франция правят емигрантски парламент

http://www.monitor.bg/article?id=303569


На Петрова нива падат бариерите на времето

http://www.bivol.bg/petrovaniva.html


World Youth Festival "Discover Azerbaijan"

http://worldyouthfestival.az/


В Скопие пак измислиха милиони "македонци"

От сметките на скопските пропагандисти излиза, че само в България и Гърция живеят доста повече "македонци" отколкото в самата Република Македония

Прочетете още ТУК


Нашествието на новите алпийци и съдбата на седемте рилски езера

http://www.obshtestvo.net/content/view/2184/23


Заедно на вр. Тумба

Български и македонски туристи заедно ще изкачат връх Тумба в планината Беласица на 28 август. Изкачването им ще бъде предшествано от освежаване на туристическата маркировка до там от туристическото дружество „Калабак” в гр. Петрич. Ще бъде освежена и туристическата маркировка до известните маршрути в района на планините Пирин, Огражден и Славянка, уточниха от дружеството. В момента се извършват ремонтни дейности на заслона „Розова поляна”, който се намира на 1037 м надморска височина и на около 30 мин. пеша до х. „Беласица”.


12 август - Международен ден на младежта

Сдружение АРГО ще участва в отбелязването на 12 август - Международен ден на младежта. Сдружението ще има свой щанд в Борисовата градина, където от 17.00 ч. ще бъде официалното събитие, организирано от НЦЕМПИ


Македонски и тракийски българи възстановяват ВМОРО

Четете ТУК


Завърна се група от младежки обмен в Турция

Групата на АРГО взе участие в международния проект „Youth for Society”, който се проведе от 23 юли до 31 юли в Бурса. От организацията бяха изпратени 5-ма представители, а самият проект бе обединен с друг с подобна тематика. Другите страни партньори в проекта бяха Румъния, Италия, Франция, Естония и организаторите от Турция. Основните цели на проекта бяха активното включване на младите хора в граждански процеси и процеса на взимане на решения, както и развиване на техните творчески заложби. В тази връзка заниманията на младежите бяха разделени на две тематични сесии. В първата те имаха възможност да създадат своя НПО, да промотират активносите й чрез организиране на специална кампания и да използват методите на форум театъра, за показване на своята гражданска позиция по значими социални въпроси. Във втората бяха предвидени творчески занимания по създаването на скулптори от глина и гипс като организаторите бяха осигурили професионален обучител. Също така бе дадена възможност на участниците да се запознаят по-детайлно с дейностите на програмата „Младежта в действие” чрез разиграване на тематични сюжети. В програмата на проекта беше отделен един ден за посещение на част от забележителности на Бурса като султанския комплекс „Хюдавендигар”, „Инкая чънаръ” - най-старият чинар в Турция, Часовниковата кула в Топхане, Улу Джами, както и част от покритите базари. В един от следобедите беше организирано и посещение на местен басейн.


Писмо на Обществените съвети до Дянков и Младенов

До

Г-н Симеон Дянков

Заместник министър-председател на Р. България

Г-н Николай Младенов

Министър на Външните Работи на Р. България

 

Уважаеми г-н вицепремиер,

Уважаеми г-н министър,

По официални данни, българските граждани живеещи извън страната, надхвърлят 1 млн. души. Различни проучвания сочат, че поради възрастовата си структура, българската общност в чужбина се характеризира с ниска смъртност и с висока раждаемост. Броят на родените в чужбина българчета след 1989г се оценява на най-малко 200 000.

Също така по официални данни, българите в чужбина имат значителен принос в българската икономика, като всяка година само нетните банкови преводи във валута са на стойност между 1 и 2 млрд евро, гарантирайки стабилността на валутния борд.

Съгласно Конституцията на Република България (чл. 26, ал. 1), българските граждани се ползват с еднакви права и задължения, където и да се намират те.

Така, както от юридическа, така и от житейска гледна точка, българските граждани живеещи в чужбина, са пълноценна част от българската нация.

Вероятно осъзнавайки тези реалности, българският законодател още през 2000г прави плах опит да структурира институционалната връзка на българската диаспора с нацията и да осигури нейната представителност в националния живот, разписвайки в Закона за българите живеещи извън Р. България (ЗБЖИРБ обн. ДВ, бр. 30 от 11.04.2000 г), създаването на Национален съвет на българите в чужбина (вж. Глава четвърта , чл. 17 и следващи) от девет членове, петима от които излъчени от средите на диаспората. Същият закон предвижда и сформирането на консултативни органи на българските общности в чужбина към дипломатическите представителства на страната (чл. 5 ал. 3).

11 години по-късно години тези органи така и не съществуват.

Нещо повече, изборното законодателство, вкл. новоприетият Изборен кодекс, лишава българските граждани в чужбина от възможността да избират народни представители в обособен избирателен район, както сънародниците им в страната.

Констатирайки тези нарушения на правата на българите в чужбина, ние, български граждани от Франция, САЩ, Австралия, Канада, Германия, Гърция, Испания, Бразилия, декларираме, че сформираме Временни обществени съвети на българите в чужбина в посочените държави по смисъла на чл. 5 ал. 3 от ЗБЖИРБ.

Временните обществени съвети си поставят за цел създаването на необходимите условия за излъчване на легитимни и представителни редовни Обществени съвети в съответните държави.

Демократичният начин на сформиране на такива органи е чрез провеждане на избори.

Трите основополагащи принципа на Обществените съвети трябва да са :

Обществените съвети са независими изборни органи, които работят на обществени начала;

Обществените съвети представляват сънародниците си в дадена държава и защитават техните интереси;

Обществен съвет може да се формира към всяко българско дипломатическо или консулско представителство.

Ще намерите нашето предложение за правилник за работата на Обществените съвети на официалния сайт на Временните Обществени съвети www.globalbulgaria.org .

 

Уважаеми г-н вицепремиер,

Уважаеми г-н министър,

Обръщаме се към вас с настояване да съдействате за организацията и провеждането на избори за обществени съвети по държави през октомври 2011, едновременно с президентските избори.

Създаването на Обществени съвети е първата необходима стъпка към по-дълбока реформа на взаимоотношенията между българската диаспора и националните институции. Тази реформа, съобразена със съвременната практика в големите демокрации (Франция, Германия, Италия, Испания), следва да включва следните три елемента

Настояваме да инициирате създаването на реално действащ представителен изборен орган - Национален съвет на българите в чужбина, който да се избира от българските граждани живеещи извън страната. Затова не са необходими съществени законодателни промени. Това може да стане лесно чрез промяна на действащия, но така и не заработил ЗБЖИРБ.

Приложено ще намерите нашия концептуален проект за Национален съвет.

Такива органи съществуват в повечето от развитите европейски демокрации - Франция, Испания, Италия, Португалия... На Балканите, България е единствената държава без институционална връзка със своята диаспора.

-II-

Очакваме от вас съдействие и за обособяването на избирателен район "чужбина", в който да се регистрират партийни кандидатски листи и независими кандидати, както в районите в страната. Сегашната ситуация, при която гласовете на българите в чужбина се преливат към гласовете, подадени в страната, обезсмисля вота и обезкуражава българските граждани зад граница, а от друга страна деформира вота на избирателите в страната.

Отсъствието на поименни кандидатски листи или независими кандидати в чужбина лишават де факто от представителност в парламента над 1 млн български граждани.

Нека припомним, че в своето неотдавнашно решение, Конституционният съд потвърди конституционното право на българите в чужбина да гласуват на национални избори, в т.ч. и в секции извън дипломатическите представителства, превърнало се в традиция в българската изборна практика от последните 20 години. КС не възразява на възможността за обособяване на избирателен район чужбина и същевременно посочи като неудовлетворителна практиката изборната методика да не е част от Изборния кодекс. Именно в детайлите на изборната методика се крие неравното третиране на гласовете на българите в чужбина.

Редица европейски държави - Франция, Италия, Португалия, Хърватска, Mакедония, предвиждат в своите изборни законодателства избирателен район "чужбина".

-III-

Въпросът за участието на български граждани с двойно гражданство в политическия живот на страната е повдиган неколкократно през последните години. Конституционната забрана тези наши сънародници да се кандидатират за народни представители звучи днес архаично, още повече след като България е член на ЕС.

Днес, напълно чужд гражданин, стига да е с гражданство на страна от ЕС, може да е кмет на София или български евродепутат. Но български гражданин по рождение придобил междувременно някое друго европейско гражданство, не може дори да е кандидат за народен представител.

Дори една консервативна институция като Конституционния съд, отбеляза в своето скорошно решение във връзка с Изборния кодекс, че този диспозитив на Конституцията търпи еволюция във връзка с членството на България в ЕС (Решение N°4 от 4 май 2011).

Само седмица по-късно, представители на Венецианската Комисия към Съвета на Европа на посещение в НС, формулираха критики към ограничителния характер на чл. 65 ал. 1 от Конституцията.

Обръщаме се с молба към вас да лобирате в посока оформянето на конституционно мнозинство в парламента за промяна на чл. 65 ал. 1 от Конституцията.

Очакваме от вас да приемете наши представители в удобно за вас време за да обсъдим повдигнатите въпроси.

България не свършва на гранично-пропускателния пункт.

България е там, където има българи !

 

Временни Обществени съвети на българите в чужбина

Официален сайт : www.globalbulgaria.org

Тася Тасева, координатор за Австралия tasiatassova@hotmail.com

Божидар Попов, координатор за Бразилия bpopov@hotmail.com

Димитрина Ланг, координатор за Германия (Мюнхен) dimitrina.lang@gmx.de

Лидия Фауст, координатор за Германия (Щутгарт) lidiyafaust@yahoo.de

Красимир Гаджоков, координатор за Канада (Торонто) gadjokov@gmail.com

Стоян Чонев, координатор за Канада (Монреал) stoyan_chonev@abv.bg

Петранка Стаматова, координатор за САЩ (Чикаго) stamatova@comcast.net

Любомир Гаврилов, координатор за Франция lubomir.gavrilov@free.fr

Стефан Mанов, , координатор за Южна Франция (Тулуза) stephan.manov@gmx.fr


Отзиви след пресконференцията на АРГО

http://www.obshtestvo.net/content/view/2229/8/

http://skat.bg/news.php?action=7&newsID=13756


Сдружение АРГО е партньор по проект "Комуникация.ком"

Сдружение АРГО изпрати участници за участие по проект "Комуникация.ком", финансиран по линия на програма "Младежта в действие" на ЕС. Проектът се провежда в България.


Замина група за Турция

Весела Василева води групата на АРГО, която ще участва в проект "Youth for Society ", който ще се проведе от 23 до 31 юли в гр. Бурса, Турция. В групата на АРГО е и новото попълнение на нашето сдружение Светльо Иванов от В. Търново.


Природозащитниците: Искаме си Пирин

С викове "Искаме си Пирин", "Нона в бетона" и "Оставка" около 200 природозащитници се събраха на мирно протестно шествие в центъра на София.

Те опънаха символично разноцветни чадър в знак на недоволството си срещу политически чадъри, които през годините са били опъвани над концесионера на ски зоната в Банско "Юлен" АД. Гражданите настояват правителството да прекрати концесионния договор на дружеството, след като стана ясно, че незаконно са били застроени още близо 56 хектара от природния парк. Няколко правителства с различни цветове нехайно унищожават Природен парк "Пирин", заяви Андрей Ковачев от коалиция "За да остане природа в България", който също дойде с чадър днес."Веднъж завинаги трябва да стане ясно, че не може по този начин да се подхожда към парк "Пирин", който е обект на Световното наследство според Конвенцията за природното и културното наследство на ЮНЕСКО. /БГНЕС

Видео от събитието

http://video.bgnes.com/view/22533


Ничия земя

Държавата откри нарушенията в ски зоната в Банско и поиска да ги узакони

Четете статията на Йово Николов ТУК


Пресконференция на Сдружение АРГО

Дата и час : петък, 22 юли, 12,00ч

Място на провеждане : Пресклуб БТА

Организатор : Асоциацията за изследване и развитие на гражданското общество (АРГО)

Тема : Македония след изборите

1.   Македония след изборите – напред към ЕС или назад към тоталитарното минало?
2.   Проект Скопие 2014 – продължаващата държавна политика на кражба на българско културно–историческо наследство от страна на Скопие.
3.   Поредната провокация към България – наскоро откритият Музей на холокоста в Скопие. Ще бъдат представени данни за говора на омразата и репресиите спрямо българите в Македония.
4.   Пасивното поведение на българските власти в лицето на Министерство на външните работи и Държавната агенция за българите в чужбина.

Участници :

Ивайло Стоименов – референт към АРГО
Александър Радонов – зам. председател на АРГО
Стоян Христов – зам. председател на АРГО
Даниел Панчев – университетски преподавател, АРГО
Тодор Манолов - АРГО
Доц. Пламен Павлов – историк, университетски преподавател във ВТУ


АРГОменти Q2

Новият брой на бюлетина може да прочетете ТУК


СКАНДАЛНО : Музей на загиналите евреи от Македония бе открит в Скопие.

Вижте видео тук

Истината за спасяването на българските евреи от д-р Бар - Зоар, автор на книгата "Извън хватката на Хитлер"

Вижте видео с проф. Бар - Зоар тук

Ето какво пише Самуил Ардити за времето на Холокоста в неговите спомени

Днес приятели ми разправят интересни работи от това време. Арончо разправя: “Бях лично свидетел на разговор между легендарния полковник Таджер и татко ми Хаим Леви. Полковника каза на баща ми следното: “Бехме при Царя заедно с видни хора – писатели, музиканти, попове и владици, екзарха, представителя на Ватикана и други. Те му казаха, че има слухове, че германците ще изпъдят българите от еврейски произход в Полша. Делегатите казаха на Борис, че ако се опитат да изгонят българските евреи, самите те ще легнат на железопътната линия и няма да позволят това. Цар Борис им каза: Не се грижете. Докато съм жив това няма да стане и ако има нужда аз ще легна с вас.”

И още една статия от Самуил Ардити

Благодарните евреи обичат България, нехранимайковците – не!


Вижте как се асфалтира в България!

Вижте тук скандално видео


Правителството предлага да узакони незаконните писти и лифтове в Пирин "в защита интересите на държавата"

Животът е пъстър, а казусът - объркан. Това бяха част от аргументите на министърът на околната среда и водите Нона Караджова пред медиите в защита на идеята да се узакони незаконното навлизане на концесионера на ски зона Банско "Юлен АД" в Национален парк "Пирин".

Концесионерът е превишил площта на зоната, залегнала в концесионния договор с държавата, с 64.7 хектара. Това сочат резултатите от проверка, възложена от Министерството на околната среда на фирма за извършване на геодезично заснемане. Според концесионния договор, първоначално определената площ е 99.5 хектара, съобщи министерството.

Проверката беше назначена в отговор на многобройни сигнали в МОСВ от неправителствени организации за основателни, както се потвърди, съмнения, че компанията е построила писти и лифтове извън договорената с държавата площ.

Икономическият анализ на министерството показва и друга злоупотреба, облагодетелствала Юлен. Концесионерът е плащал дължимите суми по концесионното възнаграждение към държавата, определено по методика, която се прилага за концесиите за отдаване на подземни богатства и в която при определяне на размера на възнаграждението не се взима предвид площта на концесията.

В съобщението на министерството се казва, че след задълбочен правен анализ и консултации с министерствата на икономиката, на регионалното развитие и на спорта, МОСВ предлага на правителството да се направят промени в Закона за концесиите, за да може незаконно застроените от Юлен площи да бъдат узаконени.

"Обстоятелствата налагат това с цел защита интересите на държавата", се казва още в съобщението.


В коментар до медиите на коалиция За да остане природа в България се казва: Регламентирането на незаконно ползване на близо 65 хектара от Национален парк "Пирин" е решение, "взето под диктата на Цеко Минев, акционер в Първа инвестиционна банка, председател на Българска федерация ски и човекът, който стои зад ски зона Банско и зад опитите за разширяване на местата за каране на ски в Природен парк Витоша. Подобно правителствено решение подпомага разрушаването на българската защитена природа и показва, че някои хора са винаги над закона без значение кое правителство е на власт".

Източник : Блулинк


Помагаме на Жорко

По предложение на Даниел Панчев и с решение на УС на АРГО организацията подема дарителска инициатива в подкрепа на Жорко - момчето, което измръзна в Стара планина в края на миналата година. Приканваме гражданите и сдруженията да ни подкрепят в това благородно дело!

Повече информация за инцидента с Жоро ТУК

Експертно решение от IV МБАЛ ТУК и ТУК

Експертиза от Пирогов ТУК

Оферта за изработване на протеза ТУК и ТУК

Дарителска сметка в лева


Онлайн обучение за човешки права, предназначено за младежи

Безплатното онлайн обучение може да бъде преминато чрез регистрация на следния уеб сайт http://humanrightsforyouth.org/


Десетки известни интелектуалци и учени във ВАК са били сътрудници на ДС

Комисията по досиетата обяви в четвъртък имената на 183-ма души от системата на Висшата атестационна комисия (ВАК), работили за бившата Държавна сигурност. Проверката е обхванала 1242 лица, за 128 души от ВАК не са предоставени необходимите данни и за тях проверката продължава.

Сред "осветените" имена има на известни на широката общественост, а не само в научните и специализираните среди представители на интелектуалния и академичен елит в България. Сред тях има академици и професори с авторитет и тежест в обществото, които "в другата си битност" волно или принудително са сътрудничили на ДС. Повече четете тук


Администрацията отново приема начинаещи висшисти

Повече информация ТУК


Къде и да одиш" - поздрав от Болград

http://www.youtube.com/watch?v=rxN7roi1gLw&feature=related


Венецианската комисия благодари на ОС на българите в чужбина

http://www.eurochicago.com/2011/06/pismo-do-venetsianskata-komisiya/


Американското преброяване и македонската етническа принадлежност

Фред Меанчов, "Македонска трибуна"

http://www.radar.bg/redirect.php?newsid=8144743


Васко Чолаков на подготвителна среща в Бурса

Васко Чолаков от Смолян ще е водач на групата на АРГО, която ще вземе участие в проекта "Европа в моите ръце", който ще се проведе от 23 до 30 юли в гр. Бурса, Турция. От 17 до 19 юни той участва в подготвителната среща на всички лидери на групи, която също се проведе в Бурга, Турция.


Безплатен уеб-помощник за кариерни консултанти и младежи

Нов уебсайт www.zakarierata.com предлага БЕЗПЛАТНА онлайн подкрепа на хора, които искат да изберат подходяща работа. Освен като източник на информация за пазара на труда и полезни съвети, сайтът функционира и като интерактивно пространство с разнообразни упражнения за самооценка, както и с възможност за консултация с кариерен специалист. Регистрацията е бърза, лесна и безплатна.

Търсещите работа могат да обменят опит помежду си чрез различните дискусионни форуми, да си оказват съдействие и да задават въпроси до Доктор Кариера. Порталът e модериран от екип от кариерни консултанти от всяка държава, които помагат на клиентите, търсещи работа. Регистираните потребители могат да използват сайта като свое лично пространство в интернет, където да публикуват свое CV, да създадат профил за представяне пред работодателите или свой кариерен блог.

Уебсайтът е създаден по международния проект WBS - Web Based Job Search Support, в който участва Фондация на бизнеса за образованието. Инициативата е с участието на партньори от 6 държави - Италия, Полша, Чехия, Испания, Словения и България, и се финансира от Европейската комисия в рамките на програма Образование и Култура.


Господата Богданов и Лебамоф създадоха чисто българско МПО в ЧИКАГО

След много години на лутане и борби в средите на МПО най-после беше създадено и ЧИСТО БЪЛГАРСКОТО МПО В ЧИКАГО - "ПИРИН ".

МПО върви по най-правилният път : Бащата на Г- н Лебамоф : Джордж е брат на бившия кмет на Форт Уейн - Иван Лебамоф и дългогодишен председател на МПО, а Драгомир Богданов и брат му са отявлени патриоти.

Радваме се, че най-сетне можем да кажем : "Благодарим ви , че ви има.Господ да е с вас в благородното,родолюбиво дело !". Щастливи сме, че сме приятели !

Източник : http://www.freemacedonia.net


Диньо Господинов участва в семинар за управление на проекти

Диньо от АРГО бе избран за участие в курс за управление на проекти ,организиран от Национален център европейски и младежки програми. Тренинга се проведе от 16 до 18 юни 2011г. в София. Предвижда се след приключване на обучението АРГО да организира семинар за своите членове, на които колегата да предаде наученото от тренинга.


Поздравителен адрес до Български културен клуб - Скопие

С решение на УС е изпратен поздравителен адрес до Българския културен клуб - Скопие по повод третата годишнина от неговото създаване. Писмото е адресирано до г-н Лазар Младенов, председател на УС на БККС. Пълен текст на писмото ТУК


Бесарабското село Лошчиновка отбеляза своя 190-годишен юбилей!

Българското бесарабско село Лошчиновка - (от основаването си до 1 януари 1946 г. - Кайраклия) е основано през 1821 година. През 1850 година в селото се открива първото еднокласно народно училище. Денят на селото традиционно е на храмовия празник и се отбелязва традиционно да Свети дух (Петдесетница, Троица). Тази година това е 12 юни и именно това е денят, в който българите от Кайраклия отбелязаха 190-та годишнина от създаването на тази "малка България" в степта на Буджака.

Във връзка с празника са посветени два конкурса: за есе "Какво зная за историята на моето село" и за рисунка "Моето село в бъдеще". С решение на УС сдружението АРГО представи на Райна Манджукова енциклопедии, комикси, плакати на България, химикалки на сдружението, с които да бъдат наградени малките участници.

Желаем на всички жители на селото да са живи и здрави и още дълги години да носят българския дух!


Любимите песни на АРГО

По повод шестата годишнина от създаването на АРГО всеки един от членовете и референтите на сдружението е представен със своята любима песен.

Александър Радонов - "Синева" на Васил Найденов

Ивайло Стоименов - „200” на Ревю, Кирил Маричков, Иван Лечев, Денис Ризов

Благой Климов  и Светослав Иванов – "Нашата мила Родна страна" на Ани Павлова

Драго Константинов - "Еньовден" на Щурците

Тася Тасова -  "Ах, къде е моето либе" на Деси Добрева

Християн Даскалов – "По първи петли" на Васил Найденов

Рени Трайкова - "Усмивката" на трамвай N5

Илиян Янев - "Моя страна, моя България" на Емил Димитров

Пламен Благоев - "Соньо" (Мечта) на Георги Христов

Диньо Господинов - "Заблеяло ми агънце" на Борис Машалов

Ани Тодорова - "Самодива" на Балканджи

Янко Иванов - "Ясен месец веч изгрява" на Сава Попсавов

Стоян Христов - "Се навали Шар планина" на Александър Сариевски

Живко Тодоров - "Притури се планината" на Стефка Съботинова

Весела Василева - "Огънят, в който горим" на Стефка Берова

Даниел Панчев - "Гласът на Пирин" на Ансамбъл Пирин

Николай Николов - "Temple of the king" на Rainbow

Николай Вълков - "Вървят ли двама " на Мария Нейкова

Костадин Личков - "Слушай, как шумят шумите"


Идва XXIII- ия национален празник „Песните на България”


На 11 и 12 юни 2011 г. в местността „Офелиите” на Витоша ще се проведе XXIII- ия национален песенен празник „Песните на България. Проявата се организира от Българският туристически съюз и Сдружението на туристическите хорове в България и ще започне в 11,00 ч. Очаква се в нея да се включат над 35 туристически хорове, състави и групи на различна възраст от цялата страна. Песенният празник няма състезателен характер, но се взема под внимание за крайното класиране за музикалните награди „Филип Аврамов”. Той ще проведе под патронажа на столична община.


Излезе новият брой на АРГОменти

Дръпнете бюлетина от ТУК


120 години Царибродска гимназия "Св. св. Кирил и Методий"

http://www.youtube.com/watch?v=bukEFjbHHkQ

Поздравителен адрес от УС на АРГО


Приятели на архивите

Държавна агенция "Архиви" стартира своя доброволческа програма "Приятели на архивите"

Какво търсим?

Студенти – бакалаври, магистри, докторанти – с отношение към архивните документи с историческо значение, готови да участват в инициативи на агенцията, свързани с въвеждането на съвременните методи на използването и популяризирането на документалното наследство. Конкретните задачи ще бъдат свързани със стартиращите нови интернет страници и информационна система на агенцията, както и подпомагане на текущите дейности на различни звена от системата на архивите.

Какво целим?

"Отваряне" на архивите към гражданите и обществото, превръщането на националните архивохранилища в модерни депозиториуми на паметта с възможен on-line достъп и широка палитра от електронни услуги.

Какво предлагаме?

На всеки от участниците в доброволната програма – документ, удостоверяващ участието му; препоръка от председателя на ДАА; предимство при участие в бъдещи стажантски програми на агенцията. В личен план – всеки участник ще придобие опит от работата в специфична среда и контакти с водещите специалисти в областта на архивната дейност.

Начална дата – 15.07.2011 г. (срок на ангажимента – 2 седмици, по 4 часа дневно)

Краен срок за заявено желание за участие– 30.06.2011 г.

За повече информация, подробности и разяснения:
ст.ас. Христо Беров, СУ, ИФ, Южно крило на Ректората, 32 кабинет,
тел. 9308 343, e-mail: berovhristo@yahoo.com,
Приемно време: вторник 13.00–16.00 ч.


Македонистите се държат безобразно към паметниците на загиналите българи в Македония

Абсолютно съзнателно и нарочно тези паметници се разрушават и оскверняват, не се поддържат. Колко пъти ходихме на делегации, колко пъти този въпрос се поставяше на най-различни нива – на нива външни министри, на ниво премиери – така или иначе това остана глас в пустиня, да не говорим, че има една тенденция от времето на голяма Югославия, когато се прави опит да се приватизират, както национални наши български светини, така и български герои, така и българската история, ако щете”, каза  Илияна Йотова.


Освен това продължава спорът с Гърция за името на страната. „По никакъв начин, естествено то не може да остане „Македония”, смята Илияна Йотова.
Македония отказва да се съобразява с историческите факти, както по отношение на българската история, така и по отношение на гръцката. България няма открит конфликт с Македония, посочи евродепутатът. Каквото и правителство да дойде в Македония, политиката по отношение на България е една и съща и не се променя, допълни тя.


Йотова дори предложи  една група  заедно с нея да отидат в Македония, за да видят българските войнишки паметници. „Става дума за погром, при положение, че имаше делегация в предишния ни мандат от Европарламента. Тогава Николай Младенов беше наш колега, евродепутат, не беше външен министър, както в този мандат, и няколко човека отидоха и бяха шашнати от това, което видяха. Имаше ноти – размяна, обещания от македонска страна, че паметниците ще бъдат оправени, какво се случи – още два пъти след това – жестоко оскверняване – това означава, че ги правят на парчета”, посочи Илияна Йотова.


Семинар: Еврофинансирането в България- какво се случи и какво да очакваме

Асоциация на европейските журналисти-България и Европейската инвестиционна банка организират среща на тема "Еврофинансирането в България- какво се случи и какво да очакваме". Събитието ще се проведе на 9-ти юни от 10,00 до 13,00 ч. в Инфо центъра на Представителството на Европейската комисия в България на улица Московска 9, София.

Срещата ще започне с представяне на дейността на Европейската инвестиционна банка в България , която ще направи Душан Ондрейчка от пресслужбата на финансовата институция в Люксембург. Презентацията на Душан Ондрейчка ще бъде на английски език.

Независими гледни точки по основните проблеми в усвояването на еврофондовете в България в сегашния програмен период и как да бъдат избегнати те в следващия ще дадат:

Андрей Лалов – експерт по европейските фондове, участвал в създаването на ОП Конкурентоспосбност; Тайра консулт

Драгомир Константинов – анализатор по въпросите на европейските фондове  с 13 години стаж, член на секретариата на Гражданската коалиция за устойчиво ползване на Фондовете на ЕС, чийто член е и БлуЛинк.

Мартин Петков – експерт и лектор по структурните фондове, Консулто България

Организаторите ще изпратят до ресорнитте институции предложенията, направени по време на дискусията.

Входът за събитието е свободен, но тъй като местата са ограничени, участие се заявява предварително на: team @aej-bulgaria.org


Омбудсманът излезе със становище относно участието на българските граждани с двойно гражданство в управлението на страната

Омбудсманът на Република България многократно е сезиран от български граждани, които имат и друго гражданство (включително и чрез отвореното писмо на г-жа Румяна Угърчинска), относно невъзможността им да участват активно в политическия живот на страната.Причина за това е ограничението в Конституцията, според което лицата с двойно гражданство не могат да бъдат избирани за народни представители, президент, членове на Министерския съвет и редица други длъжности, в резултат на препращането към условията за избор на народни представители в нормативните текстове.

В становището на националния омбудсман по въпроса пише: „Основният закон на страната ни е приет преди две десетилетия. В динамичните времена, в които имаме шанса да живеем, 20 години не са малък период от време и промените са осезателни – паднаха граници не само физически, но и в начина ни на мислене. Светът се превърна в едно глобално място за живеене и ограничаването на пасивното избирателно право на българите с двойно гражданство прилича по-скоро на остарял предразсъдък, отколкото на необходимо условие, гарантиращо избирането на добри управници на страната ни”. Всеки има право свободно да избира своето местожителство, да се придвижва по територията на страната, да напуска нейните предели, както и да се завръща в нея – това е конституционно право на всеки българин. Още повече, това е право на всеки човек, гарантирано от международни актове като Всеобщата декларация за правата на човека (чл. 13) и Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи (Протокол № 4). „Много български граждани се възползваха и продължават да се възползват от това свое право и да търсят реализация в чужбина. Някои от тях създават и по-трайни връзки със съответната държава, като придобиват и нейното гражданство. Да си гражданин на повече от една държава не е престъпление, не е и морално укоримо. Този факт не е и показател, че не обичаш страната, в която си роден и поради това не си достоен да участваш в управлението й” – категоричен е Константин Пенчев.

Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по Конституцията (чл. 26, ал. 1). Съгласно чл. 65, ал. 1 от основния закон, обаче, за народен представител може да бъде избиран български гражданин, който няма друго гражданство. В становището си омбудсманът пише: „Убеден съм, че вече е време да се обсъди дали е разумно и справедливо това ограничение (което създава отчасти и вътрешно противоречие в самата Конституция) да продължи да бъде в сила и на практика желанието да получиш по-широк кръгозор, да черпиш опит и знания от повече и различни източници, да се наказва с невъзможността да реализираш и да споделиш своите умения в България”.

Според Константин Пенчев, това е изключително сериозна тема, която повдига много въпроси, свързани не само с двойното гражданство и пасивното избирателно право на българските граждани. „Готов съм, предвид очакванията на обществото и при наличие на желание от всички заинтересовани страни, да организирам дебат, в който да бъдат обсъдени проблемите, свързани с участието на българите с двойно гражданство в управлението на страната ни” – пише омбудсманът в становището си.


300 000 евро повече за българските младежи

Европейският комитет на програма „Младежта в действие" одобри увеличение на средствата за България за 2012 г. с 300 000 евро. Общият бюджет за 2012 г. ще бъде 2 863 322 евро, което ще даде възможност на повече от 7 000 млади хора да участват в инициативи, обучения и проекти за придобиване на ключови умения и компетенции чрез неформално образование. От Европейската комисия подчертаха пред заместник министър Петя Евтимова, която участва в работата на Комитета, успешната реализация на програмата в България, администрирана от Национален център „Европейски младежки програми и инициативи", като поставиха страната ни на 6 място по ефективност от всички 33 страни, участващи в програма „Младежта в действие".


Близо 300 души дойдоха на българското военно гробище в Ново село, Струмица, за 6 май. АРГО също почете загиналите герои

Ново село. Около 300 души дойдоха на българското военно гробище в Ново село, Струмица, за да почетат паметта на погребаните там български войници и офицери. Присъстваха представители на местната власт от Ново село, сред които лично кметът Петър Спасов, д-р Милен Врабевски и представители на Фондация "Българска памет", които бяха от организаторите на събитието, Струмишкият митрополит Негово Високо Преосвещенство дядо Наум, който лично води литургията с още шест местни свещеници, евродепутатът Андрей Ковачев, изпълняващият длъжността посланик на България в Македония Ангел Ангелов с още седем представители на Посолството. Имаше представители на дружествата за приятелства на Македония с България от Битоля, Кавадарци, Скопие, Струмица. Дойдоха много граждани от България, Западните покрайнини и от различни краища на Македония.

Снимки 1, 2, 3

Източник ИА ФОКУС/ АРГО


АРГО бе партньор на Кинофествала на любителския планинарския филм "Под небето на Амбарица"

За втора поредна година в дните от 28 до 30 април 2011 г. в с. Черни Осъм, Троянско, любителите на планинарския филм имаха възможността да се запознаят с уникални природни забележителности в България, с постиженията на наши алпийски експедиции.. Сдружение АРГО бе партньор като подсигури и част от наградния фонд за участниците. Кинофестивалът се провежда за пръв път през 2010 год., замислен като отглас на ежегодния фестивал на планинарския филм в Банско. Участващите филми са предоставени и представени от туристически клубове, дружества, видни алпинисти и планинари. На участниците и гостите, фестивалната програма предложи разглеждане на богатата етнографска музейна сбирка в с. Черни Осъм.. В съботния ден младите планинси водачи от училището в Черни Осъм предложиха на гостите преход по атрактивен маршрут в Централен Балкан – до закътания в пазвите на планината манастир „Зелениковец”, вори скит на Троянския манастир и лятна резиденция на българския патриарх.

Снимка 1

Снимка 2


КОЛОЕЗДАЧНАТА ОБИКОЛКА-МАРАТОН „БЪЛГАРИЯ 2011” ФИНИШИРА В СОФИЯ

30 души изминаха 2 500 километра на велосипед, за да популяризират безопасното колоездене

2 500-километровата колоездачна обиколка „България 2011”, която започна на 2 март тази година, приключи на 4 май в София. Колоездачната обиколка „България 2011” цели популяризирането на велосипеда като транспортно средство за безопасно придвижване в населените места. Тя премина през всички 28 областни центъра на страната, представяйки пред обществеността предимствата, почерпени от световния опит при използване на велосипеда като екологично чист транспорт. Освен постоянните 30 участника, в различни части от трасето в обиколката взеха участие и други велосипедисти, като общият им брой достигна около 400 души.

Подробна информация за етапите на колоездачната обиколка и съпътстващите ги събития може да откриете на: www.factor-foundation.org/bg/


Bgmladi.info - Българският младежки информационен портал


Европейска инициатива ще подпомага заетостта при младите хора


Стартира инициативата Youth@Work, насочена към създаване на работни места и засилване на предприемачеството сред младите хора в рамките на Европейския съюз (ЕС). Тя е част от европейската програма "Младежта в движение", която пък е един от основните акценти в стратегията за устойчиво развитие и растеж на страните в ЕС "Европа 2020". Една от основните цели до края на десетилетието е нивото на заетост сред европейците в трудоспособна възраст (от 20 до 64 години) да достигне 75%.

Програмата Youth@Work ще свързва младите хора с представители на малки и средни предприятия в ЕС. Целта е, от една страна, да се насърчат работодателите да назначават хора от тази възрастова група и от друга - да се стимулират самите младежи да реализират собствени предприемачески проекти.

Европейската мрежа за заетост EURES и националните служби по заетостта ще имат решаваща роля за изпълнението на плана. Те ще бъдат посредници, които ще предоставят информация и консултации както на работодателите, така и на младите хора.

Новата програма е разработена заради рекордно високата безработица от около 20% сред младите европейци, отчетена от Евростат неотдавна. Групата на хората между 15 и 24 години е най-тежко засегната от икономическата криза, тъй като те често нямат опит и умения, за да бъдат конкурентоспособни на пазара на труда.

Към момента предприемачите до 25 години са едва 2.5% от самонаетите младежи в Европа. Неотдавнашно проучване на Евробарометър обаче показва, че младите хора са по-склонни да започнат собствен бизнес отколкото техните родители и по-възрастните хора.

Цел на новостартиралата инициатива е да подпомогне с информация и подкрепа опитите на всички, които планират да работят за себе си.


Национална доброволческа кампания „Промяната започва от теб”

Във връзка с отбелязването на Европейската седмица на младежта през 2011 г. и Европейската година на доброволчеството, Министерство на образованието, младежта и науката и Национален център „Европейски младежки програми и инициативи”, обявяват началото на Национална доброволческа кампания.

Приканваме ви да участвате във  Facebook кампанията „Промяната започва от теб”, като поканите и ваши приятели - http://apps.facebook.com/do-it-for-change/ . Нека всички заедно се замислим какво бихме могли да направим за подобряване на заобикалящата ни действителност без да влагаме лични средства, а само добра воля и желание.

Освен да разпространявате добрите ни послания в социалната мрежа, може и да участвате със своята доброволна инициатива за една от наградите на Министерство на образованието, младежта и науката.

Изберете една от каузите от Facebook приложението и реализирайте конкретна инициатива, свързана с нея. Публикувайте на съответната страница на каузата във Facebook снимки, видео и описание на вашата инициатива, така че всички във Facebook да могат да харесат това,  което сте направили.

Изпратете ни :

  1. името на вашия екип. В него трябва да има поне един член на възраст между 15 и 29 години.
  2. кратко описание на инициативата
  3. снимки и/или видео клип
  4. какви резултати сте постигнали след реализиране на вашата инициатива
  5. колко хора сте успели да привлечете към изпълнението на инициативата

Краен срок: 31 май 2011 г.

Покажете, че вярвате в личния пример и добрите каузи!


Покана за участие в първото издание на Фестивала на любителския планинарски филм " Под небето на Амбарица"

Покана


Научна конференция в Молдова ще дискутира българската политика спрямо сънародниците ни зад граница

Откриването ще бъде на 15.04.2011 г. в гр. Тараклия, Тараклийски държавен университет
Доклади ще изнесат :
1. Петър Попов (Кишинев) - Българската общност в Молдова и предизвикателствата на съвременността.
Съдокладчик - Георги Атанасов (Силистра)
2. Васил Плагов (Тараклия -председател на района) - Социалноикономически проблеми пред Тараклийски район и пътища за тяхното решаване.
Съдокладчик - Представител на Варненски свободен университет
3. Николай Русев (Кишинев) - Наука, образование и култура в съвременните проблеми на българите от Молдова.
Съдокладчик - Пламен Павлов (В. Търново)
Обсъждане на докладите.

Същата програма ще се повтори на 16.04. в университета в гр. Комрат, столицата на Автономното териториално образование Гагаузия.


Проектът ни като пример за добра практика.

По време на годишната среща за оценка въздействието на Програма "Младежта в действие" Илиян Янев и Даниел Панчев представиха като добра практика осъществяването на нашия проект "Заедно срещу младежката безработица". Информация за нашия проект е подадена от организаторите и участниците и до Брюксел.


Стартира първият български онлайн парламент

Пролетта дойде, а с нея стартира и единствената по рода си виртуална платформа за комуникация – Онлайн Парламент. Тя е организирана под формата на социална игра в Интернет. Всеки регистриран участник придобива статут на Онлайн Депутат с всички права да участва във Виртуална пленарна зала, където да обсъжда Темите от седмицата и да гласува по тях.

Това обаче не е всичко. В сайта са интегрирани още: Социална мрежа с всички съвремени възможности за комуникация; Свободен форум за свободна дискусия; Страници за анализи, коментари и интервюта  на разположение на всички активни хора с мнение във виртуалното пространство; Блогосфера за интересните блогъри.

Както всеки истински парламент по света и Онлайн Парламент си има мандат и той е три месеца. По време на тях Онлайн Депутатите натрупват рейтинг чрез активността си в дискусиите и гласуването във Виртуалната пленарна зала. В края на всяко тримесечие започва нов мандат, а рейтингите се нулират и играта започва отначало. Победителите по рейтинг от всеки мандат ще получават специални награди за своите постижения.

Онлайн Парламент ще предоставя на реалния български парламент всички интересни мнения на Онлайн Депутатите, когато с това можем да допринесем за по-доброто решаване на важните въпроси на българското общество.

Първият мандат на Онлайн Парламентът стартира в 00.00 часа на 21 срещу 22 март 2011 г.

Авторите на този проект са водени от убеждението, че управлението на обществените процеси трябва да става с активното участие на гражданите, като се зачита тяхното мнение. В модерното общество, пряката демокрация е напълно възможна. Един ден управленските решения ще се вземат и с участието на гражданите, посредством световната виртуална мрежа. Интернет революцията предостави тази възможност за първи път на всички хора.


Зам.-министър: "Младежта в действие" е най-добре реализираната европейска програма в България

Повече четете ТУК


ЕП: Македония да съгласува историята си с България и Гърция

Комисията по външни работи на Европейския парламент прие поправките на българския евродепутат от Групата на социалистите и демократите в ЕП Евгени Кирилов към проекторезолюция за напредъка на Македония през 2010 г., съобщи пресслужбата на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.

Одобрените текстове отправят призив към властите в Македония "в контекста на някои нерешени двустранни въпроси в региона" да развият инициативата за създаване на съвместни експертни комисии по образование и история с България и Гърция.

Друго предложение на Евгени Кирилов беше включено в компромисен текст, който подчертава важността на развитие на ефективна и надеждна транспортна система в Македония и в региона, включително чрез реализиране на ж.п. линията София-Скопие-Тирана, и призовава македонските власти да инвестират в развитието и поддръжката на железопътната мрежа като цяло.

Текстът отправя призив към Европейската комисия да осигури необходимата техническа и финансова предприсъединителна помощ за постигане на тези цели.

С общи усилия на българските евродепутати от Групата на социалистите и демократите и групата на Европейската народна партия бе приет и текст по първоначални поправки на евродепутата Андрей Ковачев, който подчертава важността на опазването и поддръжката на културното наследство, както и изказва съжаление, че множество паметници на българското културно наследство в Македония, гробища и надписи върху фрески и артефакти са тотално занемарени и разрушени.

В проекторезолюцията е включен и текст, с който се призовава въвеждането в училищата на учебници, освободени от идеологическо тълкуване на историята.


Проф. Вл. Димов: Македония ‒ това не са управляващите!

Повече четете ТУК


Веломаратон 2011

http://www.factor-foundation.org/bg/cyclesafe/velomarathon2011/


Сашо Радонов се завърна от Латвия

Между 18 и 24 Февруари 2011 година в град Рига, Латвия, се проведе семинар на тема "Крачка към участието на младежи от малцинствениге групи в обществения живот посредством образование в областта на правата на човека" Семинарът беше организиран от Pool of Trainers of the CoE DYS. На него присъстваха хора от 15 държави и 21 организации. България беше представена от нашата организация - АРГО. Като представител беше изпратен Александър Радонов. В рамките на тази седмица бяха обсъдени и набелязани доста проблеми, дадоха се доста добри предложения за тяхното решаване и за бъдещи проекти и, най-важното, създадоха се нови трайни приятелства. Повече подробности - в следващия брой на АРГОменти.


Природозащитници: Кметът на Банско призна: пистите са незаконни

http://www.bluelink.net/index.shtml?x=43201


Кой се страхува от Обществените съвети на българите в чужбина?

Шефът на Държавната агенция за българите в чужбина Росен Иванов не работи за сплотяването на българите зад граница, а за спасяването на своя пост

Автор: Петър Стаматов (редактор на www.Eurochicago.com)

http://www.eurochicago.com/2011/02/rosen-ivanov-i-os/

Новини Архив 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

©2010 Асоциация за изследване и развитие на гражданското общество. Всички права запазени.