Начало
За нас
Новини
Галерия
Форум
Файлов център
Документи
Подкрепете ни
Връзки
За контакти

Новини

Балкански младежки фестивал

От 7 до 12 септември в гр. Сандански и региона ще се състои 16. издание на Балканския младежки фестивал „Младостта на Балканите”.

Фестивалът е най-голямото международно младежко събитие в Югоизточна Европа, съобщават организаторите. Ежегодно той се провежда под мотото “Младостта на Балканите днес – бъдеще за Европа утре!”.

Очаква се, че във фестивала тази година ще участват 500 младежи – танцьори, певци, художници, фотографи, студенти и представители на неправителствени организации, местни власти и държавни институции.

В програмата на 16. фестивал са включени дефиле (шествие по централните улици на града) и концерти на три сцени на фолклорни ансамбли, групи, поп-рок музиканти и изпълнители на съвременни танци от България и от чужбина. Ще бъде организиран конкурс за фестивална фолклорна двойка, за фотография, както и изложба с творби на млади художници. Освен това на специална сцена за съвременни улични изкуства ще покажат уменията си графити майстори и танцьори на брейк.

От страна на сдружение АРГО за медийното отразяване на фестивала ще се грижи и нашата Веси Василева.


World Youth Festival "Discover Azerbaijan"

http://worldyouthfestival.az/


Нашествието на новите алпийци и съдбата на седемте рилски езера

http://www.obshtestvo.net/content/view/2184/23


Заедно на вр. Тумба

Български и македонски туристи заедно ще изкачат връх Тумба в планината Беласица на 28 август. Изкачването им ще бъде предшествано от освежаване на туристическата маркировка до там от туристическото дружество „Калабак” в гр. Петрич. Ще бъде освежена и туристическата маркировка до известните маршрути в района на планините Пирин, Огражден и Славянка, уточниха от дружеството. В момента се извършват ремонтни дейности на заслона „Розова поляна”, който се намира на 1037 м надморска височина и на около 30 мин. пеша до х. „Беласица”.


12 август - Международен ден на младежта

Сдружение АРГО ще участва в отбелязването на 12 август - Международен ден на младежта. Сдружението ще има свой щанд в Борисовата градина, където от 17.00 ч. ще бъде официалното събитие, организирано от НЦЕМПИ


Завърна се група от младежки обмен в Турция

Групата на АРГО взе участие в международния проект „Youth for Society”, който се проведе от 23 юли до 31 юли в Бурса. От организацията бяха изпратени 5-ма представители, а самият проект бе обединен с друг с подобна тематика. Другите страни партньори в проекта бяха Румъния, Италия, Франция, Естония и организаторите от Турция. Основните цели на проекта бяха активното включване на младите хора в граждански процеси и процеса на взимане на решения, както и развиване на техните творчески заложби. В тази връзка заниманията на младежите бяха разделени на две тематични сесии. В първата те имаха възможност да създадат своя НПО, да промотират активносите й чрез организиране на специална кампания и да използват методите на форум театъра, за показване на своята гражданска позиция по значими социални въпроси. Във втората бяха предвидени творчески занимания по създаването на скулптори от глина и гипс като организаторите бяха осигурили професионален обучител. Също така бе дадена възможност на участниците да се запознаят по-детайлно с дейностите на програмата „Младежта в действие” чрез разиграване на тематични сюжети. В програмата на проекта беше отделен един ден за посещение на част от забележителности на Бурса като султанския комплекс „Хюдавендигар”, „Инкая чънаръ” - най-старият чинар в Турция, Часовниковата кула в Топхане, Улу Джами, както и част от покритите базари. В един от следобедите беше организирано и посещение на местен басейн.


Сдружение АРГО е партньор по проект "Комуникация.ком"

Сдружение АРГО изпрати участници за участие по проект "Комуникация.ком", финансиран по линия на програма "Младежта в действие" на ЕС. Проектът се провежда в България.


Замина група за Турция

Весела Василева води групата на АРГО, която ще участва в проект "Youth for Society ", който ще се проведе от 23 до 31 юли в гр. Бурса, Турция. В групата на АРГО е и новото попълнение на нашето сдружение Светльо Иванов от В. Търново.


Природозащитниците: Искаме си Пирин

С викове "Искаме си Пирин", "Нона в бетона" и "Оставка" около 200 природозащитници се събраха на мирно протестно шествие в центъра на София.

Те опънаха символично разноцветни чадър в знак на недоволството си срещу политически чадъри, които през годините са били опъвани над концесионера на ски зоната в Банско "Юлен" АД. Гражданите настояват правителството да прекрати концесионния договор на дружеството, след като стана ясно, че незаконно са били застроени още близо 56 хектара от природния парк. Няколко правителства с различни цветове нехайно унищожават Природен парк "Пирин", заяви Андрей Ковачев от коалиция "За да остане природа в България", който също дойде с чадър днес."Веднъж завинаги трябва да стане ясно, че не може по този начин да се подхожда към парк "Пирин", който е обект на Световното наследство според Конвенцията за природното и културното наследство на ЮНЕСКО. /БГНЕС

Видео от събитието

http://video.bgnes.com/view/22533


Помагаме на Жорко

По предложение на Даниел Панчев и с решение на УС на АРГО организацията подема дарителска инициатива в подкрепа на Жорко - момчето, което измръзна в Стара планина в края на миналата година. Приканваме гражданите и сдруженията да ни подкрепят в това благородно дело!

Повече информация за инцидента с Жоро ТУК

Експертно решение от IV МБАЛ ТУК и ТУК

Експертиза от Пирогов ТУК

Оферта за изработване на протеза ТУК и ТУК

Дарителска сметка в лева


Онлайн обучение за човешки права, предназначено за младежи

Безплатното онлайн обучение може да бъде преминато чрез регистрация на следния уеб сайт http://humanrightsforyouth.org/


Администрацията отново приема начинаещи висшисти

Повече информация ТУК


Васко Чолаков на подготвителна среща в Бурса

Васко Чолаков от Смолян ще е водач на групата на АРГО, която ще вземе участие в проекта "Европа в моите ръце", който ще се проведе от 23 до 30 юли в гр. Бурса, Турция. От 17 до 19 юни той участва в подготвителната среща на всички лидери на групи, която също се проведе в Бурга, Турция.


Безплатен уеб-помощник за кариерни консултанти и младежи

Нов уебсайт www.zakarierata.com предлага БЕЗПЛАТНА онлайн подкрепа на хора, които искат да изберат подходяща работа. Освен като източник на информация за пазара на труда и полезни съвети, сайтът функционира и като интерактивно пространство с разнообразни упражнения за самооценка, както и с възможност за консултация с кариерен специалист. Регистрацията е бърза, лесна и безплатна.

Търсещите работа могат да обменят опит помежду си чрез различните дискусионни форуми, да си оказват съдействие и да задават въпроси до Доктор Кариера. Порталът e модериран от екип от кариерни консултанти от всяка държава, които помагат на клиентите, търсещи работа. Регистираните потребители могат да използват сайта като свое лично пространство в интернет, където да публикуват свое CV, да създадат профил за представяне пред работодателите или свой кариерен блог.

Уебсайтът е създаден по международния проект WBS - Web Based Job Search Support, в който участва Фондация на бизнеса за образованието. Инициативата е с участието на партньори от 6 държави - Италия, Полша, Чехия, Испания, Словения и България, и се финансира от Европейската комисия в рамките на програма Образование и Култура.


Диньо Господинов участва в семинар за управление на проекти

Диньо от АРГО бе избран за участие в курс за управление на проекти ,организиран от Национален център европейски и младежки програми. Тренинга се проведе от 16 до 18 юни 2011г. в София. Предвижда се след приключване на обучението АРГО да организира семинар за своите членове, на които колегата да предаде наученото от тренинга.


Бесарабското село Лошчиновка отбеляза своя 190-годишен юбилей!

Българското бесарабско село Лошчиновка - (от основаването си до 1 януари 1946 г. - Кайраклия) е основано през 1821 година. През 1850 година в селото се открива първото еднокласно народно училище. Денят на селото традиционно е на храмовия празник и се отбелязва традиционно да Свети дух (Петдесетница, Троица). Тази година това е 12 юни и именно това е денят, в който българите от Кайраклия отбелязаха 190-та годишнина от създаването на тази "малка България" в степта на Буджака.

Във връзка с празника са посветени два конкурса: за есе "Какво зная за историята на моето село" и за рисунка "Моето село в бъдеще". С решение на УС сдружението АРГО представи на Райна Манджукова енциклопедии, комикси, плакати на България, химикалки на сдружението, с които да бъдат наградени малките участници.

Желаем на всички жители на селото да са живи и здрави и още дълги години да носят българския дух!


Любимите песни на АРГО

По повод шестата годишнина от създаването на АРГО всеки един от членовете и референтите на сдружението е представен със своята любима песен.

Александър Радонов - "Синева" на Васил Найденов

Ивайло Стоименов - „200” на Ревю, Кирил Маричков, Иван Лечев, Денис Ризов

Благой Климов  и Светослав Иванов – "Нашата мила Родна страна" на Ани Павлова

Драго Константинов - "Еньовден" на Щурците

Тася Тасова -  "Ах, къде е моето либе" на Деси Добрева

Християн Даскалов – "По първи петли" на Васил Найденов

Рени Трайкова - "Усмивката" на трамвай N5

Илиян Янев - "Моя страна, моя България" на Емил Димитров

Пламен Благоев - "Соньо" (Мечта) на Георги Христов

Диньо Господинов - "Заблеяло ми агънце" на Борис Машалов

Ани Тодорова - "Самодива" на Балканджи

Янко Иванов - "Ясен месец веч изгрява" на Сава Попсавов

Стоян Христов - "Се навали Шар планина" на Александър Сариевски

Живко Тодоров - "Притури се планината" на Стефка Съботинова

Весела Василева - "Огънят, в който горим" на Стефка Берова

Даниел Панчев - "Гласът на Пирин" на Ансамбъл Пирин

Николай Николов - "Temple of the king" на Rainbow

Николай Вълков - "Вървят ли двама " на Мария Нейкова

Костадин Личков - "Слушай, как шумят шумите"


Идва XXIII- ия национален празник „Песните на България”


На 11 и 12 юни 2011 г. в местността „Офелиите” на Витоша ще се проведе XXIII- ия национален песенен празник „Песните на България. Проявата се организира от Българският туристически съюз и Сдружението на туристическите хорове в България и ще започне в 11,00 ч. Очаква се в нея да се включат над 35 туристически хорове, състави и групи на различна възраст от цялата страна. Песенният празник няма състезателен характер, но се взема под внимание за крайното класиране за музикалните награди „Филип Аврамов”. Той ще проведе под патронажа на столична община.


120 години Царибродска гимназия "Св. св. Кирил и Методий"

http://www.youtube.com/watch?v=bukEFjbHHkQ

Поздравителен адрес от УС на АРГО


Приятели на архивите

Държавна агенция "Архиви" стартира своя доброволческа програма "Приятели на архивите"

Какво търсим?

Студенти – бакалаври, магистри, докторанти – с отношение към архивните документи с историческо значение, готови да участват в инициативи на агенцията, свързани с въвеждането на съвременните методи на използването и популяризирането на документалното наследство. Конкретните задачи ще бъдат свързани със стартиращите нови интернет страници и информационна система на агенцията, както и подпомагане на текущите дейности на различни звена от системата на архивите.

Какво целим?

"Отваряне" на архивите към гражданите и обществото, превръщането на националните архивохранилища в модерни депозиториуми на паметта с възможен on-line достъп и широка палитра от електронни услуги.

Какво предлагаме?

На всеки от участниците в доброволната програма – документ, удостоверяващ участието му; препоръка от председателя на ДАА; предимство при участие в бъдещи стажантски програми на агенцията. В личен план – всеки участник ще придобие опит от работата в специфична среда и контакти с водещите специалисти в областта на архивната дейност.

Начална дата – 15.07.2011 г. (срок на ангажимента – 2 седмици, по 4 часа дневно)

Краен срок за заявено желание за участие– 30.06.2011 г.

За повече информация, подробности и разяснения:
ст.ас. Христо Беров, СУ, ИФ, Южно крило на Ректората, 32 кабинет,
тел. 9308 343, e-mail: berovhristo@yahoo.com,
Приемно време: вторник 13.00–16.00 ч.


300 000 евро повече за българските младежи

Европейският комитет на програма „Младежта в действие" одобри увеличение на средствата за България за 2012 г. с 300 000 евро. Общият бюджет за 2012 г. ще бъде 2 863 322 евро, което ще даде възможност на повече от 7 000 млади хора да участват в инициативи, обучения и проекти за придобиване на ключови умения и компетенции чрез неформално образование. От Европейската комисия подчертаха пред заместник министър Петя Евтимова, която участва в работата на Комитета, успешната реализация на програмата в България, администрирана от Национален център „Европейски младежки програми и инициативи", като поставиха страната ни на 6 място по ефективност от всички 33 страни, участващи в програма „Младежта в действие".


АРГО бе партньор на Кинофествала на любителския планинарския филм "Под небето на Амбарица"

За втора поредна година в дните от 28 до 30 април 2011 г. в с. Черни Осъм, Троянско, любителите на планинарския филм имаха възможността да се запознаят с уникални природни забележителности в България, с постиженията на наши алпийски експедиции.. Сдружение АРГО бе партньор като подсигури и част от наградния фонд за участниците. Кинофестивалът се провежда за пръв път през 2010 год., замислен като отглас на ежегодния фестивал на планинарския филм в Банско. Участващите филми са предоставени и представени от туристически клубове, дружества, видни алпинисти и планинари. На участниците и гостите, фестивалната програма предложи разглеждане на богатата етнографска музейна сбирка в с. Черни Осъм.. В съботния ден младите планинси водачи от училището в Черни Осъм предложиха на гостите преход по атрактивен маршрут в Централен Балкан – до закътания в пазвите на планината манастир „Зелениковец”, вори скит на Троянския манастир и лятна резиденция на българския патриарх.

Снимка 1

Снимка 2


КОЛОЕЗДАЧНАТА ОБИКОЛКА-МАРАТОН „БЪЛГАРИЯ 2011” ФИНИШИРА В СОФИЯ

30 души изминаха 2 500 километра на велосипед, за да популяризират безопасното колоездене

2 500-километровата колоездачна обиколка „България 2011”, която започна на 2 март тази година, приключи на 4 май в София. Колоездачната обиколка „България 2011” цели популяризирането на велосипеда като транспортно средство за безопасно придвижване в населените места. Тя премина през всички 28 областни центъра на страната, представяйки пред обществеността предимствата, почерпени от световния опит при използване на велосипеда като екологично чист транспорт. Освен постоянните 30 участника, в различни части от трасето в обиколката взеха участие и други велосипедисти, като общият им брой достигна около 400 души.

Подробна информация за етапите на колоездачната обиколка и съпътстващите ги събития може да откриете на: www.factor-foundation.org/bg/


Bgmladi.info - Българският младежки информационен портал


Европейска инициатива ще подпомага заетостта при младите хора


Стартира инициативата Youth@Work, насочена към създаване на работни места и засилване на предприемачеството сред младите хора в рамките на Европейския съюз (ЕС). Тя е част от европейската програма "Младежта в движение", която пък е един от основните акценти в стратегията за устойчиво развитие и растеж на страните в ЕС "Европа 2020". Една от основните цели до края на десетилетието е нивото на заетост сред европейците в трудоспособна възраст (от 20 до 64 години) да достигне 75%.

Програмата Youth@Work ще свързва младите хора с представители на малки и средни предприятия в ЕС. Целта е, от една страна, да се насърчат работодателите да назначават хора от тази възрастова група и от друга - да се стимулират самите младежи да реализират собствени предприемачески проекти.

Европейската мрежа за заетост EURES и националните служби по заетостта ще имат решаваща роля за изпълнението на плана. Те ще бъдат посредници, които ще предоставят информация и консултации както на работодателите, така и на младите хора.

Новата програма е разработена заради рекордно високата безработица от около 20% сред младите европейци, отчетена от Евростат неотдавна. Групата на хората между 15 и 24 години е най-тежко засегната от икономическата криза, тъй като те често нямат опит и умения, за да бъдат конкурентоспособни на пазара на труда.

Към момента предприемачите до 25 години са едва 2.5% от самонаетите младежи в Европа. Неотдавнашно проучване на Евробарометър обаче показва, че младите хора са по-склонни да започнат собствен бизнес отколкото техните родители и по-възрастните хора.

Цел на новостартиралата инициатива е да подпомогне с информация и подкрепа опитите на всички, които планират да работят за себе си.


Национална доброволческа кампания „Промяната започва от теб”

Във връзка с отбелязването на Европейската седмица на младежта през 2011 г. и Европейската година на доброволчеството, Министерство на образованието, младежта и науката и Национален център „Европейски младежки програми и инициативи”, обявяват началото на Национална доброволческа кампания.

Приканваме ви да участвате във  Facebook кампанията „Промяната започва от теб”, като поканите и ваши приятели - http://apps.facebook.com/do-it-for-change/ . Нека всички заедно се замислим какво бихме могли да направим за подобряване на заобикалящата ни действителност без да влагаме лични средства, а само добра воля и желание.

Освен да разпространявате добрите ни послания в социалната мрежа, може и да участвате със своята доброволна инициатива за една от наградите на Министерство на образованието, младежта и науката.

Изберете една от каузите от Facebook приложението и реализирайте конкретна инициатива, свързана с нея. Публикувайте на съответната страница на каузата във Facebook снимки, видео и описание на вашата инициатива, така че всички във Facebook да могат да харесат това,  което сте направили.

Изпратете ни :

  1. името на вашия екип. В него трябва да има поне един член на възраст между 15 и 29 години.
  2. кратко описание на инициативата
  3. снимки и/или видео клип
  4. какви резултати сте постигнали след реализиране на вашата инициатива
  5. колко хора сте успели да привлечете към изпълнението на инициативата

Краен срок: 31 май 2011 г.

Покажете, че вярвате в личния пример и добрите каузи!


Покана за участие в първото издание на Фестивала на любителския планинарски филм " Под небето на Амбарица"

Покана .


Зам.-министър: "Младежта в действие" е най-добре реализираната европейска програма в България

Повече четете ТУК


Веломаратон 2011

http://www.factor-foundation.org/bg/cyclesafe/velomarathon2011/


Сашо Радонов се завърна от Латвия

Между 18 и 24 Февруари 2011 година в град Рига, Латвия, се проведе семинар на тема "Крачка към участието на младежи от малцинствениге групи в обществения живот посредством образование в областта на правата на човека" Семинарът беше организиран от Pool of Trainers of the CoE DYS. На него присъстваха хора от 15 държави и 21 организации. България беше представена от нашата организация - АРГО. Като представител беше изпратен Александър Радонов. В рамките на тази седмица бяха обсъдени и набелязани доста проблеми, дадоха се доста добри предложения за тяхното решаване и за бъдещи проекти и, най-важното, създадоха се нови трайни приятелства. Повече подробности - в следващия брой на АРГОменти.


Природозащитници: Кметът на Банско призна: пистите са незаконни

http://www.bluelink.net/index.shtml?x=43201

Новини Архив 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

©2010 Асоциация за изследване и развитие на гражданското общество. Всички права запазени.