Начало
За нас
Новини
Галерия
Форум
Файлов център
Документи
Подкрепете ни
Връзки
За контакти

Новини

МВР следи интернет-кореспонденцията ни само, ако се съмнява ?!

Тайните служби и МВР в България ще могат да бъркат в интернет кореспонденцията ни, но само при съмнение за извършване на тежко престъпление, т. е. такова, за което наказанието е над 5 г. лишаване от свобода, съобщи БТА.
Това решиха вчера депутатите с промени в Закона за електронните
съобщения. Срокът за съхраннение на информацията от интернет доставчиците пада от 24
на 12 месеца.След това събраните данни задължително ще се унищожават.
Парламентът отряза и искането на МВР да има право да се завира в лична
кореспонденция във всякакви случаи.
Родните полит-трегери решиха още Комисията за регулиране на съобщенията
да има право да раздава временни лизензи за аналогови честоти без търг и
конкурс. Това са тези на които се излъчват в ефир в страната наши медии.
Източник : Българица,САЩ


Николай Николов, Александра Йосифова и Християн Даскалов участваха на среща в Благоевград

На 25 февруари нашите представители участваха в избирането на представители от Югозападен регион в новосформиращия се Младежки консултативен орган (МКО). АРГО вече има свой представител в лицето на Християн, който освен това представлява младежта от гр. Перник.


136 години от обесването на Апостола...поклон!

Във връзка с годишнината от обесването на Васил Левски по традиция членовете на АРГО поднасят цветя пред паметника на Апостола в центъра на София. Тази година след приключването на церемонията ще се насочим към бул. "Ал. Стамболийски" 20 - В, където от 19:00 часа се организира лекция на тема "Устройство на държавата, политическа и партийна система, представителна демокрация и демокрация на участието".


Илиян Янев взе участие в дискусия на тема “Позитивно мислене и реалистични очаквания на гражданските организации в България в условията на глобална икономическа криза”, организирана от Фондация Лале

Целта на дискусията бе да постави за обсъждане въпроси, свързани с промени в нагласите и нуждите на обществото в условията на световната икономическа криза и по специално ролята на гражданските организации, развитието на дарителството, както и традиционния въпрос за различията между хуманитарна подкрепа и устойчиво социално развитие.

Дискусията се проведе на 17 февруари в зала „Пеша Николова”, Център за култура и дебат " Червената къща".


Изпреварихме сърбите! Белоградчишките скали са вече първи!

http://goodnews.actualno.com/news_221796.html


Пълноценната реализация на младите хора в България - мит или реалност

През последните 20 години младите хора в България водят оспорвана битка със своите баби и дядовци за челната позиция в една сива и мрачна класация, а именно “Кой отнесе контрите от прехода най-силно?” Дали онези, отдали огромната част от съзнателния си живот в труд за собствената си страна и получили в отплата мизерия и нищета, или техните потомци, имали неблагоразумието да се родят и изграждат като личности в условия на нравствен и социален упадък…

Пълният текст на есето на Християн Даскалов може да прочетете ТУК


Малък български паноптикум

Идеята за развитието на българския туризъм, която ще опиша по-долу, всъщност не е моя. Тя внезапно осени мой приятел чужденец при второто му посещение в страната. Но ето как започна всичко…

Продължението четете тук


За някои реалности пред обучението на човешките ресурси в България

http://www.obshtestvo.net/content/view/1109/6/


Мургина закрила отделите, сигнализиращи за измами с ДДС

В края на миналата година отстранената вече от длъжност директорка на НАП започнала открита конфронтация с одитиращите и проверяващи отдели

Повече информация може да прочетете ТУК


Честит Трифон Зарезан!

http://vbox7.com/play:547b6c53


Честит Рожден ден на почетния член на АРГО Мариус Донкин!

С пожелания за здраве, щастие и още много звездни роли в театъра !


Нов онлайн-форум "Младите хора и вземането на решения"

Да помислим заедно - да включим младите хора в процеса на вземане на решения" - това е наименованието на проект на Европейския институт в партньорство с "Дарик-радио", който предвижда регионални дискусии по актуални теми.

В рамките на проекта екипът е създал онлайн-форум, в който ще бъдат обсъждани предварително темите за регионалните срещи. Най-интересните предложения, мнения и коментари от форума ще бъдат обсъждани по време на дискусиите.

Форумът вече е активен на http://forums.europe.bg/index.php и се казва "Младите хора и вземането на решения".

Източник : Europe.bg

Иван Игов, психолог: Бунтът на младите е за бъдеще, не за пари

През последните няколко години у нас масово се живее на кредит. Има повече свободни пари за харчене, за покупки. Ценностите се изместиха към потреблението. И бунтът на младите днес е всъщност все още недостатъчно осмислен протест срещу безценностното потребителско общество.
Студентите, родените на границата на Прехода или по време на този Преход, искат да имат нови ценности. Не пари, не възможността да купуваш на кредит, не възможността да пътуваш из целия свят. Едно време ние си мечтаехме да имаме точно това и смятахме, че тук е щастието. Но се оказа, че щастието наистина не е в парите. Щастието дори не е в свободата, когато ти не осъзнаваш тази свобода, когато тази свобода не е твоя. Нищо ново не се случва. Сигурно сте чували, че в края на 60-те години децата на Европа породиха доста силни социални сътресения, така наречените бунтове на младите - 68-ма година. Това са точно бунтовете на потребителското общество, двайсет и няколко години след войната. Икономиките започват да се стабилизират. Хората да потребяват повече, да искат повече. Но забравят, заровени някъде, ценностите си. Ето това се случва у нас.
Но нашите политици не осъзнаха, че промените на нещата се правят лесно, но човешките ценности, съзнанието на хората, се променят много, много по-трудно. И загледани в това да оправим икономиката или да оправим личния си живот, да имаме по-добри доходи, да се справяме по-добре, забравихме, че трябва да възпитаваме децата си. Не само в семейството, а и в обществото като цяло. Всички случаи на насилие и агресия, всичко, което всеки ден виждаме, е именно резултат на това - забравихме, че една икономка или една държава се оправя по-лесно, отколкото човешкото съзнание и ценности. Децата ни, тези които сега израстват, останаха без тях. Те още не знаят въпроса, но казват: "Ние не искаме да живеем така". Така че тези бунтове ще продължават, докато не се научим да говорим на техния език.
Ние сме на едно от първите места в Европа по самоубийство на деца и юноши. Всяка година 50 и повече деца слагат край на живота си, защото не виждат смисъл. Това вече е страшно. И в края на краищата младите хора излизат на улицата, за да ни кажат: Вижте ни. Обърнете ни внимание. Дайте ни шанс за бъдещето.

Източник : Агенция Фокус

В. Рашидов: "Майната им на тези, дето са на власт! Да дойдат нови, млади хора"
Скулпторът Вежди Рашидов обяви, че нямаме национална кауза и доказателство за това бил фактът, че през ХХІ век все още говорим за етноси, вместо за просперитет и технологизация на нацията. Той самият каза, че много трудно би гласувал, защото цял живот е бил достоен български гражданин и никой не може да го дели по етнос, което било свещено право. Емоционално Рашидов обобщи: "Майната им на тези, дето са на власт. Остарях. Да дойдат нови, млади хора".

Frognews.bg


Гласувайте за Белоградчишките скали - едно от седемте чудеса на света

Пръв през 1841 година пътешественикът Жером Бланки описва фантастичното
скално видение Белоградчик с думите: "Нито прочутите клисури на Олиул в
Прованс, нито дефилето Пинкарбо в Испания, нито Алпите, нито Пиренеите, нито най-древните планини в Тирол и Швейцария притежават нещо, което би могло да се сравни с това, което видях в България при Белоградчик".

Белоградчишките скали са номинирани за участие в световната класация
за седемте чудеса на света, съобщи БТА.
Кметът на града Емил Цанков обяви началото на националната кампания в
подкрепа на природния феномен. Той отбеляза, че участието в тази класация е
златен шанс за България и националния туризъм.

До 7 юли ще бъдат определени 77 финалисти от общо 261 обекта от 222
държави, избрани в края на миналата година.
Световното онлайн допитване, което ще определи новите седем чудеса на
света, приключва през 2011 година и в него може да се участва чрез гласуване
на сайта: http://www.new7wonders.com/nature/en/nominees/europe/


ГЛАСУВАЙТЕ ЗА РОДНИЯ ПРИРОДЕН ФЕНОМЕН :http://www.new7wonders.com/nature/en/nominees/europe/c/BelogradchikRocks/


Бъдещето на Витоша

Любомир Попйорданов от БААТ пред микрофона на РФИ за плановете за развитие на ски инфраструктура в планината, алтернативните възможности, позицията на кмета на София и потребностите на столичани. Пълното интервю чуйте ТУК


Открита дискусия на тема "Администрация, европейски фондове, публични средства"

Даниел Панчев от АРГО, Калоян Методиев и Любомир Вълков от ОНБ участваха в дискусия, организирана от ПП "Зелените". Кратко видео от срещата може да видите ТУК


След третото му уволнение в рамките на две години екс съветника по сигурността на президента Първанов Николай Слатински пред Обещство.нет: "Днес все още се действа по Сталински"

Пълното интервю четете тук


Спряха поредните европари

Европейската комисия няма да възстанови плащанията по трите мерки от земеделската програма САПАРД, които бяха замразени още пролетта на миналата година, съобщи в понеделник говорителят на главната дирекция "Земеделие" Майкъл Ман. Решението е взето от дирекцията след консултации с Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) и след анализ на предадения в края на миналата година план за действие на българските власти.
Според експертите на комисията България не е успяла да изпълни изцяло две от заложените в собствения й план мерки - вкарването на делата за нарушения в съда и премахването на фирмите фантоми, печелещи финансиране.

Решението на Брюксел идва само седмица след като вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева прогнозира, че парите по САПАРД ще тръгнат, а под заплаха са само средствата за преработвателната индустрия. Вчера тя не беше открита за коментар.

Източник : Dnevnik.bg


"Отчайващо" изглеждало на ЕС положението у нас

В Брюксел се съмнявали, че част от европейската финансова помощ за България изобщо не достига до крайното си предназначение и се отклонява към партийни каси и за предизборни цели.
 
Никакъв напредък, дори връщане назад в борбата с висшата корупция и организираната престъпност в България - това най-вероятно ще констатира Европейската комисия в предстоящия си доклад по темата през февруари. Високопоставен източник от комисията определил като “отчайващо" положението на страната ни спрямо наблюдението, упражнявано чрез т.нар. механизъм за наблюдение и проверка. По думите му миналата година в Брюксел са се съмнявали, че част от европейската финансова помощ за страната ни изобщо не достига до крайното си предназначение и се отклонява към партийни каси и за предизборни цели. “Комисията вече губи търпение спрямо България”, каза източникът. Според него докладът ще бъде фактически и ако съдържа оценки, те ще са съвсем кратки и не политически. Фактите в него обаче ще говорят сами за себе си. Очаква се да е кратък - от 8 до 10 страници - и комисията да го обяви в ден сряда (11 или 18 февруари), добави той.

Марк Грей, говорител в Комисията, категорично отхвърли цитираните изявления. “Хората, които ви казват това, нямат абсолютно никаква представа какво ще има в доклада", каза той. Грей отказа да коментира съдържанието му, преди да бъде публикуван. “Има многобройни оплаквания на чуждестранни компании от България в комисията - главно от корупция и слаба администрация. Те просто валят”, каза под условие за анонимност втори много добре информиран източник в Брюксел. Български източник, запознат с подготовката на доклада, потвърди, че се очаква отново да бъде констатирана липсата на присъди и “убедителни резултати”, свидетелстващи за борба с корупцията и подземния свят. По думите му ще бъдат констатирани “тежки проблеми в съда”. “Със сигурност ще бъде отчетено, че не беше съставена парламентарна комисия, която да упражнява надзор върху Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС)”, добави източникът. Според него може да се очаква положителна оценка за Инспектората на Висшия съдебен съвет.

Източник : Интернет


Днес дадоха България на Сталин

На днешната дата ( 4 февруари) трите най-големи започват разпределението на Света през
1945г. Тази среща остава в историята с прословутите сини листчета, на които "с
молив и проценти" е определена съдбата и на България*


КАКВО СЕ СЛУЧИ?*
В периода 4 – 11 февруари 1945г. се провежда Ялтенската конференция,
известна и като Кримска конференция.В нея участват държавните ръководители на съюзническите държави от Втората световна война - СССР (Йосиф Сталин), САЩ (Теодор Рузвелт) и Великобритания (Уинстън Чърчил) малко преди края войната.
Моментът е исторически, защото изходът от войната вече е ясен, но всъщност
остават редица нерешени важни въпроси. Сталин, Рузвелт и Чърчил уточняват плановете за окончателния разгром на нацистка Германия; набелязват основни принципи на следвоенния международен ред и прякото участие на СССР, САЩ и Великобритания в решаването на
унаследените от войната проблеми. Взема се решение за разделяне на Германия
на 3 окупационни зони (съветска, американска и британска, като от
американската и британската зона се отделя територия за френска окупационна
зона). Разпределят се земи, граници и зоните на влияние в цял свят.
В това число на България, като я превръщат в сателит на СССР за следващите
45 години. Държавниците одобряват подготовката на конференция за приемане на Устава на
ООН и за нейното създаване.
На 13 февруари се приема споразумение за Далечния изток, което признава
Монголската народна република, предоставя Южен Сахалин и Курилските острови
на СССР, постановява сътрудничеството между Съветския съюз и Китай.
СССР се съгласява да участва в разгрома на Япония 3 месеца след края на
войната в Европа.
Конференцията завършва на 11 февруари 1945 г., за това време е решена
съдбата на Европа за следващите... 50 години. Приети са исторически решения
за следвоенното устройство на света, "Декларация за освобождението на
Европа", в която съюзните държави подчертават стремежа си да съгласуват
действията си при решаването на политически и икономически проблеми в
следвоенна Европа.
Тримата лидери постигат договореност и за границите на Полша и окупационните
зони в Германия.Конференцията препотвърждава договорката между Чърчил и Сталин, постигната в Москва през октомври 1944 г. за Балканите.
По предложение на СССР конференцията обсъди въпроса за Югославия. Касаеше се
да се ускори образуването на един­но югославско правителство съгласно
споразумението Тито— Шубашич от 1 ноември 1944 г., което още не бе изпълнено
по­ради позицията на крал Петър II и емигрантското правител­ство, поддържани
от англичаните.Тази среща между най-големият "Сър" и най-големият "другар" остава в
историята с прословутите сини листчета, на които "с молив и проценти" е
определена съдбата и на България.


Евгени Веселинов, ОБЗОР Българица, САЩ


Отбелязваме 50 години от възстановяването на дипломатическите отношения между Япония и България

Повече информация можете да прочетете ТУК

Поздравителният адрес до Н.П. Цунехару Такеда от името на АРГО може да видите ТУК


Участие в Сутрешния блок на ББТ Информационно утро

На 3 февруари Даниел Панчев като председател на УС на АРГО участва в сутрешния блок на ТВ ББТ. Тема на разговор бе "Дораснахме ли за гражданско общество". Още веднъж изхождайки от последователната си позиция през годините г-н Панчев призова българите да излезнат масово да гласуват, за да се спре с практиката 20 % да избират един и същ компроментиран и корумпиран елит. "Идеята е да направим България по-добро място за живеене, а не да търсим реализация навън" завърши своето изказване той.


Среща в Плевен

В периода 30 януари - 1 февруари 2009 г. Даниел Панчев участва в среща по покана на ПП Общество за нова България. Срещата се проведе в околностите на Плевен, на хижа Липите. Дискутирани бяха възможностите за партниране и евенутални общи действия на двете формации в различни инициативи и кампании.


Незаконното строителство на Иракли продължава!

Информация четете ТУК


БНР раздаде наградите Сирак Скитник

Българското национално радио връчи снощи (26 януари)в зала "България" в София годишните си награди за 2008 г. "Сирак Скитник". Награждаването съвпада със 74-годишнината от създаването на радиото.

Повече информация тук


Скандално : Връщат делото срещу граничаря Михаил Цонков

Граничният полицай Михаил Цонков, който през април миналата година, защитавайки българските териториални води, уби в схватка турски бракониер, отново ще бъде разследван. Военно-апелативната прокуратура върна за ново разглеждане прекратеното дело срещу него. Прокуратура мотивира своето решение така: „както обжалваното определение на първоинстанционен съд, така и прокурорското постановление за прекратяване на наказателното производство се отличават с липса на мотиви”. Делото срещу граничния полицай беше прекратено от прокурор Байчо Кулев от Военна прокуратура  Сливен. На 17 април 2008 година край Резово при изпълнение на служебния си дълг българска лодка на “Гранична полиция” направи опит да провери турска гемия, навлязла в български териториални води за улов на калкан въпреки обявената забраната. При възникнала схватка сержант Цонков смъртоносно прострелял Ялчън Ерджан. Другите двама бракониери Енгин и Заим Ерджан получиха една година условна присъда от съда в Царево. Бащата на полицая  Пенчо Цонков смята, че върху прокуратурата се оказва натиск неговият син задължително да бъде осъден: „Връщат им делото и накрая им казват: даваме ви един съвет, това дело го решете по този начин да стигне в съда”, каза още Цонков.

Информацията е на БГНес


Голямото четене - гласувайте за любимата си книга

http://4etene.bnt.bg/bg/web/default/main/index


Наш човек на обучение за обмяна на добри практики

На 23 януари 2009 г. Снежана Йовева-Димитрова като заместник-председател на АРГО взе участие във форума за обмяна на добри практики, организиран от Фондация "Джон Атанасов" по проект  по оперативна програма "Административен капацитет", съфинансиран от ЕС (Социален фонд). Темата на форума бе: "Стратегическо и организационно развитие, планиране и финансово управление на НПО". Взеха участие разнородни неправителствени организации от София, с представителите на част от тях Снежана Йовева осъществи контакт. Има възможност за бъдещи съвместни инициативи и проекти с регионални читалища в София, Американска фондация за България и др. Представители на АРГО взеха участия в обученията, които Фондация "Джон Атанасов" организира през 2008 г. в Пловдив и София.


Участвахме в дискусия на тема "За реално участие на гражданите в изборите за 41-во НС"

На 23.01.2009 г. от 16.00 часа в залата за пресконференции на БТА се проведе дискусия на тема: "За реалното участие на гражданите в изборите за 41-во Народно събрание". От страна на АРГО участие взе Даниел Панчев.


Наш човек на обучение в Стара Загора

От 23 от 25 януари се проведе цикъл от обучения на тема: "Укрепване на организационния какпацитет на неправителствена организация" в Стара Загора.

Обучението беше разделено на три модула:
Модул 1: "Стратегическо планиране за организация"
Модул 2: "Организационен и финансов мениджмънт"
Модул 3: "Организационен маркетинг и работа с медиите"

Обучението протече чрез подробно представяне на конкретни примери, както и активно участие от страна на обучаващите се участници. Всеки един от модулите завършваше с ролева игра за симулиране на преподадената теория. Обучаващите получиха сертификат за участие в това обучение.

От името на АРГО взе участие Александра Йосифова.


                               До  г-жа РАЙНА МАНДЖУКОВА,
автор и водещ на предаването “Облаче , ле бяло”,
ТВ СКАТ

 

ПОЗДРАВИТЕЛНО ПИСМО

      

            Уважаема  г-жо МАНДЖУКОВА,

От името на Асоциацията за изследване и развитие на гражданското общество  /АРГО/  бихме желали искрено да Ви поздравим за предаванията “ОБЛАЧЕ, ЛЕ БЯЛО”, които сътворявате професионално и с любов и за вашия 100-тен брой, който предстои. Желаем Ви здраве, бодрост и целомъдрие в работата, нови идеи и все така да продължавате във важната национална кауза  за българите по света.
 Ние от АРГО сме отворени за съвмести инициативи през 2009 г.
Честит юбилеен 100-тен брой на предаването и на добър час!

 

София,  17.01.2009 г.                                              

ДАНИЕЛ ПАНЧЕВ, Председател

СНЕЖАНА ЙОВЕВА-ДИМИТРОВА,
 заместник-председател на АРГО


В-к Гардиън: "Източна Европа: демонстрации, инфлация, безработица и расизъм"


Източна Европа е на път да изживее "пролетта на своето недоволство". Сблъсъците на демонстранти с полицията се очертава да се превърнат в характерна гледка за България, Румъния и балтийските държави, докато инфлацията, безработицата и расизмът подхранват социалното недоволство, пише британският вестник "Гардиън" в подробна обзорна статия.
Вестникът прави обзор на събитията, развили се в тези страни през последните седмици – сблъсъците между протестиращи и полиция в литовската столица Вилнюс, протеста в София от 14 януари, при който бяха арестувани 150 души, а най-малко 30 пострадаха, както и уличните битки между полиция и демонстранти в латвийската столица Рига.
Напрежението в България беше подхранено и от газовата криза, възникнала
заради спора между Русия и Украйна, пише още *Guardian.

Тук четете целият материал : http://www.guardian .co.uk/world/ 2009/jan/ 18/eu-riots- vilinius


Първанов пак заигра на струната АЕЦ "Козлодуй"

http://www.obshtestvo.net/content/view/1056/6


Протестирайте онлайн

http://feelfriendly .com/


Защо студентите не излезнаха масово на протеста

Отговорът четете ТУК

АРГО е готово да предостави думата за отговор на визираните в материала лица


Имаме новина : Младите хора са на улицата и протестират!

Младото българско поколение е на жълтите павета и протестира пред Народното събрание. Няма и помен от онази апатия, която беше обхванала в своите ледени прегръдки младите хора. Всеобхватно цари ентусиазъм и приповдигнато настроение. Както ми каза една полицайка на протеста на 14ти "имаме новина" ... а тази новина е повече от добра!!!

Даниел Панчев


Конкурс за есе, организиран от Световната банка

http://www.essaycompetition.org/


ЧРД Ники Вълков !!!

Честит 30-ти рожден ден на нашия приятел Ники Вълков. Благодарим ти за юридическите съвети, за помощта, която ни оказваш. Здраве, щастие и успехи ! Наздраве и още 3 х 30 години !


Малка победа за демокрацията!

Скандалното предложение на напористата депутатка от БСП Мая Манолова и нейните колеги за промени в закона за политическите партии беше изтеглено. С предложението се правеше опит за окопаване на олигархията и нейните политически подлоги като напрактика малките партии, борещи се за промяна на статуквото бяха поставени пред угрозата да бъдат закрити административно.

Напомняме, че сериозен глас нададе една младежка формация - Общество за Нова България, като съвместно с нея ние от АРГО стартирахме и онлайн подписка. Благодарим на всички, които ни подкрепиха! Днес е добър ден за демокрацията в България!

повече инфо тук и тук


Излезе от печат книгата "Младежта в гражданските и политическите процеси"

Сборник с докладите от проведената миналата година конференция на тема "Младежко участие в гражданските и политическите процеси" излезе от печат. В книгата председателят на УС Даниел Панчев е представен с доклад на тема "Новите млади и участието им в гражданските и политическите процеси".

Книгата вече е достъпна в големите софийски книжарници !


2

Участие в предаването "Аларма " по БНР

На 6 януари 2009 година Даниел Панчев и Илиян Янев от АРГО, Орлин Георгиев от ПД Социалдемократи, Калоян Методиев от ПП"Общество за нова България" и Иван Цветков -банкер, обсъждахме последиците от световната финансова и икономическа криза за страната. Коментирана бе и актуалната тема на деня, а именно спирането на природния газ от страна на Русия и последиците за България.


АРГО и ПП Общество за Нова България стартираха онлайн подписка срещу скандалните промени в изборното законодателство

http://www.bgpetition.com/ne-na-korumpiranoto-statukvo/index.html


Екс-съветника на президента Първанов доц. Николай Слатински : "На ход са младите - те и никой друг"

http://www.obshtestvo.net/content/view/991/12/

Източник : Общество.нет


Срещу промените в изборното законодателство. АРГО и Общество за нова България искат оставката на депутатката Мая Манолова-вносител на скандалния законопроект.

ПП „ОБЩЕСТВО ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ” и Асоциацията за изследване и развитие на гражданското общество изразяват категорична позиция срещу промените в Закона за политическите партии, гласувани на второ четене в Народното събрание.

С промените партиите в парламента се окопават за години напред във властта. Гласувайки премахване на всички останали субекти и главоломни суми от бюджета (формиран от нашите данъци) за собствена сметка.

По ирония мнозинството граждани мислят, че всички партии са вредни и корумпирани и родните депутати изпълняват това му желание, като премахват тези, от които нищо не зависи днес.

Приемането на подобен текст утре ще има трайни последствия върху българския политически модел и ще постави под съмнение думата демократичен при използването му.  Това само ще отврати окончателно гласоподавателите и ще запрати до урните утайката на порочния политически модел.

Горко за такъв народ и горко на такива политици.

Председателски съвет на Общество за нова България

Асоциация за изследване и развитие на гражданското общество


Върнете коледните премии г-да депутати!

Нека всеки едни български гражданин като техен работодател да изпрати следната картичка

на адрес Народно събрание на Република България, София 1169, пл. "Народно събрание" 2; тел. 939 39, факс. 981 31 31, email: infocenter@parliament.bg

Нека покажем, че сме достойни граждани на майка България!

АРГО, ОНБ


Безплатни онлайн бизнес класове

http://www.chainetwork.net/


ЧРД АРГО !

На 14 декември 2008г. отбелязахме макар и със закъснение от няколко месеца 3-тата годишнина от създаването на нашето сдружение. Любезен домакин на събитието бе Ники Николов. Над 20 наши приятели, сред които Ася Чанева от БНР, Марина Стефанова и Орлин Георгиев от ПД Социалдемократи, Калоян Методиев от Общество за нова България, Теодора Цанковска от Доброволци България, се отзоваха на поканата ни. От АРГО присъстваха почти всички членове. Рени Трайкова, една от основателките на организацията също ни уважи .

Снимки от купона може да видите ТУК


АРГО с второ място на тазгодошния младежки боулинг турнир

В неделя се състоя традиционният коледен боулинг турнир на. В него взеха участие над 100 души, разделени в 18 отбора. Те бяха представители на младежките организации на основни политически сили в страната и авторитетни неправителствени организации. Турнирът беше открит от лидерът на ПД СОЦИАЛДЕМОКРАТИ Николай Камов, който приветства младите хора и им пожела весели коледни и новогодишни празници.

Отборен победител в състезанието станаха младежите от БСМ, втори се класираха от неправителствената организация АРГО, а трети завършиха младите хора от Института за решаване на конфликти. Най-добър играч на турнира в индивидуалното класиране стана Митя Атанасов от младежката организация на ГЕРБ, а сред жените първа бе Аделина Анастасова от АСО (н).

Крайно класиране:

1. БСМ – 1217 точки
2. АРГО – 1186 т.
3. Институт за решаване на конфликти – 1120 т.
4. МГЕРБ – 1114 т.
5. МПДС – 1112 т.
6. Доброволци България – 1050 т.
7. ЛМА – 963 т.
8. Приятелите на Марина – 931 т.
9. Партия „Обединени земеделци” – 917 т.
10. МДПС – 911 т.
11. Отбор на журналистите – 902 т.
12. Г.О.Д. – 901 т.
13. КНСБ – 873 т.
14. ОНБ – 867 т.
15. Франкофонски клуб за развитие – 848 т.
16. АСО /н/ - 844 т.
17. ГДОЛ – 793 т.
18. Студентски съвет на НБУ – 623 т.

Галерия със снимките от турнира може да видите ТУК


Обучение за фасилитатори в Пловдив

От 28 до 30 ноември 2008г. в Пловдив се проведе обучение за фасилитатори по проект на Фондация за реформа в местното самоуправление, финансиран по ОП "Административен капацитет". Обучението бе проведено от ИК Индустриконсулт. От името на АРГО и СНЦ "Екофорум за природата" участие взе Даниел Панчев.


Александра Йосифова представя АРГО на семинар в Хисаря

От 21 до 23 ноември 2008 г., в гр. Хисаря, х-л „Аугуста” се проведе първият обучителен семинар за членове на Обществени съвети от Южна България. Семинатър е по проект на Болкан Асист. От името на АРГО участие взе Александра Йосифова.


Даниел Панчев : Македония няма бъдеще без майка България

http://www.obshtestvo.net/content/view/936/6/


Победа! Запазихме данъчните облекчения за дарители на организации в обществена полза

В резултат на усилият на редица НПО и грлаждани успяхме да променим първоначалните предложения на Министерство на финансите, така че внесеното в Народното събрание предложение на Министерски съвет предвижда не само запазване на досегашния данъчен режим на дарения и дарители на българските организации в обществена полза, но и го “отваря” за чужди организации, каквато е и законодателната практика на облагане в повечето европейски страни.


3 интересни младежки сайта

www.yource.net - на този сайт може да стартирате блог за вашите младежки проекти

www.YouthNetworks.eu - онлайн платформа за младежки организации и за техните членове. Веднъж регистрирани може да търсите свободни позиции по Европейската Доброволческа служба /ЕДС/

www.myEVS.net - Блог, създаден специално задоброволци по ЕДС.


Актуално : Подписка в защита на Природен парк Витоша

http://forthenature.org/petitions/7


Наши хора преминаха и второто модулно обучение по проект " НПО - надеждни партньори за развитие"

През почивните дни приключи и второто обучетние по проект "НПО-надеждни партньори за развитие". Двама наши представители- Николай Николов и Даниел Панчев, преминаха през модулите "Планиране на местното развитие" и "Разработване на проекти с участието на заинтересованите страни". Така те получиха сертификат за експерти по общностно развитие.


Излезе първия брой за Рила

http://www.france-rila.fr/RILA_NEWS.pdf


Илиян Янев участва в обучение на Фондация "Джон Атанасов"

Темата на обучението, проведено в периода 5-7 ноември 2008г. бе "Стратегическо и организационно развитие, планиране и финансово управление на неправителствения сектор”. Обучението е по проект, финансиран от ОП "Административен капацитет"


Николай Николов и Даниел Панчев участваха на семинар в Пловдив

В периода 31окт-2 ноември 2008г. в Пловдив се проведе първия цикъл от обучителни модули по проект "НПО-надеждни партньори за развитие", провеждан от Фондация за реформа в местното самоуправление. От страна на АРГО присъстваха Николай Николов и Даниел Панчев.Следващите модули ще бъдат проведени отново в Пловдив в средната на ноември.


Мисия на ЕП: България не спазва екологичните изисквания

Мисията на Комитета по петиции към Европейския парламент, която вече четвърти ден е в България, представи тревожно ситуацията у нас. Тя е в страната ни, за да разследва резултата от петициите, изпратени от български граждани.Най-голямата група петиции са свързани с околната среда и комитетът е потресен от системните нарушения, които установи в тази област, коментира Кати Синод - зам.-председател на комитета.

В заключение членовете на мисията заявиха сериозното си намерение да задвижат европейските институции и дори Европейската комисия, за да може спешно да се предприемат действия и да не се позволи през времето, докато тече процедурата - около 2-3 години, да се унищожава природата в България.

Дейвид Хамерщайн лично се ангажира да постави въпроса за опазването на околната среда в България в дневния ред на Европейския парламент, за да стигне проблема до всички евродепутати.


Младежта на България и дисциплината в училище

Статията на Калоян Методиев може да прочетете тук


Александра Йосифова представя АРГО на среща на франкофонията в Канада

Александра Йосифова участва от 12 до 17 октомври в Канада в първия по рода си форум:  “Форум за гражданското участието на младите хора във Франкофонията ”. Във форума взеха участие повече от 80 младежа от целия свят. Форумът се проведе в три града – Монктон, Квебек и Отава. Проведоха се няколко официални срещи – с Министъра на международните работи и отговорен за франкофонията – г-жа Моник Ганон-Трембле, министър председателя на Нов-Брънзуик, Шаун Гроан, с главния секретар на франкофонията, Абду Диоуф, с главния секретар на Конференцията на франкофонските министри, отговорни за спорта, с главния секретар на Международната франкофонска организация.
По време на форум бяха обособени няколко тематични ателиета, които работиха по темите от франкофонската среща на върха, която събира външни министри и министър-председатели от всички франкофонски държави.
Ателиетата бяха: Демокрация и право, Икономическо управление, Околна среда, Френски език.
По всички теми бяха изработени препоръки, които съставиха общ манифест до участниците на франкофонската среща на върха.
Организатори на срещата бяха: Младежката секция на международната франкофонска организация, Международния съвет на младежките франкофонски организация, федерация на младите франкофони от Нов-Брънзуик, федерацията на младите канадци-франкофони, Постоянния младежки съвет, Канада.

Снимки от събитието можете да видите в нашата галерия.


Д. Панчев : "От името на АРГО и като председател на УС се обръщам към всички активни и мислещи хора да ни подкрепят в тази неравна битка с държавната машина"

Петиция за запазване на данъчните облекчения
http://www.bgpetition.com/zapazvane-na-danuchnite-oblekchenia-za-darenia/index.html

Подкрепата, изразена от страна АРГО може да видите тук


АРГО : Искат да ликвидират НПО-сектора

Уважаеми колеги, граждани,

По-малко от година преди редовните парламентарни избори МФ изготви предложение за премахване на данъчните облекчения за дарители, както и на облекчения данъчен режим на юридическите лица с нестопанска цел, регистрирани в обществена полза. Промените по същество са сериозен удар върху неукрепналото ни гражданско общество и изразителите на общественото мнение в лицето на различни неправителствени организации.

Вместо Закон за 1%, който да отива за подпомагане на нестопанските организации, както междувпрочем е в редица страни от ЦИЕ, управляващите забиват поредния пирон в опит да ликвидират корективите на властта в лицето на гражданските структури.

Искрено се надявам, че това законодателно недоносче ще бъде отхвърлено от народните представители!

Изразявам твърдата си увереност, че то ще срещне организирания отпор на НПО сектора!

Д.Панчев

гр. София, 21.10.2008


Участвайте в онлайн допитване за младежта


http://ec.europa.eu/youth/youth-policies/doc1220_en.htm


"Ню Йорк Таймс" за корупцията в България

"Политиката се играе на живот и смърт в България, където животът на политиците може да е евтин колкото изстреляните куршуми, а сенчести бизнес групировки водят смъртоносна битка за своя дял от всичко - от имотите до милионите помощи от Европа.".Така започва обширна статия в броя от сряда на авторитетния в."Ню Йорк таймс", посветена на България. Цялата статия можете да прочетете на адрес :

http://www.nytimes.com/2008/10/16/world/europe/16bulgaria.html?_r
=1&ref=europe&oref=slogi


Декларация на АРГО И ПП ОНБ в защита на свободата на словото!

http://www.obshtestvo.net/content/view/813/12/


Посрещнахме 100- годишнината от Независимостта на България на Царевец

На 22 септември повече от 10 човека - Александра Йосифова, Илиян Янев и Даниел Панчев от АРГО, новите ни приятели от АЕGEЕ и още няколко наши приятели заедно отбелязахме 100-годишнината от Независимостта на България на Царевец.

Снимки от събитието може да видите в галерията ни.

Новини Архив 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

©2010 Асоциация за изследване и развитие на гражданското общество. Всички права запазени.