Начало
За нас
Новини
Галерия
Форум
Файлов център
Документи
Подкрепете ни
Връзки
За контакти

Новини

България е последна в ЕС по свобода на медиите

Четете ТУК


Подбор на автори за списването на студентски вестник за 9ти май

Информационното бюро на Европейския парламент в България ще издаде вестник по случай Деня на Европа, 9 май, който ще бъде изцяло списан от студенти. За тази цел от днес, 20 януари, започва процедура за подбор на бъдещите автори, която ще продължи до 15 февруари включително. Условията за участие са кандидатите да са студенти и да изпратят кратък коментарен текст на една от следните две теми "Европейският съюз vs финансовата криза: рунд 2012. Какво бъдеще очаква ЕС?" и "Икономическа или идейна е кризата в ЕС?" на имейл адрес epsofia@europarl.europa.eu . Материалите трябва да бъдат авторски, на български език и да не надвишават 400 думи.

Избраните студенти, които ще участват в списването на вестника, ще посетят парламентарната сесия на ЕП в Страсбург през месец март 2012 г., за да се запознаят с институцията и с нейното функциониране и да подготвят своите материали.

Разходите по пътуването се поемат от Информационното бюро на ЕП в България. Авторите няма да получат заплащане за своите материали. Вестникът ще се разпространява безплатно на събитията, организирани от Информационното бюро на ЕП в България за отбелязване на 9 май 2012 г.

Всеки кандидат трябва изрично да упомене в кой университет учи, каква специалност и коя година.


Писмо на Обществените съвети на българите в чужбина до външния министър

Четете ТУК


Поправката „Витоша ски“ изкара стотици младежи на протест в центъра на София

Четете ТУК


Карай за Витоша - кратък филм, представящ проблема на планината през настоящия ски сезон 2011-2012

http://vimeo.com/34606144


Замина група по проект в Турция

Поредната българска група замина на проект в чужбина. Ръководител на групата е Ваня Илиева, а заедно с нея са още 3ма българи. Проектът в турския град Ечеабат ще продължи от 14 януари до 21 януари като е финансиран по програма "Младежта в действие". Само за последните 3 години и половина сдружение АРГО е изпратило над 160 човека по различни младежки проекти в различни страни на Стария континент.


Валя Балканска на 70

http://www.eurochicago.com/2012/01/valya-balkanska-na-70/


Цеко надАлеко

http://www.webcafe.bg/id_808294107


И туристически сдружения се обявиха против промените в закона за горите

Четете ТУК


ПРОТЕСТ ЗА ВИТОША, ПЛАНИНИТЕ И ГОРИТЕ!!!!!!!!!!!!!!

http://www.facebook.com/events/319468874754571/


Смъртта на българската природа

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15641572,00.html?maca=bul-standard_feed-bul-619-xml


2012 Eлица Тодорова и 50 000 българи с хоро в Световен рекорд на Гинес!

http://www.horo2012.com/


Лифтовете на Витоша тръгват, еколозите бесни

Четете ТУК


Без работа и образование: Изгубеното поколение в Испания

Четете ТУК


ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ !


Нова книга за историята на българските православни църкви в САЩ

Прочетете повече ТУК


Отиде си Вацлав Хавел

http://www.webcafe.bg/id_1211086011_Toy_napravi_sveta_malko_po-dobro_myasto


АРГО защити титлата си от 2009 година на Коледния боулинг турнир на МПДС

http://www.sportal.bg/news.php?news=340748


Георги Котев през ТВ "Канал 3"

http://kanal3.bg/?v=6251


For Bulgaria, it’s survival of the weakest

http://www.eurochicago.com/2011/11/for-bulgaria-its-survival-of-the-weakest/


Посещение на Дойран

Представители на АРГО посетиха Р Македония като запалиха по свещичка на разрушения гроб на полк. Константин Каварналиев близо до Фурка. След това групата, включваща и журналиста от Радио Благоевград Андрей Петров, се отправи към Дойранското езеро, където разгледа полетата, по които са били основните сражения по време на Дойранската епопея. Късно през нощта в събота групата се завърна в България.

Изказваме благодарност за топлия прием, с който бяхме посрещнати !

Повече за Дойранската епопея ТУК


АРГОменти - брой 3

Новият брой четете ТУК


Голямо българско хоро в Одеса

Четете ТУК


Вторите годишни награди "Пазител на традициите" 2011

Прочети повече


Цветозар Томов напуска ПУ

Четете ТУК


Търсят доброволци за журналистически фестивал

Повече информация ТУК


Завърна се група от Турция

Завърна се нашата група от проекта в Турция. Трима млади българи имаха възможност да посетят гр. Чанаккале в периода 03-09 ноември и да се запознаят със свои връстници от 6 европейски държави. По време на проекта, финансиран по програма "Младежта в действие" участниците участваха в разнообразни дейности, присъстваха на интеркултурна вечер, разгледаха останките на древна Троя.


Ани Тодорова се завърна от Младежката среща в Италия

От 27 до 31 октомври в гр. Козенца, Италия се проведе поредната годишна среща MEYouMe. От страна на АРГО и представител на България участие взе Ани Тодорова

Репортаж от събитието може да видите ТУК


АРГО кандидатства за акредитация по EVS

На последната среща на УС на АРГО бе взето решение да се кандидатства за акредитация по Европейската доброволческа служба. Очаква се следваща седмица всички документи да бъдат внесени в НА


Експерти от ЮНЕСКО и IUCN (Международния съюз за защита на природата) на проверка в НП Пирин

От 10 до 12 ти октомври 2011 се проведе съвместна мониторингова мисия, с участието на директора на Център по световно наследство г-н Кишоре Рау, (Център по световно наследство, Секретариат към Конвенцията за опазване на световното наследство) и Международния съюз за защита на природата – IUCN с представител Председателя на съюз за защита на природата г-н Стиг Йохансон.
Мисията маше за цел оценка на цялостното консервационно състояние на обекта и други фактори, влияещи върху неговата изключителна световна ценност.
В рамките на мисията бяха направени посещения на терен с представители на концесионера на ски зона Банско. Експертите от Юнеско и IUCN се запознаха с обекта на световно наследство и буферната му зона. Гостите се запознаха с историята на Парк Пирин и структурата на управление. В програмата бяха включени срещи с представители на общините, в чиито землища попада НП „Пирин" и концесионера фирма ЮЛЕН АД. На срещите присъстваха представители от МОСВ, НСЗП, Национална комисия за Юнеско (МВнР) и външни експерти.
Посрещението на експерти от ЮНЕСКО и IUCN е в изпълнение на Решения: 34 COM 7B.19 и 34 COM 8B.5 на Комитета по световно наследство на ЮНЕСКО (КСН), от 34-та му сесия в Бразилия, през 2010г. и Решение 35 COM 7B.21 от 35-та му сесия в Париж.

Източник www.pirin.bg


ГЕОРГИ ИВАНОВ: БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЦЪРКВИ В САЩ Е ЗАСТРАШЕНО

Общество.нет


Паника тресе шефове на АЕЦ „Козлодуй”, търсят с полицейски мерки къртица

Четете ТУК


МОТ предупреждава за масова трудова демотивация сред младежите

Четете ТУК


"Няма забравени влакове"

Преди 95 години-във вихъра на Първата световна война, българските военни строители прокарват на територията на днешна Република Македония мрежа от железопътни линии. Целта им е да снабдяват фронта с муниции и провизии и да връщат оттам болни и ранени, но и да бъдат в услуга на населението. Това е истински строителен подвиг, извършен във военни условия с далечна стратегическа цел.
Днес тези линии са основата на ЖП мрежата на новата съседна държава, както и на трансевропейския Коридор № 8. Но в Македония и до днес някои искат първите влакове от преди 95 години да бъдат забравени, а споменът за тях да бъде обвит в бурените на времето.

Линк към филма в You Tube:
http://www.youtube.com/watch?v=w4mXaGu6f0c&feature=relate


The great mismatch

http://www.economist.com/node/21528433


Д-р Иван Гаджев – с неоценим архив колкото солиден научен институт

Четете ТУК


Призив от нашия съмишленик Свилен Стоянов

По интернет получихме следния призив от нашия приятел и съмишленик Свилен Стоянов от Букурещ. Публикуваме го без никакви съкращения по- долу.

 

Уважаеми български съграждани,

една от най-разпространените и вредни за нас самите заблуди е, че българският президент няма кой знае какви правомощия. НАПРОТИВ!

Само и единствено той назначава и получава докладите на разузнавателните ни служби, а всеизвестно правило в политиката е, че който контролира тайната информация в една държава, държи и върховната власт в нея. Минимум заради страха на останалите институции, че ги държи с компромати, събирани постоянно от тия секретни служби, и по всяко време може да извади на показ кирливите им ризи, ако не му се подчиняват на задкулисните /подмолните при недобросъвестни президенти/ нареждания.

Така, че не се баламосвайте от прийомите на ДС и гласувайте, ако наистина Ви пука за Родината ни!!!

Свилен Стоянов

16 октомври, Букурещ


ЕФИР ЗА РАДИО "РОСА"-ЕФИР ЗА БЪЛГАРСКИЯТ ФОЛКЛОР!

http://www.peticiq.com/-___wwwradiorosabg


АРГО подкрепя кандидата за кмет на село Черни Осъм Марин Сираков

Нашият приятел Марин Сираков, който две години като председател на читалището в Черни Осъм прави Фестивал на любителския планинарски филм е кандидат за кмет на планинарското село, което е известно с това, че там се намира единственото в България училище за планински водачи. УС на АРГО на последната си сбирка реши да подкрепи Марин като един млад, активен и амбициозен човек като му желаем успех !

УС на АРГО


Обръщение от Временните обществени съвети на българите в чужбина - 13 Октомври 2011

Обръщение

Временните обществени съвети следят с изключителна тревога сериозните проблеми по подготовката на изборите в чужбина за президент и вицепрезидент на Република България.

При изготвянето на Изборния кодекс бяха взети под внимание едва нищожна част от предложенията на представителите на Обществените съвети и българите зад граница. В следствие на това, тази есен събираме горчивите плодове от всички пропуски в работата на институциите, отговарящи за изборите в чужбина. В САЩ, Германия, Франция, Италия и в редица други държави възможностите за упражняване на конституционното право на гласоподаване на българските граждани е силно ограничено.

Като кулминация, на 8 октомври 2011 г. МВнР публикува на своята интернет страница постоянните адреси на повече от 36 000 български граждани, живеещи в чужбина. Този противозаконен акт – в нарушение на Закона за защита на личните данни - за съжаление, е съвсем логично продължение на хаотичните действия и некомпетентност, демонстрирани в последните дни както от ЦИК, така и от МВнР по отношение на изборите в чужбина.

С нашите въпроси, тревоги и критики предизвикахме Министерството на външните работи да направи специален брифинг на 11 октомври за проблемите по организацията на изборите в чужбина.

В отговори на въпросите от Обществените съвети, зададени от Eurochicago.com – най-цитираното българско издание в САЩ – и инициативата „Искаме да гласуваме” проличава, че МВнР недопустимо отказва да признае проблеми от изключителна важност. От министерството се опитват да прехвърлят отговорността за провала на целия изборен процес в чужбина на „ниска активност от страна на българите зад граница”. Като доказателство за това МВнР цитира две почти индентични и по наши сведения поръчани писма.

Още един път заявяваме: „Искаме положителни промени в Родината, искаме да гласуваме!“ Отказът да се поеме отговорност за допуснатите нарушения показва, че поради некомпетентност или умишленост основни права на стотици хиляди българи по света ще продължат да бъдат пренебрегвани.

Временните обществени съвети с голямо внимание ще следим свиканата извънредна сесия за парламентарен контрол. На тази сесия ще очакваме да се посочат пътищата за разрешаване на недомислиците, за да се спасят изборите в чужбина, които поради недопустими пропуски е възможно дори да бъдат касирани.

Временните обществени съвети се обръщаме към медиите в България да отделят внимание на тази изключително важна тема, засягаща около 1/7 (една седма) от българските избиратели. До няколко дни ще обявим пресконференция, посветена на изборите в чужбина. Очакваме въпроси към Временните обществени съвети за пресконференцията.

България не свършва на гранично-пропускателния пункт.

България е там, където има българи !


Отзиви от българските медии по повод филма "Трето полувреме", който се снима в Македония

Актуално.ком

в-к Дума

Еврочикаго

Пловдив медиа

Сливен днес

Sport1.bg


Кой пръв измисли ракията? Новата глупост на Божидар Димитров + майтап от форумите

Четете ТУК за новото епохално откритие


ВЗИМАТ ЗЕМЯТА НА ХОРАТА ЗА 40 СТОТИНКИ

Шест села завеждат колективни съдебни искове
Магистрала "Струма" минава през 758 имота, властта отнема нивите, без да пита

За 41 стотинки на квадратен метър държавата изкупува принудително хиляди декари земеделска земя, която попада на пътя на строящата се магистрала "Струма". Потърпевши са хора от селата Долна Диканя, Дрен, Делян, Тополница, Блатово и Дякино.
Броят на имотите, които ще бъда от-
чуждени цялостно или частично е 758. Само в Долна Диканя потърпевшите собственици са над 130 души.
Операцията се извършва с решение на Министерския съвет, прието точно преди 30 дни - на 13 септември. За хората от селата новината е дошла изневиделица и те се подготвят да заведат колективни съдебни искове.
"41 стотинки ми дават на квадратен метър. Че то да влезеш в една обществена тоалетна в София струва повече. С извинение, ама за тия пари не мога и да се изпикая", ядосва се Димитър Цинков от радомирското село Долна Диканя.
Човекът има земеделска земя, която стои на пътя на Лот 1 от строящата се автомагистрала "Струма".
Според правителството държавата ще обезщети собствениците на 758 имота от 6 села, които попадат под новополагащия се асфалт. Всички имена на потърпевшите са записани и надлежно подредени в таблица, която може да се види в интернет страницата на Министерския съвет.
Планът
Точно пред нетът одобрява последното предложение на Росен Плевнелиев в качеството му на строителен министър. То гласи, че държавата трябва да плати за отчуждаването на 891 000 декара земеделска земя, които ще бъдат погълнати от магистралата.
Цената е определена - 41 стотинки на квадратен метър. Тоест 410 лева на декар. Министерството на регионалното развитие си е направило и точен разчет, според който 1000 квадрата излизат по-малко -средно 242 лева.
Решението на МС допуска предварително изпълнение. Земята се отчуждава, а парите се превеждат в банкова сметка на "продавачите".
Недоволството
Само в Долна Диканя потърпевшите от отчуждаването са над 130 души. На този етап още не знаят какво да правят, тъй като държавата се е "погрижила" за всичко.
"Имам 2 декара и 600 квадрата земя трета категория. От тях 1.900 декара си заминават", разказва Димитър Цинков. Пресметнал е, че ще получи 779 лв., след като се раздели с частта от имота си. Мъжът твърди, че нивите в района са от най-плодородните.
"Каквото посееш - пониква. Аз съм дал парцела под аренда на кооператорите. Да го обработват. Изкарват по половин тон жито на декар", казва човекът.
С останалите засегнати жители на Долна Диканя обмислят да внесат колективен съдебен иск. Такова е положението и в останалите села, през чиито землища трябва да мине АМ "Струма". Това са Дрен, Делян, Тополница, Блатово и Дякино.
От частните земеделски кооперации също се надигат срещу действията на държавата.
"Поне да ни бяха предупредили. Когато обработваме земята, откъде да знаем къде да пуснем машините. Никой не казва точно какво ще се отчуждава. Но все пак най-потърпевши са собствениците", казва един от кооператорите Димитър Лямов.
***
Отговорът на управляващите
Отчуждителните процедури се правят от независими оценители. Техните оценки, каквито са, ние ги плащаме. Ако имате несъгласие, се подава колективен иск, доколкото знам, сте подали, и съдът може да определи дали това е цената, или трябва да дадем повече. Тези пари, които се плащат за отчуждителните процедури, са пари на всички български данъкоплатци. Така, че ние треперим за всеки лев.
Думите са на премиера Бойко Борисов, който на 1 октомври тържествено направи първа копка на Лот 1 от АМ "Струма".
Тогава 80-годишната Цветанка Челарска попита министърпредседателя "каква е тази цена от 41 стотинки на квадрат". На жената са й отчуждени 4 декара земеделска земя трета категория. Преди речта на Борисов тя дори се закани на хората от властта: - "Ще ги челосам с тоягата". И се разплака.

Източник : в-к Република


Завърна се група от младежки обмен в Турция

Групата на АРГО взе участие в международния проект „Entrepreneurial Spirit”, който се проведе от 20 септември до 27 септември в Гюзелялъ, Чанаккале. От организацията бяха изпратени 5-ма представители. Другите страни партньори в проекта бяха Естония, Полша, Литва и организаторите от Турция. Основните цели на проекта бяха да се засили активното европейско гражданство и да се предостави възможност на младите хора, от различни европейски страни, да работят заедно над общи задачи, което от своя страна да допринесе за развиване на техния иновативен и творчески дух и да подобри работата им в екип на междукултурно ниво. В тази връзка в програмата на проекта бяха включени както креативни работилници, така и дейности за междокултурно учение. Преобладаващата част от заниманията бяха с творческа насоченост. Активности свързани с пресъздаване на стереотипи от различните страни и създаването на нови държави на база на общи дискусии, допринесоха за междукултурното учене, а творческите занимания бяха свързани със създаване на керамични скулптори, рисуване върху вода и платно, театрални workshop-и. Също така на участниците бе дадена възможност да се запознаят по-детайлно с Дейност 1.1 - Младежки обем на програмата „Младежта в действие” чрез задача за разписване на проект, съответстваш на заложените цели на програмата. В програмата на проекта беше отделен един ден за посещение на античните градове Троя и Асос, както и на наградените със „Син флаг” плажове на Асос.


Антибългарски филм с огромен бюджет снимат в Македония

Информацията във Фрогнюз

Актуално.ком


Номинации „Пазител на Традициите“ 2011

Дайте своя глас в тазгодишните номинации "Пазител на традициите" ето ТУК


Младежката безработица – основен проблем пред страната ни

Четете ТУК


Видеоклип на Българския културен клуб - Скопие зове за българско самоопределение на населението край Вардара на предстоящото преброяване

От БККС са изработили и плакати със сходно съдържание в подкрепа на начинанието. Видеото и плакатите се разпространяват свободно, а председателят на БКК-Скопие Лазар Младенов приканва колкото може повече хора да споделят видеото, защото наистина „паметта на общите ни деди ни зове”.

Клипът и плакатите може да изтеглите от страницата на БККС


М. Ризински: Свободомислещите в Македония ги заплашват с линч като предатели на държавата

Четете ТУК


Протестите са неудовлетворена потребност от справедливост

http://society.actualno.com/news_362266.html


Гражданското общество се пробуди

Протестите на хората ясно изразяват нараненото им чувство за справедливост. Конфликтът не е етнически, а основното искане е за равенство в правата и задълженията на всички български граждани независимот от тяхната етническа или религиозна принадлежност. Толерирането на едни групи от обществото за сметка на други през последните 22 години наложи хората да излезнат на улицата. Гражданите най-накрая осъзнаха силата на гражданското общество и показаха на политиците, че трябва да създадат и съблюдават спазването на такива закони, пред които всеки българин да е равен.

Същевременно осъждаме всяка проява на насилие, верска или етническа нетърпимост.


Зам. председател на АРГО коментира пред Прес тв намеренията на БЮРМ да се присъедини към ЕС

http://www.presstv.ir/detail/196960.html


Кандидат-президенти с картончета в ДС

http://frognews.bg/news_39035/Kandidat-prezidenti_s_kartoncheta_v_DS/


"Бяла роза" прозвуча в центъра на Чикаго

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ZwdeRAsqTOY


Честит празник ! Честита 103-та годишнина от обявяване Независимостта на България!

На 22 септември 1908 г. във Велико Търново с манифест княз Фердинанд обявява независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта, а след това и Великите сили признават официално българската независимост. Обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г.


Корупцията отложи България за Шенген

Четете ТУК


Административен съд София-град: Кандидат-кмет на ЗЕЛЕНИТЕ съди кандидат-президента на ГЕРБ

http://www.eurochicago.com/2011/09/administrativen-sad/


Замина група по проект в Чанаккале

От 20 септември за една седмица в Чанаккале, Турция ще бъде група на АРГО, която ще участва в проект, насърчаващ предприемаческия дух. Водач на групата е Весела Василева


Ради Атанасов, IT специалист: Време е България да престане да бъде хартиена държава

Четете статията ТУК


Белград съди българи, “обиждали” Тито

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1035370


Македонците во САД ја прекинаа соработката со МПО - Канал 5

http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&eventId=80129&egId=13


Цената на некадърността

Статията може да прочетете ТУК


Търкалящи се грънци

Владимир Шопов

Какво мислят за твоето общество, култура и държава е по-важно отвсякога. Глобалното задръстване от информации, образи, предразсъдъци оставя все по-малко вратички, през които да се променят нагласите на новия суверен – световното обществено мнение. Въпроси като „какво мислят другите за теб”, „доколко е харесван твоя модел на развитие”, „какви са сравнителните ти предимства” и „колко харесвана е твоята култура и държава” не са академична закачка. От отговорите зависи кой купува продуктите ти, кой и как идва да инвестира или почива, доколко влиятелна е страната, за да си постига целите си в съвременния свят. Публичната дипломация остава един от основните начини за постигане на тези цели и все повече държави инвестират в нея. В нашия край на Европа кухата „културна дипломация” на комунистическите режими трябваше да запълва огромните дупки, оставени от провалите на икономическите и социални им системи. Но тази склонност сякаш си стои с нас. И досега ние говорим за себе си чрез тежки клишета в жанра „1300 години България”, „древна култура”, „и ний сме дали нещо на света”.

Докато това си върви, новите силни на глобалната сцена правят големи крачки. Китай е новата суперсила на публичната дипломация. Тя има размах, стратегия, бюджет и активност, която впечатлява всички наблюдатели. Създаването на културните институти „Конфуций” е сред основните инструменти на неговата публична офанзива. Към 2008 година техния общ брой е над 200 като по различни данни само в САЩ те са над 60, в повечето случаи базирани в университети. Заявките за отваряне на нови подобни центрове непрестанно растат. Китай подкрепя и изучаването на своя език от ученици в други държави. Само в САЩ тя финансира преподаването на езика на над 50 000 ученици в начални и средни училища. Страната полага усилия и да привлича бъдещите елити на Азия, Европа и северна Америка. Само през 2005 година тя е подкрепила програми за над 140 000 студенти, които са били на различни студентски обменни програми. Правят се инвестиции в собствени медии, насочени специално към външни аудитории. Помощта за Африка е вече над 10 милиарда долара.

Турция е друг скорошен пример едновременно на осъзнаване на важността на публичната дипломация и на начина, по който тя да се реализира. През 2008 година е създадена специална агенция за публична димпломация. Тя използва някои познати методи като издаване на различни публикации, семинари, но и по-иновативни подходи. Сред тях са производството на програми, телевизионни и кино филми (вече добре познати и в България), подкрепа и създаване на неправителствени организации и институти. Турският подход включва и финансирането на различни знакови жестове, които привличат публично внимание. Например, като жест към Армения, турските власти наскоро финансираха възстановяването на ранно-християнска катедрала в източна Турция на стойност около един милион долара. Друг основен инструмент е общуването с турците зад граница и използването им за целите на публичната дипломация. През последните години турският премиер и президент направиха обиколки на всички основни турски диаспори и използват срещите с тях, за да изпращат дипломатически послания. Например, президентът А. Гюл направи това в Германия и Франция през последните години по въпроса за преговорите между Турция и ЕС.

България естествено не може реалистично да очаква да влезе в една категория с Китай, а от доста време и с Турция. Все пак, императивите на глобалното време изискват реакция. Като цяло българската ситуация трудно подлежи на промяна. Вместо публична дипломация и проектиране на имидж и влияние, ние предимно имаме „комуникационни стратегии”, които най-често са преливане на пари от едни държавни структури към други такива. Стилистиката и съдържанието на дейността е в жанра „антично злато, древна история, славно минало”, допълнено с клишетата за големия културен „принос на страната към европейската цивилизация”. Образът на страната е поверен на чиновници и де факто делегиран на лековати гастролиращи журналисти, които са си написали материалите още преди да стигнат „Орлов мост”. В цялото това упражнение няма място за лицата на малкото българска нормалност, нейните истории, енергия.

В технологиите на представянето обаче никога не може да се скрие неспособността нацията и управлението да си отговорят на базови въпроси. Те не могат да заместят неспособността ни да формираме ясна картина за самите нас, за това къде сме и къде искаме да отидем, какво точно искаме да кажем на другите за себе си. Докато това продължава, единствената ни опция настина ще бъде да търкаляме старинни грънци, наследени от едно далечно минало и да се надяваме, че някой ще се впечатли от това!

www.reduta.bg


Успешно приключи конгреса на МПО

От 3 до 5 септември се проведе редовен конгрес на Македонската патриотична организация (МПО) в Хюрън, Охайо. По време на конгреса се избра нов ЦК, в който влизат Фред Меанчов, Лари Королов, Фил Никол, Асен Кобуров. "Македонистката" Андреа Алушев не бе избрана в новия ЦК на МПО, което е своеобразен успех по пътя за възвръщането на българския характер на организацията. Гласуван бе и нов устав.

Г-н Радослав Точев, консул на България, също уважи събитието като е произнесъл приветствено слово от името на премиер- министъра на РБългария.


Мирослав Ризински на свобода

Македонският българин и дисидент Мирослав Ризински, който беше осъден по скалъпено обвинение от македонските власти и в чиято защита се обявиха стотици български общественици и интелектуалци, както и всички български евродепутати, вече е на свобода и в момента се намира на територията на Република България.

Мирослав, за чиято драматична съдба информираха и авторитетни европейски медии (като ЕурАктив и др.), излежа почти целия 3-годишен срок на политически мотивираната си присъда като решително отказа предложението на македонските специалните служби да им сътрудничи и доносничи за свои близки и приятели, както и няколко предложения за "помилване" с неясни условия. В специална декларация от март тази година, Мирослав и неговите колеги от "Българския културен клуб" – Скопие категорично отхвърлиха и окачествиха като "гнусна търговия с хора" предложението на македонското правителство за размяната му срещу други македонски дисиденти, потърсили убежище и намиращи се на свобода в България.

Арестите на редица политически опоненти на македонското правителство, извършени напоследък, следват сценарий, който е по същество аналогичен с ареста и осъждането на Мирослав Ризински.

Мирослав продължава да се бори за пълната си юридическа и политическа реабилитация в Република Македония като в момента си търси и подходяща работа в България.

Мирослав Ризински изказва дълбоката си човешка благодарност на всички общественици, интелектуалци, културни дейци, държавници, обикновени граждани и представители на гражданското общество от Република България и на българската емиграция в Европа, САЩ и Канада, които му оказаха силна морална подкрепа през трудното време на неговото политическо затворничество.

Източник : Български Културен Клуб - Скопие


АРГО ще си сътрудничи със сдружението на младите учени Когито

С решение на УС сдружение АРГО прие да си сътрудничи със сдружението на младите учени Когито.


Създай листенце в подкрепа на българската природа

http://www.nivea.bg/products/sets/Pure%20Natural?nvem=/modules-components/ext/bg-BG/expertise-modules/Pure%20and%20Natural/Pure%20and%20Natural_set


Младенов се "погрижи" за Ризински, сега ще оправя политзатворниците в Беларус

Четете ТУК


Младежко допитване

По инициатива на Младежкия информационно-консултантски център „Интелект” - Плевен, в партньорство с Помощно училище „П.Р. Славейков” - Плевен, се обявява национално младежко допитване: „Какво можеш да направиш?”, научаваме от Милен Първанов, ръководител на центъра.
Чрез инициативата всеки млад човек ще има възможността да предложи виждане и мнение по въпроса с какво лично той би могъл да допринесе за повишаване осведомеността н...а обществото за незаразните болести (инсулт, сърдечно-съдови заболявания, диабет, рак и др.) В националното младежко допитване могат да участват млади хора на възраст до 35 години.

Всеки участник може да участва с едно мнение. Под него задължително трябва да са написани: трите имена на участника, възраст, учебно заведение, имейл.
Организаторите си запазват правото да не допускат до участие в младежкото допиване мнения, които не отговарят на темата.
Всеки участник приема изброените по-горе условия за участие и с изпращането на мнението си потвърждава съгласието си с всички упоменати условия.

Краен срок за получаване на мнения: 05.10.2011 г. на email: mikc.pln@gmail.com

Резултатите ще бъдат обявени на 16.11.2011 г. – Международен ден на толерантността, на сайтовете на Младежки информационно-консултантски център „Интелект” – Плевен, www.pleven.mikc.bg и Помощно училище „П.Р. Славейков” – Плевен, www.pu-pleven.hit.bg, а на 19.11.2011 г. – Световния ден без тютюнопушене, ще бъде публикуван и клипът „КАКВО МОЖЕШ ДА НАПРАВИШ?”.

Най-оригиналните младежки мнения ще бъдат изпратени до Световната здравна организация, а всички участници ще бъдат отличени с грамоти-послания

АРГО ще представя България по време на третата Средиземноморска среща в Италия

Сдружение АРГО ще представя България п овреме на третоот издание на Средиземноморската младежка среща, която ще се проведе в гр. Козенца, Италия. Официалната програма и информация за събитието може да видите ТУК

 

Новини Архив 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

©2010 Асоциация за изследване и развитие на гражданското общество. Всички права запазени.