Начало
За нас
Новини
Галерия
Форум
Файлов център
Документи
Подкрепете ни
Връзки
За контакти

Новини

Скандално : МС Прие законопроект, според който българският език да не е задължителен за изучаване


Уважаеми Българи,

Искат да отменят Българския Език като задължителен, т.е. държавата ни няма да изисква от гражданите си да знаят граматични и пунктуационни правила. Той пак ще се изучава, но няма да се изисква.
Чл. 16, т. 4 от действащия сега Закон за народната просвета гласи, че държавните образователни изисквания се прилагат включително за усвояването на книжовния български език.
В Законопроекта, предложен от правителството, е записано тази точка да отпадне. Параграф 2 на законопроекта разпорежда: „В чл. 16 т. 4 се отменя.”
"Няма държава, която да не изисква от гражданите си, които са минали българско обучение, да не знаят книжовен език. Няма значение турци, роми, африканци, араби. Щом са граждани не трябва да се съобразяват със законите и правилата на държавата, в която имат гражданство..."

Това е предложено от председателя на Комисията по образованието и науката господин Лютви Местан. На 20 март е прието на първо четене без възражение. Защо не е казано по новините никой си няма и на представа.

Апелираме всички, които имат българско самосъзнание да подпишат петицията, защото иначе от България скоро няма да остане и следа. Това е скандално и не бива да се остави така.

http://www.bgpetition.com/knijoven-balgarski/index.html


Искат да забранят митингите пред Парламента!

Граждани на Република България,

след като се опитаха да ни следят интернета и телефоните, сега управляващата коалиция БСП-ДПС предприемат следваща стъпка в посока връщане на България към ТОТАЛИТАРИЗМА.

Следващата седмица предстои гласуване на поправки в Закона за Събранията и Митингите, които ще забранят на всички нас да участваме в митинги и протести в близост до Парламента, Президенството, Министерстки Съвет, МВР, всички Съдебни Палати в България, мостове, републикански пътища ...

Това е грубо погазване на демокрацията, което не се е случвало в нито една друга европейска държава.

Българи, призоваваме ви да отделите 1 час от времето си и да дойдете на протеста следващата сряда - 29.04 пред Парламента.

Може би последния протест на жълтите павета..

Ако тези промени бъдат приети, горко ни и да живее БКП!


Реабилитираха Чичибаба, ред е на Жан Виденов

Българският съд доказа своята жизнеспособност и справедливост. 12 години след зърнената криза той обяви, че за нея не са виновни нито Васил Чичибаба, земеделски министър в правителството на Жан Виденов, нито заместниците му Маньо Манев, Мария Бозукова и Димчо Шопов.Също бившият вицепремиер Кирил Цочев и бившият шеф на „Нефтохим” (още го нямаше ЛУКойл) Стефан Неделчев.

Обвинението също показа доблест. Прокурорът по делото обявил, че не поддържа тезата за вина, защото нямало доказателства за такава. Защо да се хаби време...

Нека види Брюксел, че в тази държава институциите са си на мястото. След 10-15 години, който е жив, ще узнае, че няма виновни за корупцията, скапаните пътища, откраднатите еврофондове, тайната приватизация, източеното „Кремиковци” и т.н. За справедливостта няма давност!

Но щом тези хора не са виновни за зърнената криза, значи и техният пряк началник – премиерът Жан Виденов също е невинен. А може и зърнена криза изобщо да не е имало? Както и фалит на банки? Всичко ще да е било медиен шум и конспирация на непатриоти. То и сега зли сили съскат, че у нас има криза, но правителството, въоръжено с безпристрастна статистика, громи саботьорите.

Думата ми е за Жан Виденов. Този човек бе оплют и забравен от партията, която го избра за свой ръководител, а след това и за министър-председател. И днес, вместо да си гледа кефа на Карибите с парите от приватизирано заводче или хотелче, той чете лекции на студенти и живее в панелка в родния Пловдив.

Дали пък ако се бе включил в далаверите сега нямаше да е по-мил на партията си? Кой знае...

По материал от Интернет


Отбелязахме Световните дни за младежка активност

Поради изключително тежка метеорологична обстановка маршрута се промени и вместо до Черни връх от х. Алеко тръгнахме обратно към Драгалевския намастир. Там запалихме по свещичка и се помолихме за по-доброто бъдеще на България.

Важен е ентусиазмът и младежкият дух, а повече от 15 човека показахме, че не ни липсва такъв:)


Отбелязваме Дните за младежка активност с изкачване на Черни връх

Искаш ли да отпразнуваш заедно с нас дните на младежката активност...

Тогава ела на 26 април, неделя в 10.30 пред хижа Алеко.

Носи си удобни и високи обувки, яке, шапка, дебела блуза

Важно! Тъй като лифтовете няма да работят може да стигнеш до хижата с кола или с автобус 66, разписанието на който може да видиш ТУК

Поканата може да изтеглиш от ТУК


АРГО подкрепя инициативата "Знамето ни е трицветно", подета от предаването "Облаче ле бяло" на ТВ СКАТ

Повече за инициативата може да научите ТУК

Знаменцата може да изпращате освен на адреса на тв Скат и в офиса на АРГО, София 1619, ул. Генерал Кутузов 23а, ет. 1, а ние ще ги предадем на г-жа Райна Манджукова, автор и водещ на предаването.


Здрава тенденция в Родопите

41% от населението на маданското село Върбина се е прекръстило от турско-арабски с български имена, сочат регистрите на кметството

Мотивите им са или гурбет в чужбина (над 100 се трудят зад граница), или обучение в училища и вузове в страната, четем в „Труд".

Някои сменяли имената си за втори или повече пъти, което ставало с решение на съда. Други, на които им е за първи път, минават само с кметска заповед от община Мадан и после си правят нова регистрация във Върбина. Сега новородените в селото се кръщават основно с български имена. Най-често от мъжките се избирали Иван, Асен и Христо.

Коментар
За българите мюсюлмани пак настъпи време разделно. Те трябва да вземат решение за себе си, а още повече за децата и внуците си, към съвременния свят ли ще вървят заедно с другите си братя българи или към средните векове и като „пета колона" в българската държава.Сигурно след доброволно преименуващите се хора има и такива, които го правят преди всичко от материални съображения и само временно. Какво пък, нека не ги съдим прибързано, колебаят се хората, а държавната власт ги е оставила в ръцете на протурското движение и ислямистките емисари.

Сигурно е обаче, че повечето от тези наши събратя са с намерение да се върнат в българското национално тяло, към общата с нас съдба, извън тежката орис навсякъде да се чувстват „чуждо тяло". Здрава е тази тенденция, много е важно ние мнозинството българи да се обърнем към тях с отворени сърца и протегнати ръце.

Източник : http://bolgari.net/


Кампания "Европа - време е за действие"

Повече за кампанията може да научите ТУК

Подкрепете кампания като се запишете на следния адрес


Най-дълго хоро в защита на природата - 22 април - Ден на Земята

На 22 април природозащитната общност и всички хора, които обичат природата в България, традиционно отбелязват международния Ден на Земята – най-голямата проява в световен мащаб, чрез която човечеството заявява мисълта си за нашата планета Земя и съзнателността си за опазването на околната среда.

Тази година коалицията от над 30 природозащитни неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” организира няколко инициативи, с които отново ще припомним на всички българи, че отвъд ежедневните ни проблеми стои една голяма обща грижа – да запазим природата такава, каквато е, и да оставяме минимален отпечатък върху нея, за да може децата ни да се радват на същите красоти, на които сме се радвали ние. Особено важна е гражданската позиция – ясно заявена – по повод на проблемите с незаконното строителство в защитени територии в България и безогледното унищожаване на биоразнообразие в последните години.

От 18.30 пред храм-паметника Александър Невски започва НАЙ-ДЪЛГОТО ХОРО В ЗАЩИТА НА БЪЛГАРСКАТА ПРИРОДА с музика на самодейни фолклорни състави и събирачите на културни и музикални традиции от Мелнишко „Леб и Вино”. Програмата ще продължи с концерт-купон с участието на Елица и Стунджи, Уикеда, Мерудия и Теди Кацарова.Албания създаде агенция в подкрепа на Гражданското общество, в България продължаваме да разпределяме средства по най-непрозрачен начин

На 9 март 2009 Албанския парламент прие Закон за организацията и работата на Агенция за подпомагане на гражданското общество (Закон №10093). Законът беше подписан от Президента и публикуван в Държавен вестник на Албания на 2 април 2009. Законът ще влезе в сила 15 дни след публикацията. Този закон е продължение на примера на страни като Унгария, Хърватия и Естония, които създадоха подобни структури (фондове). Агенцията е публично правна структура управлявана от Надзорен съвет, която ще разпределя грантове за неправителствени организации. Финансирането й ще бъде от държавния бюджет, като за целта за 2009 г. са отделени 1 млн. долара. Това е особено впечатляващо на фона сериозната икономическа криза. Още повече, законът постановява, че държавата не може да предостави по-малък бюджет за Агенцията от бюджета й за предходната година, така че се очаква средствата, които агенцията разпределя да растат (а не обратното). В допълнение, държавния бюджет ще покрива административните разходи на Агенцията от отделно бюджетно перо и ще предостави сграда за дейността й.


Защо Милко Калайджиев, Дачко и другите "вип" меценати няма да направят света по-добър

Събрали се в една къща шестнадесет български „звезди”, за да се опитат да направят света по-добър… Това е лайтмотивът на поредния сезон на „ВИП Брадър”.  Тук няма да питам по кой критерий са избирани „випаджи” като Дачко, Милко, мис Антония и пр. За какво всъщност пиша тези редове ?

За пореден път темата ‘благотворителност’ е в ядрото на гледано от много хора телевизионно предаване. За пореден път в изповедалнята плачещи и подсмърчащи бивши и настоящи миски апелират „Вие си знаете какво да направите”, „Пуснете”, „Пратете”, „Подкрепете”, „Един лев няма да ви сбърка”, след което се отправят към луксозния хол да хапнат нещо вкусно и да пийнат марково уиски със другите съквартиранти.  Вижте ги само как ядат, как лапат със всички възможни отвори на тялото си… Нямам думи. Дали в този момент си мислят за онези деца, които залък нямат да сложат в устата си…!? Дълбоко се съмнявам.

Известна е максимата, че всичко, свързано с деца, винаги печели - като започнем от реклами на продукти, минем през политическите реклами, в които ни зоват да гласуваме за „нашите деца”, и завършим с големия брат, който се оказа доста състрадателен.

Няма да е зле „звездите” първо да отделят от приходите си за благотворителни цели. Във вестниците се появи информация относно тлъстите хонорари на състрадателните вип личности. Накрая може да излезе, че сумата на хонорарите им ще надвиши доста събраната сума за дарения.

Благотворителността е всъщност част (но не всичко) от онова, което в ПР-а се нарича корпоративна обществена отговорност (CSR) и включва още начина, по който се отнасяме един към друг, етични взаимоотношения между компанията, нейните служители, околната среда и обществото като цяло. В България обаче двете думи се възприемат като синоними и взаимнозаменяеми и съвсем логично превърнахме благотворителността в телевизионно състезание. 

Благотворителноста не трябва да се възприема като начин за постигане на публичност. Компанията, която иска да развива благотворителност, може да предоставя безплатни услуги, да дарява техника, мебели или съоръжения, които не се използват повече във фирмата, но са в добър търговски вид. В Полша например Телекомът дава безплатен интернет на училищата, което не струва почти нищо на компанията, но помага изключително много за образоването на децата. Това е добър пример, че трябва да има баланс между личния интерес и „правенето на добрини”, който, първо да отговаря на изискванията на двете страни и, второ, да е приемлив за мениджърите. Степента на обвързване с благородната идея се определя от намерението, с което това се прави.

Отговорност се поема за дълъг период, а не епизодично. Само с дългосрочна CSR политика компаниите повишават доверието към себе си от страна на бизнеса и клиентите -стават по-прозрачни и имат по-дълготрайни и добри отношения с партньорите. Много компании отказват да работят с фирми, които нямат развита екологична политика например.

Другият проблем е, че за много хора участието на вип звездите е „само ПР”, „ПР ход”, „ПР акция” и други красноречиви словосъчетания. Така и не успяхме да изясним какво точно значи ПР. Всеки използва тази абревиатура като заместител на всичко неискрено, сбъркано или безсъдържателно в пространството. От пращане на пенсионерите на море до участието на Милко Калайджиев във „ВИП Брадър”; от нова прическа до благотворителност - всичко минава за ПР.

Още по-тежкият проблем е, че сериозната информация по телевизията почти изчезна. Никой не се интересува кои ще са следващите управщяващи и евродепутати, важно е да има риалити формати, врачки, ясновидци и жълтории

Източник : http://ivanberov.wordpress.com/


130 години Търновска конституция

Учредителното събрание във Велико Търново (10 февруари 1879 - 16 април 1879 г.) е свикано въз основа на чл. 4 на Берлинския договор, като в него участват 229 депутати ( 100 - по избор - 1 на 10 000 жители, а останалите - по право, назначени по длъжност и представители на дружества и организации). Вместо предписания от Берлинския конгрес Органически устав, народните представители в Учредителното събрание изработват Търновската конституция и я подписват единодушно на 16 април 1879 г. Тя се състои от 169 члена, подредени в 22 глави. Българското княжество се определя като "монархия наследствена и конституционна, с народно представителство", като Народното събрание се дели на велико и обикновено. Приет е и принципът за разделение на властите - изпълнителна, законодателна и съдебна, както и защита на гражданските свободи, неприкосновеното право на собственост, свобода на личността, равенство пред законите, правото на сдружаване, отричане на съсловните права и робството и пр. Остава в сила до 1947г.


Акция в защита на Валерия Петрова

Казва се Валерия Петрова, момичето осмелило се да поиска сметка от Гагаузов, защо не спазва заповедите и нарушава закона. Предполагам, че сте запознати със случката и съм убеден, че всички подкрепяте позицията и. Стартира инициатива да изпратим писмо до Станишев / умишлено никой от цитираните не наричам с поста му, защото не го заслужава/ , до медии и други закостенели институции. Във Фейсбук започва акция за изпращане на писма. Нека и ние дадем своя принос.

Как да се включите : Дръпнете бланката от ТУК, попълнете вашите имена и изпратете до следните адреси : primeminister@government.bg , gis@government.bg , press@mrrb.government.bg , telegraph@zone168.com , 24politika@24chasa.bg , delegation-bulgaria@ec.europa.eu

Нека бъдем солидарни с Валерия! Да покажем, че няма да търпим подобен произвол !


Пролетно почистване на Студентски град

На 12 април членове на АРГО се включиха активно в почистването на градинката пред блок 38 в Студентски град. Нашите хора посадиха и две дръвчета, които галено нарекохме АРГО-вчета. От името на АРГО Даниел Панчев се обърна към събралите се хора с думите, че факта, че са се събрали толкова много млади хора рано сутрин в неделя показва, че гражданското общество започва да се събужда и да става все по-активно.

Информация за акцията може да прочетете ТУК

Снимки може да видите в галерията.


Съвместен семинар в Рударци

На 11 април 2009г. АРГО съвместно с Общество за Нова България организираха семинар на тема “СМЯНА НА ПОКОЛЕНИЯТА В БЪЛГАРИЯ: младите, политиката, гражданското общество. Александра Йосифова от АРГО представи актуален доклад за състоянието на младежта, а Даниел Панчев и Калоян Методиев говориха за участието на младите хора съответно в гражданските и политическите процеси. Гост лектор бе Владо Шопов - политолог.

Инфо от семинара ТУК


Снежана Йовева участва в Национална среща на НПО в България

На 10 април 2009 г. Снежана Йовева-Димитрова участва представи АРГО в Националната среща на неправителствените организации в България в зала №8 на НДК. Поредната годишна среща се провежда в рамките на проекта „Развитие на гражданско общество 2005”, финансиран от Програма Фар.

Основна тема на срещата ще бъде: „Публично–частните партньорства: предизвикателства за развитие”, която даде възможност с ясно прагматична насоченост гражданското общество в България да осмисли, актуализира и активира ролята си като двигател на социални промени заедно с корпоративния и публичния сектори в страната.


Наши хора в парламента

На 10 април Илиян Янев и Даниел Панчев участваха в дискусия в Народното събрание. Тема на разговор бяха теми като младежка политика, участие на нови лица в политиката, промени в политическата система на страната.


Хиляди молдовски младежи протестират срещу комунистическата власт в центъра на Кишинев

Снимки от протеста може да видите ТУК


Христиан Даскалов : Защо ще остана в България? - “Българско теле съм!”

Цялото интервю четете ТУК


Расте, но не старее !

Автор : Красимира Хаджииванова

Как се ходи с кола на работа в Софията, голямата... Трудно е, уверете се
сами:
Сряда е. Задръстването започва още от Подуене, където има /на око/:
триста и тринайсет коли, пет автобуса, четири от които са с номер 72,
ТИР, лада с цигани и зеле, в равни части, бетонобъркачка. За да се влея сред цялата тая ослепителна красота, без да ми идат броните и огледалата, трябва да си избера шофьор от мъжки пол, когото да гледам от упор с жалния поглед на настинала блатна нутрия.
Шофьорите на ТИР и бетонобъркачка не вършат работа, тъй като не ме виждат.
За тях аз съм някакъв мухъл, който по необясними причини съществува там
долу, и ако тръгна да им се тикам, от мен ще останат само ламаринените
регистрационни табели, за радост на циганите в ладата.
Веднъж сляла се с потока, си отдъхвам. Пийвам кафе, а от цигара нямам
нужда, тъй като комшията пред мен кара Форд Мондео с дата на производство
преди моята собствена.
По това време автомобилите очевидно са ги правили да вървят на лигнитни
въглища, затова и ауспухът му бълва в лицето ми сажди, пепел и други
безценни вещества.
След 15 минути съм минала светофара и вече съм на Мадрид, което за мен е
събитие, сравнимо единствено с влизането ни в НАТО, рождения ми ден и
най-вече момента, в който научих, че Русенска област се е сродила с
монголския аймак Тув.
Тук времето тече бавно. Бих могла да прочета вестник, кратка поема или да
напиша хайку с червило върху осраното предно стъкло, но не го правя.
Съседът отляво ме пита дали имам огънче и ме гледа игриво, а този отзад се
залива от смях, но всъщност като че ли малко ревнува.
Социализираме се.
Задава се трамвай номер 20 и дрънчи като в изповедалня, въпреки че на
всички е ясно, че колите не могат да се изпарят от релсите. Там ще си
стоим, докато светне петото зелено.
Междувременно с Огънчето можем да се оженим и да си направим бебета върху
капака или директно на платното, и когато любовта увехне, щото тя неминуемо
увяхва, аз ще му изневеря с Реното отзад, а той ? с лилавата Фиеста
отдясно, а накрая, когато светне нашето зелено, всеки ще поеме по своя път.
Ето така се разпадат семействата.
За разнообразяване на пейзажа, в насрещното изплува каруца. Липсва само
презокеански лайнер, локомотив и цепелин. Кочияшът е кисел гъзар и кара по
релсите, конят патетично вее грива и чатка с копита по траверсите, а
домочадието в каруцата блее в небето от коприна.
На две крачки от тях кокетно се перчи бонбонено опакован Мерцедес, опасан в
коледни лампички, който е наградата за някой друг кисел гъзар, който ще го
спечели в намиращото се на ъгъла казино, и също ще го кара по релсите.
Аз нямам желание да печеля от казино, единственото ми желание е да не ми
свърши бензинът и да не ми гръмне двигателят от прегряване. Не е малко.
Докато се усетя, вече е минал половин час и съм на паметника Левски. Там е
като на Ивицата Газа и трябва да съм политически коректна, за да не ме
отнесе тролей номер 2, управляван от сприхава ватманка, чиито устни се
движат по същия начин, както се движеха тези на Христо Стоичков в активните
му години.
Нямам повече време за губене, щото ако поседя още малко на паметника
Левски, ще стана на 30.
В края на краищата, ако спечеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя
само мене си, така че се хвърлям смело пред тролей номер 2, ватманката
почва да движи не само устните си, но и пръстите си, излиза й пяна на
устата, жартиерите падат. Не нейните, а тези на тролея.

Към съвета, Министерския, времето вече май е спряло. Смътно подозирам, че
все още е сряда, но това, всъщност, няма абсолютно никакво значение.

Защото и в четвъртък ще е така, и в петък - също, и догодина ? пак. И
каруци ще има, и лади с цигани и зеле, и бетонобъркачки, и кисели гъзари.

Тук просто е така !

Среща на НПО-та в Асеновград

На 28 и 29 в комплекс "40-те извора" се състоя среща на НПО-тата , участвали по проект "НПО-надеждни партньори за развитие", реализиран от ФРМС. От страна на АРГО присъства Даниел Панчев. В първата част бяха представени идеи и предложения за организиране на общи инициативи. Беше дискутирана и декларация, предложена от сдружение "Сютка" относно "опитите за маргализиране на гражданското общество в България".


Съдът окончателно обяви за незаконен комплекса "Златна перла" в ПП "Странджа"

Върховният административен съд реши и последните три дела по строежа на комплекса «Златна перла» на фирмата «Краш 2000» край Варвара в природен парк Странджа. Решенията за пореден път потвърждават незаконността на комплекса, коментираха на пресконференция представители на коалиция „За да остане природа в България”. Делата са по повод жалби на «Краш 2000» срещу решенията на бургаската дирекция за строителен контрол за отмяна на 10-те строителните разрешителни на комплекс «Златна Перла», издадени от община Царево. Мотивите на последните решения на съда са, че при липса на проведена процедура по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) всички разрешения за строеж са нищожни поради противоречие със закона и следователно могат да бъдат прогласени за такива от съответните контролните органи, т.е. районните Дирекции за национален строителен контрол.

Съгласно Закона за устройство на територията (ЗУТ) (чл. 148, ал. 7) ново строително разрешение не може да се издаде, докато съществуващите в обекта незаконни постройки не бъдат премахнати или "узаконени". Самият ЗУТ обаче НЕ предвижда процедура за узаконяване.

Експертите на Природен парк Странджа първи алармираха останалите институции за незаконния строеж още в началото на 2006 г. Бездействието на институциите обаче позволи строителството да продължи още година, така че грубият строеж е вече завършен, припомниха от коалицията. Активистки прояви на граждански движения изкараха наяве нарушенията, което накара институциите да се задействат.

За да се довърши процеса докрай, би трябвало дирекцията за строителен контрол да издаде заповед за разрушаване на „Златна перла”, допълват природозащитниците.

|Източник : Блулинк


Международна студентска седмица в Белград

The third International Student Week in Belgrade - ISWiB 2009, will be held from 9th to 16th August 2009 in the capital of Serbia. This year's conference motto is "Challenge of Changes".

Two hundred students from all parts of Europe will gather together in Belgrade to participate in various educational, cultural and entertaining activities - interactive workshops, lectures, panel discussions, as well as in the cultural events and parties. Participants will be given a chance to exchange their opinions and attitudes with their European colleagues and eminent national and international experts on some of the most interesting contemporary issues.

Applicants are offered to join one of the following workshops:

1.   Art and Culture
2.   Environmental Protection
3.   Economics
4.   Health
5.   Human Rights
6.   Media
7.   Society
8.   Youth Activism
9.   Photography
10. Filmmaking
 

Eligible to apply for ISWiB 2009 are all European students (undergraduate, recent graduate and postgraduate) and all students from non-European countries studying in Europe at the moment of application. All fields of study are welcome. Applicants must be fairly good in both oral and written English. No other special requirements. All who apply for ISWiB must be 18 years old by the time the festival begins.

Participation Fee is 50€ for foreign participants and 25€ for the participants from Serbia. The fee covers food, accommodation and workshop materials. Travel expenses to and from Serbia, visa expenses (if participant needs one to enter Serbia), as well as the personal expenses and pocket money must be covered by participants. ISWiB 2009 and its organizers do not provide any travel and financial support.

APPLICATION DEADLINE IS APRIL 15th, 2009.

Application form is available on our website:
www.iswib.org


Дискусия за Студентски град

На 18 март 2009 г., в аулата на Софийския университет се проведе втори дебат за бъдещето на студентски град. Организатори на дебата бяха: университетска телевизия „Алма Матер”, движение на младите учени „Cogito”, студентски съвет към Факултета по журналистика и масова комуникация , студентските организации СРОКСОС, ПРИЗИВ, Националното представителство на студентските съвети. Присъстваха ректори на висши училища, предсатвители на Министерство на образованието и науката, Народното събрание, Столична община, експерти, преподаватели.
Основните въпроси, които бяха дискутирани:

  1. „Чия е действителната отговорност за състоянието на Студентски град?”
  2. „Проблемът „Студентски град” само градоустройствен ли е?”
  3. „Дали отново суматохата около един закон не редуцира тематиката на дискусията”? и много други.

Представители на АРГО присъстваха на дебата – Александра Йосифова и Даниел Панчев.

За повече информация : http://tvalmamater.wordpress.com/


Отец Боян Саръев: Държавата загуби Родопите

Цялото интервю четете тук


Владиката Петър пак се изцепи

http://www.focus-news.net/?id=n1147379


Толкова е лесно – просто щракни ключа на осветлението!

Започнал като кампания, приканваща жителите на Сидни да угасят лампите си, Часът на Земята се разрастна и стана една от най-мащабните световни инициативи за борба с климатичните промени. На 29 март 2009 в 20,30 часа хората по целия свят ще угасят осветлението за един час – Часа на Земята. Нашата цел е да обединим повече от 1 милиард души, в повече от 1 000 градове и да покажем с една обща инициатива, че са възможни действия срещу глобалното затопляне.
Часът на Земята започна през 2007 в Сидни, Австралия, където 2.2 милиона домакинства и фирми угасиха осветлението си за един час. Само година по-късно това събитие стана глобално движение с повече от 100 милиона участници в 35 държави. Световни забележителности, като моста Голдън Гейт в Сан Франциско, Колизеума в Рим и билборда на Кока-Кола на Таймс Скуеър, потънаха в тъмнина като символи на надеждата за една кауза, която става все по-неотложна.
Часът на Земята 2009 е мащабен призив за действие към всеки човек, бизнес организация и общност. Призив за действие, за отговорност и участие в изграждането на устойчиво бъдеще. Сгради – символи и забележителности от Европа до Южна и Северна Америка ще останат тъмни. Хората по целия свят ще угасят светлините си и ще се включат в жизненоважния разговор за бъдещето на любимата ни планета.
Повече от 64 държави и територии участват в Часа на Земята 2009. Техният брой расте всеки ден, защото хората осъзнават, че едно толкова просто действие може да има значимо въздействие.

Присъединете се към Часа на Земята 2009 – регистрирайте се на earthhour.org.
Угасете осветлението си в 20,30 часа на 28 март 2009, събота


Международен конкурс за млади хора 2009 “Ролята на науката за по-добър свят”

Фондация „Гой” (The Goi Peace Foundation), съвместно с UNESCO и с подкрепата на Министерството на образованието на Япония обяви Международен младежки конкурс за есета на тема: „ Ролята на науката за по-добър свят”.
В конкурса могат да вземат участие млади хора на възраст до 25 г. в две категории: деца до 14 години и младежи от 15 до 25 години.
Есетата трябва да бъдат до 800 думи, написани на английски, испански, немски или френски език.

Повече информация ТУК


Даниел Панчев участва в обучение в Македония

От 26 февруари до 6 март в Скопие се проведе Обучение за обучители, финансирано от програма Младеж на ЕС. От страна на АРГО, която бе патрньор по проекта, участие взе Даниел Панчев. Освен представители на България в семинара имаше участници от Хърватия, Словения, Полша, Финландия, Холандия, Македония, Сърбия. Снимки може да видите в нашата галерия.


Представяне на книгата "Младежко участие в гражданските и политическите процеси"

На 6 март /петък/ в Нов български университет се състоя представянето на книгата "Младежко участие в гражданските и политическите процеси. Гост на събитието бе Петя Ставрева, евродепутат от ЕНП, със съдействието на която излиза сборника. От АРГО участие взе Даниел Панчев, който също е представен в книгата с доклад на тема "Новите млади и участието им в гражданските и политическите процеси".


Снежана Йовева -Димитрова и Даниел Панчев в БНР

По повод 3 март представителите на АРГО Даниел Панчев и Снежана Йовева взеха участие в дискусия в предаването “Аларма” по БНР с водещ Ася Чанева. Дискусията бе посветена на националните ценности, които НПО организациите предават на поколението, за основните дейности и проекти на организацията, за развитието на гражданското общество.


Честита Баба Марта!

Според народните вярвания Баба Марта е символ месец Март и пролетта. Преданието гласи, че тя е сестра на Голям и Малък Сечко (Януари и Февруари) и винаги е сърдита, защото двамата й братя всяка година изпиват виното и не я оставят да го опита. Ето защо Баба Марта трябва да се умилостиви, защото настроението й оказва силно влияние върху времето. Когато е засмяна, времето е слънчево и топло, но ядоса ли се, задухва вятър и облаци закриват Слънцето.
 
На 1-ви март Баба Марта спохожда хората и посевите, облечена в червен сукман, червена забрадка и червени чорапи. Месец март е единственият женски месец, той е месецът на зачатието на пролетта и земята, която ще роди лятото и плодородието.


Скандално искане на Битолския владика Петър разбуни духовете

Всички кости на български офицери и войници, почиващи в български военни гробове, братски могили и военни гробища, трябва да бъдат препогребани и събрани в обща костница, върху която да стои македонски паметник, който да гласи: В памет на насилствено мобилизираните македонски войници в Българската армия през 1915-1918 г. и 1941-1944 г.”. Такава е директивата, която владиката на Преспанско-Пелагонийската епархия Петър е спуснал до епархийските свещеници в Битолска област.

Ние от АРГО категорично протестираме срещу поредната антибългарска атака, която не допринася по никакъв начин за укрепване на добросъседските отношения. Настояваме на своевременна реакция от страна на Министерство на външните работи и Свети синод на Българската православна църква.

Новини Архив 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

©2010 Асоциация за изследване и развитие на гражданското общество. Всички права запазени.