Начало
За нас
Новини
Галерия
Форум
Файлов център
Документи
Подкрепете ни
Връзки
За контакти

Новини

На 21 септември се отбелязва деня на мира

Денят на мира е определен с резолюции на Общото събрание на ООН от 1981 и 2001 г. като ден за ненасилие и спиране на огъня в глобален мащаб.

21 септември е повод за равносметка и размисъл, за споделяне на надежди и очаквания. Един ден, в който оръжията би трябвало да мълчат. Eдна обедна минута на мълчание, в която милиони хора засвидетелстват без думи подкрепата си за един по-сигурен свят.

В деня на мира гражданите избират разнообразни форми да заявят, че искат да живеят в мир. Наистина за този ден ООН подготвя отчет на постигнатото от нейните органи, комисии и мисии – за умиротворяване на най-горещите конфликти. По-важна е обаче позицията на гражданите – на ветераните от войните с тежките им спомени; на децата и младежите с мечтите им за бъдещето.
Призоваваме Ви да се присъедините към тази световна инициатива. В двора на училището, в парковете и клубовете, на улицата – дайте малък знак за вярата си, че “мирът е в нашите ръце”.


100 000 подписа събрани за Севтополис

Около година след като започна мащабната национална кампания в подкрепа на проекта за реставриране и експонация на древния тракийски град Севтопилс и едва три месеца след старта на националната подписка за неговото осъществяване са събрани повече от 100 000 подписа. Припомняме, че подкрепа за идеята на арх. Жеко Тилев изрази преди време и УС на АРГО.
Ако още не сте подкрепили проекта може да сторите това на адрес : http://www.bgpetition.com/sevtopolis/index.html


15 септември 2008 - една тъжна дата

На 15 септември всяка година българското школо отваря вратите си за будните млади поколения на България. Всяка година тази дата се чака с вълнение и трепет от мало и голямо. Първолаците тръпнат да пристъпят прага на родното училище. Тази година 15 септември е една тъжна дата.Тъжна е, защото над 300 български училища няма да отворят врати. Тъжна, защото над 300 училища никога повече няма да посрещнат български ученици. Защото никога повече в тях няма да забие училищния звънец.

Страшно е когато една държава тръгва да закрива училища заради липсата на деца. Сбърката антибългарска политика на управниците на посткомунистическа България доведе до това десетки млади българи да напуснат пределите на Родината, да търсят препитание някъде другаде, да създадат и възпитават децата си далече от България.

Даниел Панчев


4

Костадин Личков ще представя АРГО по време на Балканския Младежки фестивал "Младежта на Балканите" в гр. Сандански

Тази година темата на фестивала ще бъде "Междукултурният диалог – ключов фактор за развитие и партньорство в младежкия сектор". В 5 последователни дни от 10 до 15 септември са включени различни прояви като : фестивално дефиле, фестивални концерти, конкурси за фестивална фолклорна двойка, конкурс за фотография, младежки еко хепънинг, пикник на Роженския манастир.


България, Румъния и Полша с най-мрачно демографско бъдеще

Изследователи от берлинския Институт за население и развитие са стигнали до извода, че Европа е застрашена от демографска криза поради застаряване на населението и много селски райони ще бъдат напълно обезлюдени, ако не се вземат мерки.

Според германските учени, без засилване на имиграцията, населението на ЕС ще намалее с 52 млн. души до 447 млн. през 2050 година, пише kafene.net.

Експертите, които публикуваха подробен доклад за демографското бъдеще на Европа, посочват райони на Полша, източна Германия, северна Испания и южна Италия, които могат да останат без население.

Като цяло, Исландия, Швейцария и Швеция са в най-добра позиция по отношение на демографското бъдеще на нациите, докато Румъния, България и Полша имат най-сериозни проблеми, според проучването, което използва 24 индикатора, за да стигне до тези изводи.

Средно с 1.5 деца на всяка жена в ЕС, всяко поколение е с 25% по-малко от предходното, съобщава докладът. През 2050 година средната възраст в съюза ще се покачи с 10 години, което предизвиква опасения сред икономистите.

Намаляването на броя на хората в работна възраст, комбинирано с по-високите разходи за пенсии и здравеопазване, ще намалят конкурентоспособността на ЕС в сравнение с другите бързо развиващи се райони на света, казват експертите.

Източник : News.bg


АРГО подкрепи кампанията "Защита на българската идентичност", подета от Общински младежки съвет - Перник

Кампанията цели да се съхрани автентичната многовековна история на България от чуждо посегателство, каквото се наблюдава от съседни нам държави от дълги години. С особено големи размери този процес се е разпространил в интернет пространството, достъпно до най-широк кръг от потребители. Неверни твърдения, изкривяване на историческата действителност и откровени лъжи, касаещи нашата родова памет, се наблюдават в множество македонски интернет сайтове, в чуждестранни електронни и печатни медии.

Младото българско поколение е разтревожено от тези вредни за Българската държава явления и е силно обезпокоено от бездействието на властимащите по въпроса, липсата на каквато и да е реакция и отсъствието на държавна политика за отстояване на националната памет и достойнство.

Ето защо, будната Българска младеж се чувства длъжна да даде отпор на тази вражеска експанзия в нещото, с което България най-много се гордее – славното ни и героично минало. Повод за нашето недоволство са ред публикации в електронното пространство от Македония, които си присвояват едни от най-великите български личности – Цар Самуил, Гоце Делчев, Яне Сандански, Даме Груев, Гьорче Петров и т. н.

ОМС дава началото на он-лайн подписка в подкрепа на кампанията „Защита на Българската идентичност”. Всеки желаещ, ще може да покаже съпричастност към идеята ни на адрес: http://www.bgpetition.com/identichnost/index.html


Българският казан

Докато продължаваме да се мамим и крадем един друг, вместо да си съчувстваме и да си помагаме, няма да живеем в нормална, цивилизована европейска държава, а в дяволски казан насред преизподнята.

Пълната статия може да прочетете тук


Свобода, а не страх! 11 октомври 2008г.- ден на общоевропейски протест

Голямо движение от хора и организации призовават всеки да се присъедени към европейкия ден за протест срещу тоталното наблюдение от страна на правителствата и бизнеса. На 11 октоври 2008 във всички европейски столици по едно и също време ще бъде дадено началото на събитията и протестите под наслов "Свобода, а не страх". Мирни действия за една по-човешка Европа.

АРГО се присъединява към справедливите искания! Не искаме второ ДС!

Повече информация можете да получите тук


Проблясъците на Анелия Крушкова

Шефката на Държавната агенция по туризъм миналата седмица изцепи нещо, за коего трудно бихме се сетили. Според Анелия Крушкова "българите до няколко години отново ще започнат да почиват у нас. В момента предпочитали по-далечните дестинации, за да разгледат забележителностите на Европа”

Тоест ако не сте разбрали уважаеми сънародници Вие ходите в Труция, Гърция и други чужди държави заради забележителностите, а не защото :

1/Българското Черноморие, Банско и др са погълнати от бетон и хотели "на една ръка разстояние", които наподобяват блоковете в някой люлински микрорайон

2/ Обслужването е под всякаква критика като често Ви обслужват намръщени сервитьори и бармани, на които по начало целият свят им е крив

Г-жо Крушкова, за разлика от българските новоизлюпени туристически босове, в чужбина гледат на туриста /клиента/ като на бог и се отнасят с него така. Там гледат в дългосрочен план. Не искам да съм лош пророк, но ако продължи тази политика Българското Черноморие ще последва примера на Банско, където към днешна дата има десетки пустеещи хотели и апартаменти, които се продават. Желаещи да ги купят обаче не се виждат на хоризонта.


Коментар на УС на АРГО по повод доклада на Европейската комисия и спрените пари

44


Снежана Йовева-Димитрова взе участие в две кръгли маси, посветени на проблемите пред българските училища в чужбина

Заместник- председателят на АРГО  Снежана Йовева-Димитрова взе участие в две национални кръгли маси, посветени на проблемите на българските училища в чужбина. Като експерт, който работи по проблемите на българските общности по света, тя се включи с изказвания и предложения в Парламента и МОН, където се провеждаха съответно двете дискусии. На 16 юли бе организирана от Асоциацията на българските училища в чужбина (партньори на АРГО) под патронажа на г-н Г. Пирински, на 17 юли бе проведена в МОН, организирана и от ДАБЧ.
Част от изказането може да се прочете tuk
.


София посрещна 150 делегата от младия елит на целия свят на Първата международна конференция "Модел Обединени нации"

В периода 20 – 27 юли 2008 г. гр. София за първи път стана домакин на вече традиционните по целия свят срещи на младите лидери на света „Модел ООН”. В седмицата на конференцията събитието под името Sofia International Model United Nations – SOFIMUN срещна 150 делегата от 36 нации от целия свят в Национален дворец на културата.

„Модел ООН” са най-разпространението конференции за млади лидери в света. Тяхната цел е работата по въпросите на Организацията на Обединените Нации в реална ситуация, при която участващите влизат в ролята на истински дипломати, взимат решения и представят резолюции като се стремят да представят адекватни решения на проблема, които след това се представят пред централата на международната организация.

За повече информация www. sofimun.org


Из дневника на Емел Етем

Ето какво се разпространява в интернет за това, какво е правила министърът на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем по време на взривовете в Челопечене.

6,28 сутринта - Нещо гръмна. Много важно.Да си гърми.
6.40 сутринта - Пак се гърми. Аман бе, човек не може да си поспи!
7.00 сутринта - Гърми и не спира. Досадно. Къде ми е закона, че да си
почета докато ми правят прическата и да си подбера тоалета.
7,30 сутринта - Фризьорката ми е притеснена нещо. Били гръмнали 2000
тона... нещо си там. Дреме ми, нали в моя си закон не го пише.
7.40 сутринта - Сергей ми звънна. Нещо му съборило кафето.Пита, знам ли
нещо.От къде да знам пък аз.Не знам, естествено.. И фризьорката нищо не
знае.Пита ме мене.Лигла.
8..00 сутринта - Някакъв военен ми звъни, Обяснявам му, че съм на фризьор и
да не ме безпокои.А, нач. щаба бил. Не го знам тоя. Абе, проверих си в
закона. Никъде не пише какво да правя.Пише, какво да не правя. Уу... тези
обувки не съм си ги носила още.
8.15 сутринта - Сергей настоява да ида да видя защо му подскача кафето още.
Да иде и да си види сам. Казах му го, ама го мързяло.Да ида аз, той бил шефа
и се нуждаел от очи и уши. Добре де, тръгвам. И Ахмед нещо любопитства, ама
и той зает. Е, все аз ли да ходя!?!!?
8.15 сутринта - Отидох, видях, скъсах си чорапогащника. Нещо гори, нещо
гърми, не е бедствие, не е авария. Не е природна катастрофа. Не е в моя
ресор. В моя закон си пише много ясно, Бедствие е земетресение от 10 по
Рихтер нагоре, паднал астероид, всемирен потоп и все такива неща. Бойко! Ти
си виновен! Да ти го кажа в очите.Аз да не съм министър на всичко? Що ме
разкарвате по никое време? И си скъсах чорапогащника и не можах да видя
къде ще почивам през лятото. Досадници такива. Помолих Ахмед да ми прати
актуалния списък на нашите фирми, които да се заемат с почистването.
11.00 преди обед - Пресконференции, досадно.Гладна съм...
23.00 преди полунощ - Сергей настоява да ходя по телевизиите и да обяснявам
какво пише в закона ми. Неграмотници! Да си го прочетат сами! Какво има да
обяснявам. Още ме е яд за чорапогащника!


АРГО подкрепи Кампанията за нощен транспорт в София

http://sofia-transport.wikidot.com/


Идва новата /работна/ сила - авторски материал на Даниел Панчев

Пълната статия може да прочетете tuk


1

Даниел Панчев пред ББТ : Целта на законопроекта за референдумите е да отвлече общественото внимание

Точно когато гърмяха взривовете край София Даниел Панчев коментира в сутрешния блок на ББТ законопроекта за референдумите. Според него целта му е само една - отвличане на общественото внимание от сериозните проблеми в държавата - корупцията по високите етажи, спрените пари от Брюксел, високата инфлация и обедняване на населението.

"По отношение на самият законопроект доста е висока летвата, която се предлага - 350 000 души, за да се свика задължително референдум.Според мен разумно е да са два пъти по-малко....Почти всички съседни държави са организирали поне по един път допитване до народа си след 1989г. като единственото изключение е България" коментира още Панчев.

Помолен да коментира и въпроса около взривовете около София и липсата на адекватна реакция от страна на държавните институции председателят на УС на АРГО се обърна чрез телевизията към Сергей Станишев незабавно да уволни министърката по бедствията Емел Етем. "Крайно време е това министерство, което паказа, че може само да харчи държавни пари да бъде закрито!"


Шок и ужас в Слънчев бряг

Хотелиери, ресторантьори и наематели на търговски обекти в Слънчев бряг са шокирани от безумно слабия сезон през това лято.Повечето от малките хотели са полупразни, заведенията също, а продавачите на сандвичи, дюнери и пици са категорични, че оборотите са катастрофални.Така например Тодор Д., собственик на ресторант от Свети Влас, сподели, че през миналата година през това време оборотът на заведението му е бил между 4 и 5 хиляди лева, а сега едва достига 50020 хотела от Слънчев бряг вече затвориха и обявиха фалит. Други 80 пък са обявени за продан.Като причина за срива на този сезон се смятат няколко фактора.

Първо - презастрояването на комплекса и вече отблъскващия му вид за туристите.

Второ - eвропейското първенство по футбол, което насочи много потенциални туристи към Австрия и Швейцария.

Източник : Общество.нет


АРГО се присъединява към кампанията на Инициативния комитет в подкрепа на граничаря Михаил Цонков

Да защитим граничар Михаил Цонков!” Това е мотото на кампания, подета вчера от бургаските медии в подкрепа на подведения под отговорност граничен полицай за това, че е изпълнил служебния си дълг. Журналисти от всички местни телевизии, радиа, печатни издания и информационни агенции организираха първия по рода си инициативен комитет. Причина за медийната кампания е повдигнатото обвинение за убийство по непредпазливост от Военна прокуратура на 32-годишния Цонков.
На 17 април при сблъсък с турски бракониери на калкан, нарушили морската ни граница, от служебното му оръжие е произведен изстрел, причинил смъртта на единия от рибарите. Михаил Цонков, заедно с още двама негови колеги са имали заповед да задържат чуждата гемия. При опит да спрат плавателния съд обаче, тримата срещнали яростната съпротива от страна на турците. Те не се подчинили и на заповедта да спрат, произнесена на три езика. Вместо това бракониерите опитали да потопят патрулния катер, като го надупчили с канджи. Започнал ръкопашен бой, при боричкането един от турците се опитал да избие пистолета от ръката на Цонков. Двамата се оплели в мрежите и при падането им служебният “Скорпион” гръмнал само веднъж. Изстрелът обаче се оказал фатален за Ерджан Ялчън, който почина на път за бургаската болница.

Ние от АРГО питаме: Откога изпълнението на служебните задължения е престъпление? Откога защитата на националните граници на РБългария се преследва от закона ?

Питаме и г-н Първанов, който е върховен главнокомандващ на българската армия, кога ще заеме позиция по случая или ще предпочете да се скрие като мишка за пореден път!

Призоваваме и всички българи масово да подкрепим граничен полицай Цонков!

Можете да подпишете подписката в негова защита tuk


Еcon.bg : 1/5 от младите българи - безработни

20 на сто от българите до 29 г. са безработни, съобщи Атанаска Тодорова, председател на „Младежки форум 21” към КНСБ.
Според Тодорова основните проблеми на младите българи на пазара на труда са несъответстващо на нуждите на пазара образование, трудното начало на първа работа, по-ниските заплати, имиграцията в развитите страни. За разлика от България, средното ниво на безработни младежи в ЕС е 16,5 на сто. 7,75 процента е безработицата у нас през 2007 г.
В същото време процентът на безработните българи до 35 години за миналата година достига 31,2 на сто. Данните са предоставени от Агенцията по заетостта в рамките на проект Югоизточна Европейска младежка мрежа. В него страната ни участва заедно с още 10 страни от региона. Сред тях са Македония, Сърбия, Румъния и Унгария.
Друг проблем на българските младежи е ранното започване на работа. Голяма част от учениците работят след часовете или в събота и неделя предимно в големите вериги за бързо хранене, обяви Тодорова. По думите й стремежът към заетост има и своята отрицателна страна, тъй като много от учениците отпадат от образователната система.


Даниел Панчев участва в обучение на Фондация "Джон Атанасов"

Обучението на тема "Правна уредба на статута на неправителствените организации и възможностите за ефективното им участие в развитието на гражданското общество"се проведе на 11,12 и 13 юни в х-л "Империал", гр. Пловдив. Организатор бе Фондация "Джон Атанасов, която провежда цикъл от семинари в рамките на проект, финансиран от ОП "Административ капацитет".


Изложба за Рила

На 5 юни в градинката между Парламента и СУ "Св. Климен Охридски" се откри изложбата "Чиста и свята Рила". Целта беше да се покажат красотите на планината и наред с това погромите, направени вследствие на незаконно строящите се съоръжения край Паничище.

Снимка от събитието tuk


Подкрепете Севтополис!

Повече информация link

Писмо-подкрепа от страна на АРГО tuk

Подпишете подписката tuk


Приключи националния конкурс за есе "България в моите мечти"

На 30 май в НИМ тържествено бяха връчени наградите на отличените участници в конкурса "Бълтария в моите мечти". Журито с председател Снежана Йовева имаше нелеката задача да изчете повече от 290 есета на участници от цялата страна. А ето и кои бяха наградените :

Категория 9-12 клас

1-во място - Яна -Ивана Бояджиева /Кърджали/

2-ро място - Силвия Янакиева /Варна/

3-то място - Ивет Димитрова /Свиленград/

Категория 6-8 клас

1-во място - Георги Господинов /Сливен/

2-ро място - Виктор Механджийски /Пловдив/

3-то място - Виктория Раева /Пловдив/

Журито връчи и специални награди на Елеонора Граматикова и Мила Божкова /Варна/, както и на Мария Рангелова и Виолета Илийкова /Пловдив/. Поощрителни грамоти получиха още Станислава Моллова /Пловдив/, Любов Нейчева /Самоков/, Маги Димитрова /Самоков/, Деница Зайкова /Пловдив/, Хазел Хайрула /Раднево/, Грациела Маринова /Попово/, Елени Даниил /София/. Призът за най-малък участник взе Елена Халачева. Присъдени бяха и специални награди за учители, от чиито училища са участвали най-много и оригинални есета - Станка Вълова /Кърджали/, Радослава Стоянова/Самоков/.

По покана на АРГО специален гост беше актьорът Мариус Донкин, който награди част от победителите.


Внесохме отчета за дейността на АРГО през 2007г.

Александра Йосифова и Даниел Панчев подадоха Доклад за годишната дейност на АРГО за 2007г. пред Регистъра за ЮЛНЦ. По закон всяко НПО, регистрирано в общественополeзна дейност е длъжно да предостави информация до края на м. май на всяка календарна година.


Александра Йосифова взе участие като представител на АРГО в националната конференция на българските НПО

За повече информация относно конференцията натиснете тук


Планински водачи питат в отворено писмо защо БТС мълчи за Рила

Пълният текст на писмото може да прочетете тук


Психолози от БАН : 75% от младежите не знаят за какво живеят

http://bluelink.info/mladezhi/?x=4852


АРГО участва в дискусия относно политиката спрямо българите по света

Асоциацията за изследване и развитие на гражданското общество бе една от малкото неправителствени организации, поканена да участва в Националната кръгла маса на 13 май 2008 г. в НДК, посветена на новата политика към българите по света, организирана от ДАБЧ и МВнР. Снежана Йовева-Димитрова представляваше АРГО като експерт, който работи по проблемите на българските общности и по техните конкретни изследователски песпективи, участвайки в международни  проекти по темата.

Самата стратегия  за българите по света се разработва ресорно от различни министерства вече повече от година, но неправителственият сектор в България организира поредица от обсъждания със съвсем конкретни предложения, които мълчаливо бяха подминати. Йовева участва в някои от тях, където представи позицията на АРГО. Още по-голямо учудване породи фактът на дискусията, че някои от организациите, които осъществиха най-живите дебати по темата, бяха игнонирани в качеството им на гости.
Идеите и намеренията бяха в изобилие на тази кръгла маса, но нито се позволи да се случи дебат, нито парите за реализацията на идеите се каза, че ще ги има.

Българите зад граница ще продължат да се спасяват поединично, избягвайки тромавия и затормозяващ контакт с българските институции и администрация. А желаещите да получат българско гражданство наши сънародници от старите диаспори в Молдова, Украйна, Македония, Западните покрайнини..., ще се давят в бумащина и ще чакат администрацията да избута дългата процедура по разглеждането на документите, която е от 3-4 години в момента, защото не достигал административен капацитет ...
 За съжаление, България ще продължава да се лишава от наши, свежи български мозъци, които милеят за страната ни много повече, отколкото биха го правили, ако живееха постоянно тук. Но пък отвреме на време ще ги канят по кръгли маси, за да ги превръщат  в подходящ фон за такива форуми с неподправения им патриотизъм.
 


Почит към паметта на загиналите войни в Македония на 6 май

На 6 май 2008 г. в Ново село, Струмишко, Македония на военното гробище се състоя  тържествена заупокойна молитва от митрополит Арсений и духовници от Струмишката епархия. Зам. председателят на АРГО Снежана Йовева-Димитрова беше от почетните гости на събитието, пристигнали от България за събитието.  Други специални гости бяха: проф. Божидар Димитров, Директор на НИМ, проф. Свинаров, архитект Диков, Ана Кузнецова, Виржиния Борисова, д-р Тодор Чобанов, Радослав Точев и др.
Участието на наш представител на тези тържества в Македония не само затвърди приятелството и доброто партньорство между Фондация «Българска памет» и АРГО, но и зададе параметри за нови съвместни инициативи.


Участвахме в дискусия за промяна на Закона за избиране на народни представители

На 16 април Даниел Панчев и Костадин Личков участваха в дискусия за промяна на избирателния закон. Срещата се проведе в конферентната зала на София прес и в нея участваха представители на редица граждански организации. Представителите на АРГО изразиха становище за преминаване към пропорционална преференциална система и промяна на методът Донт, който към момента разпределя мандатите по най - несправедливия начин.


АРГО подкрепи инициативата "Да си върнем държавата"

В специално писмо, подписано от Снежана Йовева - Димитрова, се изразява подкрепа за подетата от електронната медия Фрогнюз кампания "Да си върнем държавата". " Вярваме, че единствено чрез ясно изразена и единна гражданска позиция и разбира се, политическа воля и демократични политически практики промените в България ще започнат да стават реалност....Смятаме, че подобен род инициативи ще имат отзвук и още веднъж подкрепяме вашата инициатива, в която има патриотизъм и желание за промяна, за да се запази българската идентичност в условията на Европейския съюз" се казва още в писмото.

Повече за инициативата може да прочетете tuk


2

Участвахме в предаването "Аларма"

Даниел Панчев от АРГО, Орлин Георгиев от МИР-Варна, млади франкофони и студенти -политолози от Нов български университет участваха в предаването "Аларма" по БНР. Тема на дискусия бе младежката активност и механизмите за нейното насърчаване.


Асоциация за изследване и развитие на гражданското общество

Фондация Българска памет

съвместно с АСОЦИАЦИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА В ЧУЖБИНА 

ИЗРАЗЯВАТ Позиция ОТНОСНО: Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за народната просвета 

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА, 

АСОЦИАЦИЯТА ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО И АСОЦИАЦИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА В ЧУЖБИНА като неправителствени огранизации с ясни граждаски позиции изразяват своето КАТЕГОРИЧНО несъгласие с отмяната на т.4 от чл.16, според която Държавните образователни изисквания (ДОИ) се отнасят и за “усвояването на книжовния български език”. Освен това чл. 15. (1) гласи, че “Държавните образователни изисквания определят равнищата на необходимата общообразователна и професионална подготовка и създават условия за: [...] т. 3. усвояване на основни научни понятия и принципи за интегриране на минал опит с нови знания от различни области на науката и практиката”, а чл. 16. “Държавните образователни изисквания се отнасят за: [...] т. 4. усвояването на книжовния български език”.

Солидаризираме се и с експертното мнение на преподавателите от Факултета по славянски филологии към СУ ”Св. Климент Охридски” и подкрепяме тяхното становище.Българският книжовен език е даденост, която се получава, унаследява по рождение. Той е етноопределител и носител на национална идентичност и гордост.От приемането на Проекта за Закон за изменение и допълнение на Закона за народната просвета ще произтекат и противоречия особено с националните стратегически цели в България, но и с общата езикова политика на ЕС.

В чл. 3. от Първа глава на Конституцията на Р България, ясно е казано, че “Официалният език в републиката е българският”.

Надяваме се, че това недомислено предложение ще бъде преразгледано и отложено в този му вид. София,

08.04.2008

Даниел Панчев, Председател на АРГО

Д-р Милен Врабевски, Председател на Фондация Българска памет

Доц. Боян Кулов, Председател на Асоциацията на българските училища в чужбина


Костадин Личков : България - Страна на корупцията

Пълната статия може да прочетете tuk


Представихме аналитичен доклад за младежта и младежката политика на среща в НБУ

На 28 март в Нов български университет Даниел Панчев и Иво Марков представиха доклад за състоянието на младежта и младежката политика. Докладът е част от проект "Активни младежки инициативи за гражданско общество", финансиран по Програма "ФАР" на ЕС.


"България в моите мечти" - конкурс за есе за ученици от 6 -ти до 12-ти клас

Асоциация за изследване и развитие на гражданското общество съвместно с Фондация "Българска памет" организират Конкурс за есе "България в моите мечти” за ученици от 6-ти до 12-ти клас по повод 130-та годишнина от освобождението на България от османско робство.

Есетата да бъдат до 4 стандартни страници на български език - формат doc или rtf., шрифт Times New Roman 12.
На отделен файл, който да се изпрати заедно с есето, да бъдат изписани трите имена на участника, дата и година на раждане, клас, учебно заведение, адрес и телефон за връзка.

 Краен срок 15 май 2008 г.
Есетата да се изпратят в електронен вариант на един от посочените мейли:
yoveva_sn@abv.bg
fbp@comac-medical.com
argobg@yahoo.com
или на адрес: 1619 София, общ. Витоша, бул. Ген. Кутузов 23А, ет. 1

Жури:
>> Почетен председател на журито: проф. Божидар Димитров - Директор на НИМ
>> Председател: Снежана Йовева-Димитрова, заместник-председател на АРГО
>> Комисия: д-р Милен Врабевски и Даниел Панчев
Награди:
1-ва награда - екскурзия (двудневна) до знаков исторически град или обект в България.
2-ра награда - еднодневна екскурзия в България.
Поощрителни награди - книги, енциклопедии, атласи.
Специална награда за оригинален сюжет.
Специална награда за преподавател, от чийто клас има най-много и качествени участия в конкурса.

Наградите ще бъдат тържествено връчени от почетния председател на Фондация “Българска памет” проф. Божидар Димитров на 24 май - на светлия ден на Славянската писменост и просвета.


Наш човек участва в кръгла маса на тема "Да бъдеш българин в Австрия"

На 26 март Снежана Йовева - Димитрова участва в дискусия на тема "Да бъдеш българин в Австрия", провела се в Червената къща. Организатори на събитието бяха Австрийско посолство в България, Център за култура и дебат "Червената къща" и Център за европейски бежански, миграционни и етнически изследвания. Главната цел на дискусията според организаторите на проявата е да се повиши осъзнатостта в българското общество по отношение на миграцията и контролиращите и регулиращите я политики в сферата на една разширена Европа.

Източник : Rehouse-sofia.org


Петиция "Да спасим Перелик"

Проект "Перелик " предвижда построяването на 214 км. ски писти и лифтове като по този начин ще бъде унищожено едно от малкото непокътнати места край Смолян, ще бъдат изсечени елитни борови и свърчови насаждения, ще бъдат прогонени за пореден път животинските видове, спасили се от района на Пампорово.

Подпишете петицията , за да не се случи това tuk

Източник : Bluelink


Участвахме в дискусия "България - една година след членството си в ЕС"

На 14 и 15 март в хотел "Жеравна", гр. Банкя се провде семинар на тема "България - една година след членството си в ЕС". От страна на АРГО участваха Даниел Панчев и Александра Йосифова. Г-н Панчев бе включен в трети панел като говори по темата за обществено мнение и гражданско общество в България, година след членството. Повече информация може да прочете тук


Крайно време е София да удари с юмрук пред Скопие - едно интервю на Даниел Панчев пред Фрогнюз

Цялата статия може да прочетете ТУК


5

Даниел Панчев пред Радио Благоевград за пожара във влака София - Кардам и за отношението на държавните институции

Председателят ан УС на АРГО коментира пред Радио Благоевград трагедията във врака София - Кардам и закъснелите мерки от страна на държавата. "Безумство е при такава трагедия да не се отмени приемът по случай трети март в Резиденция Бояна. Вместо да скърбят заедно с цялата нация се нагледахме как нашия политически елит яде и пие на корем. Недопустимо е и поведението на президента, който вместо на лов в Симитли трябваше да отиде при близките на загиналите",заявиДаниелПанчев

Честита Баба Марта!

3


Снежана Йовева-Димитрова взе участие в семинар на тема "Управление на разнообразието"

На 26 февруари 2008 г. АРГО чрез своя заместник-председател г-жа Снежана Йовева-Димитрова взе участие в Националния семинар “Управление на разнообразието”, който се проведе в Българската търговско-промишлена палата. В семинара се дискутираха спецификите при подбор на персонал, миграционните потоци и гъвкавостта на трудовите политики в ЕС, разнообразието и стратегическите умения и разумни решения при конкретни бизнес практики. 


Участвахмe в дискусия "Бъдещият политически модел на България - добрите алтернативи"

По покана на Фондация "Млади европейци за сигурност-България" АРГО участва в дискусия на тема "Бъдещият политически модел на България-добрите алтернативи", проведена на 26 февруари във Философския факултет на СУ "Св.Климент Охридски". По време на дискусията бяха застъпени въпроси, касаещи необходимостта от промяна на избирателната система, референдумите - начин на употреба и др. Участниците обсждаха и какъв модел за справяне с полтическата корупция би бил подходящ за българските политически условия


Наши представители участваха в дискусия относно политиката на България спрямо българските общности в чужбина

Снежана Йовева-Димитрова и Николай Николов бяха представители на АРГО в състоялата се дискусия на 25 февруари 2008 г. в хотел ХИЛТЪН, която бе по темата за политиките към българите в чужбина на базата на доклада от МВнР.Като експерт, който се занимава с проблематиката в научноизследователски план, Йовева посочи, че е необходимо провеждането на диференцирана политика към различните български общности в чужбина, поради тяхното разнообразие, исторически развой и специфики. Тя предложи да се създаде научноизследователски институт към ДАБЧ, който да осъществява проучвания и анализи, разпространение на книги, обучение на лектори по примера на славянската практика като Матица Словенска, Матица Србска или пък Гьоте институт или Институ Сервантес, примерно, които са държавни структури. Така ще може след това да се водят успешни политики към общностите.


Среща в Перник

На 16 февруари 2008г. се състоя среща на представители на АРГО с други неправителствени организации в гр. Перник. Инициатор на събитието бе Общински младежки съвет-гр Перник. От страна на АРГО участваха Николай Николов и Костадин Личков. Срещата завърши с подписване на Споразумение за партньорство, организационно взаимодействие и сътрудничество между представените младежки организации от София и Перник


Среща с украинския посланик Н. Пр. Виктор Калник

Снежана Йовева, Николай Николов и Даниел Панчев присъстваха на среща в украинското посолство по покана на украинския посланик в България Н. Пр. Виктор Калник. Поводът бе подкрепената декларация от страна на АРГО за осъждане на сталинския геноцид над украинския народ, при който загиват и десетки хиляди българи от Бесарабия и Таврия. На срещата присъстваха и други обществени организации, застанали зад инициативата.


И пак за Рила....

6

“Рила виси на косъм” бе лозунгът събрал стотици младежи в протестно шествие срещу застрояването на Национален парк “Рила”. Младежите - студенти, членове на различни екологични организации и запалени планинари скандираха “Рила ни е мила”.Протестиращите попитаха какво се е случило със събраната преди година подписка от тях в защита на природен парк “Рила”. Те апелираха към високопоставените представители на властта да спазват законите в страната и да отговорят на предаденото им искане за спасяване на резервата.
Шествието завърши с импровизиран концерт с тъпани, барабани и различни ударни инструменти. Всички участници се включиха с ръкопляскания. Инициативата е на неформалната група „Граждани за Рила” и коалиция “За да остане природа в България”, обединяваща над 20 неправителствени организации и сдружения.
Източник : Информационна агенция "Фокус"

Новини Архив 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

©2010 Асоциация за изследване и развитие на гражданското общество. Всички права запазени.